Denizcinin anasayfası

Beybabamız Namık Assena’yı anıyoruz

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği’nin (DEFAMED) Kurucu Başkanı, Yüksek Denizcilik Okulu Güverte 1943 Mezunu Kaptan Namık Assena bundan üç sene önce vefat etti.

Kaptan Namık Assena

İTÜDEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan A. Baybora Yıldırım, Assena’nın vefatının üçüncü yılında bir mesaj yayınladı.

M/S Bakır gemisinde atılan temel

Yıldırım mesajında şu sözlere yer verdi :

“Derneğimizin kuruluşunun 70. yılını kutluyor olduğumuz bu yıl, Kurucu Başkanımız Kapt. Namık Assena’yı, vefatının yıldönümünde saygı ve minnetle anıyoruz. İlk ismi ‘Yüksek Denizcilik Okulu Mezunlar Cemiyeti’ olan ve okulumuzun İTÜ’ye bağlanmasıyla ismi ‘İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği’ olarak bugünkü halini alan sivil toplum kuruluşumuzun temelleri Atlantik Okyanusu üzerinde seyreden M/S Bakır Gemisinde atılmış ve küçük bir fon ancak büyük bir girişimle 1949 yılı Ağustos ayında kurulmuştur”

“Rahat uyu beybaba”

“Derneğimiz kurulduğunda ilk başkanlık görevini de Kapt. Namık Assena üstlenmiştir. Yüksek Denizcilik Okulu 1943 yılı Güverte Bölümü mezunu olan rahmetli beybabamız denizcilik sektörüne 60 yıl hizmet vermiş, emekliliğinin ardından ise camia ile ve sivil toplum kuruluşlarımız ile daima yan yana durmuştur. Hayatta iken kendisi ile tanışma ve çok defa sohbet edebilme fırsatım olduğu için kendimi şanslı sayıyorum. Her konuşmamızda örgütlülük bilincini daha ileri taşımamız gerektiğini, birlik ve beraberliğin önemini yeni nesillere aktarmamız gerektiğini vurgular, hatıralarını aktarırken geçmişte yaşadığı o günlerin heyecanını bana ve çevresindekilere de geçirirdi. Rahat uyu Beybaba, senden aldığımız bayrağı yeni nesillere taşıyacak, derneğimizin devamlılığı ve mezunlarımızın selameti için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz”

“Binbir zorluk içinde kurdular”

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Vakfı Başkanı İlker Meşe de Assena’nın denizcilerin birliğinin sağlamak için binbir zorluk içinde işe koyulduğunu söyledi.

Assena’nın 1945 yılında batan “TRAK” isimli gemide hayatını kaybeden 16 denizciyi anmayı planladıklarını fakat denize atmak için çelenk parası toplayacak organizasyonu yapamayınca dernek kurmaya karar verdiklerini belirten Meşe, “Ruhu şad olsun. Allah rahmet eylesin” dedi.

Namık Assena kimdir?

Kaptan Namık Assena, Denizcilik Dergisi 78’inci sayfasında şu ifadelerde anlatılmıştı :

Sınıf birincisiydi

“20 Mart 1920 tarihinde İstanbul’da doğan Kaptan Namık Sadi Assena, Atatürk’ün Kaptanı diye anılan Kaptan Sait Özege’nin Okul Müdürü olduğu Yüksek Deniz Ticaret Mektebi Güverte Bölümü’nden 1942–1943 ders yılında sınıfının birincisi olarak çok iyi derece ile mezun oldu. Babasının adı Süleyman Tevfik, annesinin adı Emine Süeda’dır. Nezahat Hanım ile bir ömür beraber olmaya söz veren Namık Assena’nın Sema ve Gönül adında iki kızı vardır. 10 Mayıs 1943 yılında askerlik hizmetine başlayan Kaptan Namık Sadi Assena 31 Ekim 1945 tarihinde terhis olmuştur”

Kaptanlık dönemi

3 Kasım 1945 tarihinde, o zamanki adı Devlet Deniz Yolları ve Limanları Umum Müdürlüğü’ne Mülazım Kaptan olarak atanır. 30 Mayıs 1946 tarihinde 3. Kaptanlığa 01 Mart 1950 tarihinde 2. Kaptanlığa, 30 Mart 1955 Süvariliği terfi eder. 8 Nisan 1977 tarihinde Denizyolları İşletmesi Müdür Yardımcılığı görevine atanır. 10 Ocak 1978 tarihinde kendi isteği ile emekli olur. Emekli olmasının ardından armatör gemilerinde pek çok firmada görev almıştır.

Çelenk parası bulunamayınca

Kurucu Başkanı olduğu ve kurulduğu günden itibaren, sağlığının elverdiği sürece son zamanlara kadar takip ettiği, adeta bir evladı gibi emek emek geliştirdiği, bugünkü adıyla İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği’nin kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor :

“Bu dernek Atlantik’te kurulmuştur ve dünyada da bir benzeri yoktur, okyanuslar var oldukça yaşayacak ve güzel işler başaracaktır. Derneğin kuruluşuna 1945 yılında Ayandon fırtınası sonucu ‘TRAK’ isimli geminin batışı ve 16 denizcinin hayatını kaybetmesi üzerine, onların anılarına denize çelenk atmak için yapılan çalışmalarda çelenk parası bulunamaması sonucu, denize bir çelenk atacak para ve bu organizasyonu yapacak derneğimizin olmamasının acısı ile karar verdik.”

Kimse cesaret edemiyordu

“Derneğin kuruluş çalışmalarına 1945 yılında başladık ancak daha önce kurulan ‘Türk Kaptan ve Makinistler Cemiyeti’nin işveren baskısı dolayısıyla, üyelerinin istifa etmesi sonucu feshedilmesi dolayısıyla kimse yeniden dernek kurmaya ve haksızlıklara karşı koymaya cesaret edemiyordu. Askerlik görevim devam ederken ‘TUZLA’ isimli askeri araba vapurunda yine bizim okul mezunu Halit Aptioğlu ile konuştum. Kendisine terhis olunca bir cemiyet kurmak istediğimi, benimle birlikte kurucu üyelerden biri olmak isteyip istemeyeceğini sordum. Kendisinden aldığım olumlu yanıt sonucunda çalışmaları hızlandırdık.”

Amerika yolunda, zabitan salonunda…

Terhis olduktan sonra, o zamanlar Amerika’dan Marshall Yardımlarını getirmek üzere Deniz Yolları’nın yük gemilerinden biri olan Kaptan Nezihi Arda yönetimindeki ‘BAKIR’ gemisiyle Amerika’ya giderken diğer gemilerin de zabitanını ve personelini taşıyorduk. Sayıca bir çok okul mezunu bir aradaydık. Bunun iyi bir fırsat olduğunu düşündüm ve Nezihi Kaptan’dan bir toplantı yapmak için izin istedim. Nezihi Kaptan’ın izni ile, yaklaşık 23 kişilik zabitandan Gemi Kaptanı Nezihi Arda, 2. Kaptan Naci Tansev, 3. Kaptan olarak ben Namık Assena, 4 Kaptan Kemal Gürdal nezaretinde zabitan salonunda toplandık.

Gerçekleştirilen toplantıda dernek tüzüğünü okudum. Tüzük kabul edildi. Atlantik Okyanusu’nun ortasında 360 00’ K(N) enlemi, 190 00’ B(W) boylamı mevkiinde, derneğimizin kurulması kararlaştırıldı.

Tavan arası genel merkez

Toplantıya katılanlardan, Gemi KaptanıNezihi Arda, 2. Kaptan Naci Tansev, 3. Kaptan olarak ben Namık Assena, 4. Kaptan Kemal Gürdal, Kapt. Necdet Or, Kapt.Seyfi Gezer, Zeki Derinsu, Pehlivan Bedri, Zeki Kaptan, Kapt.Vahit Okan, Suat Esendal, Kapt. Hasan Tekin, Turgut Engin, Necati Sansa, Selahattin Yenice, Kapt. Nuri Yılmaz, Kapt. Muhsin Abay, Nuri Eren, Yusuf Yelkenkaya, Yusuf Kaptan, Şekip Kaptan, Ali Güner, Sabri Cerensu Dernek kurulduğunda hemen üye olabileceklerini beyan ettiler ve kendi aralarında topladıkları 164.50 TL ile fon oluşturarak derneğimizin temelini attık. 6 kurucu üye bulabilmiştik. Ancak Kapt. Refik Akdoğan’ın da katılımıyla 7 kurucu üye olmayı başardık. İstanbul Yağ Kapanı, bugün Perşembe Pazarı olarak adlandırılan yerde, Osman Azmi Karavelioğlu’na ait mağazanın tavan arası, derneğimizin ilk merkezi oldu. Bu konuda Memduh Ataç ve Ahmet Keşkek büyük çaba gösterdiler. Bu birlikteliğin sonucunda 1949 yılı Ağustos ayının ilk haftasında Yüksek Denizcilik Okulu Mezunlar Cemiyeti kuruldu. Daha sonra okulumuzun adının değişimine bağlı olarak derneğimizin adı da İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği olarak değiştirilmiştir.

Bir mumdan binlerce mum

Ben Kurucu Başkan olarak görevime başladım. Yönetim Kuruluna Kapt. Reşit Uğur, Müh. Emrullah Erkan, Müh. Halit Aptioğlu, Müh. Memduh Ataç, Müh. M. Ali Gökyılmaz, Müh. Ahmet Keşkek ve Kapt. Refik Akdoğan getirildi.

1967 yılında merhum Kapt. Cemil Arıksan’ın büyük gayretleriyle satın alınan dernek merkezimiz halen kullanılmaktadır.

Birbirimize karşı olan sevgi ve saygı hissi her türlü övgünün üzerindedir. Kendimizi zafer görmüş birer kumandan gibi hissettik. Bir mumdan binlerce mum yaktık.”


Bunları da beğenebilirsin