Denizcinin anasayfası

DEÜ Denizcilik Fakültesi’nden SIM-ONLINE çözümü

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi, STCW Uluslararası sözleşmesi ile standartları belirlenmiş olan denizcilik eğitimi alt yapı ve simülatör destekli uygulama eğitimlerinin gerekliliklerini pandemi sürecine rağmen 2020/2021 öğretim yılının güz dönemi itibariyle yerine getirmeye başladı.

Fakülte, ulusal ve uluslararası eğitim kalitesi taahhütleri kapsamında öğretim elemanları ve teknik personeli ile birlikte simülatör laboratuvar alt yapısının uzaktan erişime açılması ve öğrencilerin kullanabilmesi amacıyla SIM- ONLINE çözümünü geliştirdi.

Akademik dersler için kullanılmaya başlandı

SIM-ONLINE adı verilen bu çözüm şu anda sadece “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği” adayı lisans öğrencine yönelik olarak geliştirilse de daha şimdiden birçok yazılım kullanımı gerektiren akademik dersler için de kullanılmaya başlandı. SIM-ONLINE çözümü, Denizcilik Fakültesi Öğretim Elamanlarından Prof. Dr. Selçuk Nas ve Arş. Gör. Burak Kundakçı tarafından hazırlanan 2019.KB.FEN.026 numaralı “Köprüüstü Simülatör Sistemleri Güncelleme ve Geliştirilme Projesi” isimli, BAP Projesi imkanları kullanılarak geliştirildi.

Yenilenen Warstsila simülatör yazılımları kullanılıyor

SIM-ONLINE, donanım ve yazılımları yenilenen “Prof. Dr. Ömer Baybars Tek Çok Amaçlı Simülatör Laboratuvarında” (CASL) kullanılıyor. CASL’de yenilenen Warstsila NTPRO 5000 – 5.40 simülatör yazılımları ile toplam 20 öğrenciye simülatör destekli eğitim verilebiliyor. SIM-ONLINE basit ve kısaca, CASL’da bulunan öğrenci istasyonlarına uzaktan erişim olanağı veren ve bu uzaktan erişimi kontrol eden bir eğitici istasyonundan oluşuyor.

Kullanım kolaylıkları sağlayan bir sistem

Oluşturulan sistem, denizcilik eğitiminde gemi kontrol sistemlerinin ihtiyaç duyduğu seyir aygıtlarının kullanım hassasiyeti, bunlara uzaktan erişimler ve kullanım kolaylıkları sağlayan bir sistem olması üzerine odaklandı. Bu odak noktalarından yola çıkarak gerek yazılımcı şirket Wartsila, gerekse DEU Bilgi İşlem Dairesi, gerekse de Microsoft destekleri ile kullanışlı, SAKAİ ve tüm uzaktan erişim programları ile de entegre çalışabilen bir çözüm yolu geliştirildi.

Tüm faaliyetler SAKAİ üzerinden kontrol ediliyor

Öğretim elemanı dahil tüm ders katılımcıları bu sisteme uzaktan erişebiliyor. Öğr. Elemanı, CASL’de bulunan sisteme bağlanarak tüm bilgisayarları istediği zaman açıp kapayabiliyor. Siteme girecek olan öğrencilerin gireceği bilgisayarlara ait bilgileri öğrenciye “rdp” dosyası olarak göndererek öğrencilerin hangi bilgisayarlara gireceğinin erişimini kontrol ediyor. Öğrencilerin tüm bu faaliyetleri ekran paylaşımları ile SAKAİ üzerinden kontrol edebilebiliyor.

SIM-ONLINE çözümünün geliştirilmesinde çalışan personeller

SIM-ONLINE çözümü Prof. Dr. Selçuk Nas ve Arş. Gör. Burak Kundakçı öncülüğünde, Arş. Gör. Ömer Arslan, Denizcilik Fakültesi Sekreteri Adnan Koçak, Bilgi İşlem Uzmanı Süleyman Kökver ve İdari Mali İşler Uzmanı Şefi Engin İşsever ile birlikte geliştirildi.


Bunları da beğenebilirsin