Denizcinin anasayfası

İTÜ MTAL ilk senesinde TÜBİTAK desteği aldı

Milli Eğitim Bakanlığı ile İTÜ arasında imzalanan özel bir protokol ile 2019 – 2020 eğitim yılında eğitim ve öğretime başlayan İTÜ MTAL, Covid-19 salgını sürecinde 3D yazıcılar ile siperlik üreterek sağlık çalışanlarına ulaştırmasıyla dikkat çekmişti.

247 yıllık İTÜ tecrübesi ile bir dünya lisesi olma yolunda ilerleyen ve her alanda başarılı çalışmalar yürüten İTÜ MTAL son olarak TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları projesinde de elemeleri geçerek bilim fuarı düzenleme desteği aldı.

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları projelerinin değerlendirme süreci tamamlandı. İTÜ MTAL’ın bu yıl ilk kez uygulamaya geçirilen 30 farklı tematik alandan inceleme, araştırma ve tasarım proje türlerini içeren 20 alt projeyle yaptığı başvuru, bilim fuarında sergilenmek üzere kabul edildi.

Böylece İTÜ MTAL daha ilk yılında 20 alt projeyle destek almaya hak kazanmış oldu. Bilim fuarı, 17 – 18 Aralık 2020 tarihlerinde İTÜ MTAL Ortaköy’de sergilenecek.

Sorunlara bilimsel çözümler

TÜBİTAK’ın 2013 yılından beri 5 – 12. sınıf ilk ve ortaöğretim öğrencilerini bilimsel çalışmalar gerçekleştirme konusunda teşvik ettiğini belirten Proje Yürütücüsü, Matematik Öğretmeni Funda Yeşil, “TÜBİTAK, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı ile soru ve sorunlara çözüm bulma yoluyla bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasına katkı sağlamakta; farklı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor seviyedeki her öğrenciye proje hazırlama fırsatı sunarak; bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinin, raporlamanın ve sunum becerilerinin öğrencilere kazandırılmasını; öğrencilere takım çalışması içerisinde proje hazırlama konusunda yeni ortam ve imkanların sağlanmasını amaçlıyor” dedi.

Sergilenecek her alt projede üç öğrencinin görev aldığını ve ilgili öğretmenlerin danışmanlığında çalıştıklarını belirten Hazırlık A Sınıfı öğrencisi Sıla Karip ise, “Örneğin biz, tasarladığımız projeyle, robotik kodlama kullanarak görme engelli bireylerin trafikte karşıdan karşıya geçerken yaşadıkları sorunlara çözüm üretecek bir prototip tasarladık ve bilim fuarında bu prototipi nasıl tasarladığımızı tüm aşamalarıyla görsellerle destekleyerek anlatacağız. Böyle bir çalışmanın içinde olmanın, bir soruna çözüm üretirken bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenmemize, raporlama ve sunum becerisi kazanmamıza çok katkı sağladığını söyleyebilirim” diye konuştu.

Proje başlıkları ise şöyle


Bunları da beğenebilirsin