Denizcinin anasayfası

Milli Simülatör SERS dünyaya açılıyor

İTÜ Denizcilik Fakültesi Makine 1990 mezunu olan ve halen aynı okulda öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. İsmail Çiçek tarafından 2014 yılında Teknopark İstanbul’da kurulan GDS Mühendislik ARGE firmasının geliştirdiği Ship Engine Room Simulator (SERS), Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de (YTÜ) kullanılmaya başlandı. SERS, Japon firma ClassNK tarafından Full Mission (Class A) tipinde sertifikalandırılmıştı.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt’ün başkanlığında düzenlenen online toplantıyla denizcilik sektörüne duyurulan SERS, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de (YTÜ) kullanılmaya başlandı. Üniversitenin laboratuvarlarına ve eğiticilerin bilgisayarlarına SERS yüklemeleri tamamlandı.

Uluslararası üniversitelere de tanıtıldı

Güney Kore Mokpo Maritime ve Kingspoint gibi uluslararası üniversitelerde de tanıtılan SERS’in, 2021 yılında dünyada en az 10 üniversitede daha kullanıma öngörülmüş durumda.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrencilerinin gemi makine ve sistemlerini anlamak amacıyla kullanılacakları simülatörün yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen SERS olmasına karar verdi. Okulun laboratuvar ve simülatör eğiticilerinin bilgisayarlarına SERS’in kurulumu 2020 Güz Eğitim ve Öğretim Yarıyılı’nda tamamlanırken, sistem laboratuvar eğitimleri yanında COVID-19 pandemi durumu dolayısıyla çevrimiçi eğitimlerde kullanılmaya başlandı.

En doğru şekilde anlamaya yönelik

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, “SERS adlı ürünümüzü Makine Dairesi Simülatörü ve Gemi Makineleri Operasyonu derslerimizde kullanmak üzere almış bulunuyoruz. Bu simülatörün uzaktan ve çevrimiçi eğitimlerde kullanıma daha uygun olduğunu belirleyerek tercih etmiş bulunmaktayız. Milli imkanlarla geliştirilmiş bulunan bu simülatörün aynı zamanda IMO STCW 2010 ve 2017 yılında yayınlanan IMO Model Kurs 2.07 gereksinimlerine uygun ve sektörümüzde uluslararası denetimlerde kabul edilen kuruluşlardan Japonya Denizcilik Değerlendirme Kuruluşu olan Class NK tarafından tip onay sertifikasını tamamlamış olduğunu da belirtmek istiyorum. Ders hocalarımız tarafından SERS’in öğrencilerin kullanımına daha uygun olduğu belirtildi. Bu bakımdan da SERS’in, uzaktan veya laboratuvar eğitimlerinde kullanılmasını denizcilik eğitimi veren tüm kurumlarımıza tavsiye ederim” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Doç Dr. Görkem Kökkülünk ise SERS’in öğrencilerin en doğru şekilde anlamasına yönelik hazırlandığını söyledi.

İlk hedefler Amerika ve Güney Kore

2020 Kasım ayında SERS’in Class NK tarafından Class A tip onay sertifikası sonrası, Güney Kore’de Mokpo Maritime ve Amerika’da Kingspoint Merchant Marine Academy gibi uluslararası önemli üniversitelere tanıtımı yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Almanya, Güney Kore, Malta ve Bangladeş’de halih azırda SERS’in eğitim kurumlarına tanıtımını yapan temsilcilikler oluşturuldu. Güney Kore’deki temsilcilik ile yapılan çalışma 2021 Şubat ayında sonuçlanacağı ve 2021 yılında dünyada en az 10 üniversitede daha eğitimlerde SERS kullanılmaya başlanması bekleniyor.

DTO da radarına aldı

Uluslararası ilginin yanında Türkiye’deki denizcilik eğitim kurumlarına da destek vermeyi hedefleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası’na da (DTO) Eylül 2020’de sunum yapıdı. Öte yandan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de (KEGM) bir römorkör tipi geminin simülasyona uyarlanması için 2021 yılında çalışma başlatmayı planladı.

Videolar sürekli güncelleniyor

SERS’in sosyal medya tanıtımları amacıyla Aralık 2020’de oluşturulan “Global Dynamic Systems” youtube kanalı çok kısa zamanda büyük ilgi gördü. Eğitim amacıyla SERS geliştirme ekibinden, İTÜ Denizcilik Fakültesi Makine 2020 mezunu Erkin Yücel tarafından bu kanalda gemi makine ve sistemleri konularında simülatör kullanımı ile anlatımlar sürekli güncelleniyor.

Muadillerde bulunmayan özellikler

Class NK tarafından sertifikalandırılan ve sertifikasyonunda IMO STCW 2010’a göre özellikleri detaylandırılan SERS, yüksek voltaj, kontrol sistemleri ve gemi elektrik sistemleri gibi en önemli operasyonların da eğitim fonksiyonlarını da içeriyor. Kasım 2020’de güncellenen Class NK sertifikasında, diğer muadil olan yabancı menşeli simülatörlerde bulunmayan özellikleri de içeriyor. Yüksek voltaj, gemi makineleri vardiya zabitleri için denizcilik İngilizcesi, elektrik ve elektronik ekipmanların kontrol edilebilmesi, liderlik ve yönetim, yangın gibi acil durumlar içim alınacak önlemlerle ilgili operasyonlar, çevre kirliliği ve önlemler, gemideki bilgisayarların işletimi ve IMO Model Kurs 2.07’ye göre tüm egzersizlerin yapılabilmesi de eğitim fonksiyonlarına ait örnekler olarak dikkat çekiyor.

Kemal Hoca ayrıntısı

İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. İsmail Çiçek, gemi yardımcı makineleri konusunda SERS’in geliştirilmesinde Uzakyol Başmühendis ve Gemi Yardımcı Makineleri I ve II kitaplarının yazarı Kemal Demirel’in katkılarının büyük olduğunu söyledi. Demirel’in kitaplarında bulunan ayrıntı ve kendi anlatımları ile geliştirilen SERS’deki makine simülasyonlarının adeta kitapların canlandırıldığı ortamlar yarattığını belirten Çiçek, “Kemal hocamızın hafta içi, hafta sonu, gece gündüz farketmeksizin her zaman destek vermesinin katkısı çok büyük ve önemlidir. Kemal hocamız başta olmak üzere İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi Makineleri İşletmeMühendisliği akademisyenleri

SERS’in geliştirilmesindeki katkılarına devam ediyor” dedi.

40’tan fazla egzersiz

SERS’in en önemli fonksiyonlarından birinin de eğitim alan kişinin objektif olarak değerlendirilebilmesi olduğunu belirten Çiçek, “40’ın üzerinde egzersiz ve her bir egzersize ait detaylandırılmış özel görevler ve her bir detay göreve ait kriterlere göre değerlendirme yapan SERS, eğitim sonunda bu göre

v ve kriterlere göre puan vermekte, eğiticinin eğitim raporunu kolaylıkla oluşturmasını sağlıyor. “Global Dynamic Systems” Youtube kanalımızda bu eğitici fonksiyonun gösterisi de sunuluyor” dedi.

Ekip ruhu ile milli simülatör

Dr. İsmail Çiçek, SERS’in bugünlere gelmesinde emekleri olan ve halen elini taşın altına koyan isimleri de sıraladı :

“Milli Makine Dairesi Simülatörü’müzün geliştirilmesinde İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde öğrencilik yıllarında çalışmaya başlayıp, SERS adlı ürünümüzün uluslararası denizcilik eğitim camiasında yaygın etkisi inancıyla mezuniyet sonrası da katkı vermeye devam eden gemi makineleri işletme mühendisi arkadaşlarımız da bulunmakta. İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nden 2020 Ekim ayında mezun olan ve lisans bitirme tezini İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yalçın Durmuşoğlu ile tamamlayan Erkin Yücel, iki zamanlı gemi dizel motorlarının, yağ ve yakıt separatörlerinin modellenmesi ve programlanması konusunda tecrübelendi. Erkin Yücel, tüm denizcilik eğitim kurumlarında kullanılabilecek simülatör egzersiz kitabını da hazırlamakta. İngilizce olarak hazırlanan bu kitabın tamamlanmasına öğrencilerimizden Samet Dinçer ve Ahmet Ali Atalay destek veriyor. Aynı Erkin Yücel ve ekibimizdeki diğer arkadaşlarımızdan öğrencilik yıllarında simülatör geliştirilmesi çalışmalarına destek veren Gemi Makineleri İşletme Mühendisi arkadaşımız Burak Çavuşoğlu ve Orçun Berk Damar gibi birçok öğrencimiz öğrenerek destek verdi. Ekibimizdeki arkadaşlarımız 1 ve 2. sınıflardan itibaren öğrenerek ve tezlerini makine dairesinin simülasyonu ile ilgili konularda tamamlayarak tecrübelendiler. Bu bakımdan her yıl en az 5-6 öğrenci lisans bitirme tezlerini simülasyon ile eğitim konularında tamamlamaktalar. Şu ana kadar bu konuda çalışma yapan 30’un üzerinde öğrencimiz bulunuyor”

2020 Nisan ayında mezun olan Burak Çavuşoğlu, simülatörün elektrik dağıtım sistemlerinin tasarım, modellenmesi ve yazılımları konusunda çalışmalara destek vermeye başlamış olup 2019 Haziran ayında mezun olan ve aktif olarak Zenith firmasında çalışan Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Orçun Berk Damar ile MAN’ın son yıllarda alternatifsiz tercih edilen gemi ana makinesi olan elektronik enjeksiyonlu ve ortak basınç hatlı ME-C tipi motorların SERS’e ilavesi çalışmalarında görev alıyor. Elektrik sistemleri ağ yapısı konusunda ise öğrencilerimizden Seda Acar destek verdi.

SERS’in geliştirilmesine tecrübeleri ile katkı sağlayan sektörümüzde çok önemli kariyere sahip arkadaşlarımız da var. İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde akademik çalışmalar yapan Prof. Dr. Cengiz Deniz, İTÜ Kıbrıs programında görev alan Başmühendis Seçkin Mengeçin, ARKAS Deniz Ticaret Filosu’nda (DTF) Enspektör Emre Güven, yine ARKAS DTF’de enspektörlük yapmış 1994 mezunu ve halen aktif başmühendis olarak çalışan Murat Acuner bu arkadaşlarımızdan sadece bazıları.

SERS’in geliştirilmesinde üniversitelerimizin yazılım, bilgisayar mekatronik ve ilgili bölümlerden mezun kişiler ile stajyer öğrencilerin de katkısı bulunmakta. İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği mezunu Yusuf Bahşi (Yusuf Wayne), İTÜ Denizcilik Fakültesi Makine 2020 mezunu Kenan Eren ile Hasan Hüseyin Arslan, Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Bölümü 2019 mezunu Kaan Çolak, Sakarya Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Hidayet Çarkçı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Seda Şensoy, “öğrenerek” destek veren öğrencilerimize diğer örneklerden.

SERS’in geliştirilmesinde en kritik katkıyı sağlayanlardan biri de Kocaeli Üniversitesi 2018 mezunu Mekatronik Mühendisi Çağrı Berk Güler’dir. Çağrı, bu sürede tüm yazılımlara hakim olarak yazılımın geliştirilmesine halen katkıda bulunuyor.

SERS yazılımı uzun yılları aldığından, Dr. Burak Özsoy (2014 Texas Tech Üniversitesi, Doktora), Ali Demir (Mektronik Mühendisi), önceden KTÜ’de Öğretim Üyeliği yapan Nebi Gedik, İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 2000 mezunu Adem Güleryüz, İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Bölümü’nde doktorasını tamamlayan Dr. Şafak Karakaş gibi daha nice milli yeteneklerimiz SERS’in geliştirilmesine bu uzun yıllar boyunca önemli destek veren kişiler. Bu kişiler arasında İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Metin Çelik ile Öğretim Üyesi Dr. Kadir Çiçek’i de saymamız gerekiyor.


Bunları da beğenebilirsin