Denizcinin anasayfası

63 yıldır dinmeyen acı: Üsküdar Faciası

‘Üsküdar faciası’ olarak bilinen 392 kişinin hayatını kaybettiği Üsküdar vapuru kazasının üzerinden 63 sene geçmesine rağmen acılar hala taze...

1 Mart Üsküdar Faciasında hayatını kaybedenler için İzmit Belediyesi tarafından Marina’da anma programı gerçekleştirildi. Program kapsamında faciada yaşamını yitirenlerin anısına çelenk bırakıldı. İzmit Körfezi’nde 1 Mart 1958 tarihinde, içinde çoğunluğu öğrenci olan 600’e yakın yolcusuyla, İzmit İskelesi’nden hareket ettikten kısa süre sonra aniden patlayan fırtınaya yakalanarak batan, ‘Üsküdar Vapurunda hayatını kaybeden 387 kişi, bugün acı olayın 63’üncü yıldönümünde anıldı.

Geniş bir katılım

Marina’da bulunan Vapur İskelesi’nde gerçekleştirilen anma programında İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İZSANDER Dernek Başkanı Halil Atay, İZLİDER Başkanı Haluk Cem Gökmen, Biz İzmitiz Platformu Başkanı Hüseyin Erol, Hodri Meydan Taraftar Derneği Başkanı Ferhat Uzun, İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Tuncay Aşkın ve çok sayıda vatandaş katıldı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in konuşmasının ardından kazada hayatını kaybeden vatandaşların anısına çelenk bırakıldı.

Yüzlerce öğrenci hayatını kaybetti

1 Mart 1958 Cumartesi günü, Üsküdar isimli vapur, İzmit – Gölcük arasında günün son seferini yapmak için yola çıktıktan kısa süre sonra aniden bastıran fırtınaya yakalandı. Yolcuların çoğu Cumartesi günü yarım gün öğrenim gören İzmit Lisesi ve Sanat Okulu talebelerinden oluşan Üsküdar Vapuru fırtına ve dalgalara dayanamayarak Körfez’in soğuk sularına gömüldü. Vapurda bulunan çoğu öğrenci yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Ders çıkarmamız lazım

İZSANDER Başkanı Halil Atay Programda yaptığı konuşmada, “Ne yazık ki pandemi dolayısıyla okulumuzda anma programı gerçekleştiremedik. Üsküdar Faciası çok farklı bir şekilde günümüze kadar geldi. Bizim okulumuzda da 50 öğrenci şehit oldu. Bu acı olayı gündemde tutmak hepimizin görevi. İzmit Sanat Okulu’na 31 yıl Avrupa’da kullanılan bir vapuru hibe olarak verdiler. Kendi vapurumuzu yapabilecek konuma gelebilmek için bu olaylardan ders çıkarmak lazım” dedi.
İZLİDER Başkanı Haluk Cem Gökmen ise, “1927 yapımı bu vapur Körfez’in yolcu yükünü taşımaktaydı. O dönem gazeteler facianın eşiğindeyiz diye uyarmıştı. 31 yaşındaki yorgun Üsküdar o gün ani fırtınaya dayanamadı ve battı” ifadelerini kullandı.

Acılar hala taze

Anma programında kürsüye gelen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Üsküdar Vapuru Faciası’nın 63’üncü yıldönümü fakat acılar hala taze. İstemediğimiz olayların yaşanmaması için ders almak kıymetli. Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın. Bu acıları yüreğimizin derinlerinde yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Gölcük’deki anma

Gölcük Belediyesi, 1 Mart Üsküdar Vapur faciasında şehit olan 392 vatandaş için 63.yılında anma programı düzenledi. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer törende yaptığı konuşmada: “1 Mart 1958 kalplerimizde burukluk yaratan, tahsil gören bir nesli yitirdiğimiz, bizleri derin bir üzüntüye boğan bir tarihtir” dedi.

Üsküdar Vapur Faciası şehitleri için Gölcük’de de anma etkinliği düzenlendi. Anma programına; Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Belediyesi Meclis üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları ve temsilcileri, muhtarlar, şehit yakınları, vatandaşlar, ilçe daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Tören; Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve İlçe Kaymakamı Cengiz Karabulut’un mozoleye çelenk sunumu yapmasıyla başlarken, akabinde saygı duruşu devam etti.
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer törende yaptığı konuşmada: “İlçemizin tarihinde; 4 Mart 1953 Dumlupınar Denizaltısı Faciası, 1 Mart 1958 Üsküdar Vapuru Faciası ve 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi kalplerimizde derin izler bırakan acı hâtıralardır. 1 Mart 1958 kalplerimizde burukluk yaratan, tahsil gören bir nesli yitirdiğimiz, bizleri derin bir üzüntüye boğan bir tarihtir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin, en çok can kaybı yaşanan meşum deniz kazasında, Gölcük’te o tarihte lise olmadığından, çoğunluğunu Gölcüklü öğrencilerin oluşturduğu 392 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. 63 yıl önce yaşanan bu büyük faciada hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabırlar diliyorum. Allah ilçemizi ve memleketimizi her türlü afetten muhafaza eylesin” dedi.

Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın

Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ise yaptığı konuşmada: “Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, geride kalan ailelerine de sabırlar diliyorum. Allah bir daha böylesi acılar yaşatmasın” dedi. Anma töreni Kuran-ı Kerim tilaveti ile dua yapıldı. Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım olmak üzere protokol üyeleri faciada hayatını kaybeden şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfil bıraktılar. Gölcük Belediyesi tarafından hazırlanan şekerler katılımcılara ikram edildi ve tören son buldu.


Bunları da beğenebilirsin