Denizcinin anasayfası

Artırılmış gerçekliğe İTÜ MTAL damgası

İTÜ ve İTÜ MTAL tarafından düzenlenen Ulusal Artırılmış Gerçeklik Proje Yarışması sonuçlandı. Dijitalleşen dünyada nitelikli eleman ihtiyacına cevap vermek için kurulan İTÜ Meslek lisesi katma değeri yüksek teknolojileri sadece kullanan değil aynı zamanda geliştiren tarafında yer alıyor. İTÜ tecrübesi ile gençlere, araştırma, geliştirme yapmaları için uygun iklim şartlarını sunan İTÜ MTAL öğrencileri günümüz teknolojilerinden artırılmış gerçeklik teknolojisinin eğitimde kullanılması için ürün geliştirmeye başladı. Fen ve anadolu liseleri yerine yüksek puanla İTÜ MTAL’yi tercih eden ülkemizdeki genç dâhiler girişimlerini, projelerini sunabilecekleri bir ortamı okullarında buluyorlar.

İTÜ MTAL olarak hazırız

İTÜ’de yapılan ödül töreninde konuşan okul müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros bilhassa salgın hastalık sebebiyle uzaktan eğitimin ön plana çıktığını vurguladı. Artırılmış, sanal ve karma gerçeklik teknolojileri ile çocuklarımızın genlerinde yer alan girişimci ve yenilikçi kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Yeni neslin teknoloji ile iç içe olması, teknolojiyi sadece kullanan değil, yeni teknolojiler ile ürün geliştirilmesinin ve bu ürünlerin tüm dünya insanlığına sunulmasını son derece önemlidir. İTÜ MTAL olarak sponsor bulduğumuz takdirde tüm öğrencilerimizin kullanımı için yeni ürünler geliştirmeye hazırız. Dönüşümün eşiğinde olan denizcilik sektöründe emek yoğun dönemden, zihin yoğun döneme doğru geçiyoruz. Küresel ölçekte insan kaynakları yetiştirilmesinde denizcilik sektöründen birlikte çalışmalar yapmak için hazırız. Genç nüfusa sahip ülkemizde, artırılmış gerçekliğin eğitim, cihaz kurulumu, tamir, dekor, turizm, alışveriş, lojistik, sanat, müzeler, oyun, pazarlama, emlak, sinema, askeri uygulamalar, denizcilik ve inşaat alanlarında kullanımının genç kuşaklar ile buluşturulması son derece önemlidir. İTÜ MTAL, Türkiye Bilişim Derneği, İlkfer Grup katkıları ile gerçekleştirilen bu tür yenilikçi yarışmaların her altı ayda bir yenileri ile devam edilecektir. Bu tür yenilikçi yarışmalar ile bilgi birikiminin zenginleştirilmesi, teknoloji farkındalığının artırılması, eğitim ve yaygınlaştırma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. İTÜ Meslek lisesi olarak girişimcilik, yeni teknolojiler ve üretken uygulamaları her zaman sektör ile birlikte yapmak istiyoruz.

Üretime ve üretecek insanlara ihtiyacımız var

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İLKFER Grup Kurucu Ortağı Feramuz Aşkın ise denizcilik sektörünün çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin üretime ve üretecek insanlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’deki ekonomik sıkıntıları bir bir yaşıyoruz. Bunun hükümetler ile de ilgisi yok. Toplumun kendi dinamikleri ile ilgisi var. Biz hep tüketilmeye, tüketmeye yönelik bir eğitimle veya sanayi ile büyüdük” dedi.

Tüketerek, ithal ederek büyüme yerine üreterek büyüme olmasının gerektiğini vurgulayan Aşkın, Çin, Almanya ve Amerika’nın ürettiğini ve ihraç ettiğini ve bu sebeple büyük devlet olduklarını dile getirdi. Aşkın, “Bizim de üretecek gençlere ihtiyacımız var. Bunları da sizler yapacaksınız” dedi.

Bu tür etkinlikler ile gençlerin üretime teşvik edilmesinin, Türkiye’yi büyüteceğini dile getirdi. Burası bizim yaşadığımız ülke olduğunu buranın zor bir coğrafya içinde olduğunu ve bu zorlukların üstesinden ancak kuvvetli bir ekonomi ile gelinebileceğini belirten Aşkın, artık kendi silahımızı, kendi uçak gemilerimizi yapabildiğimizi ve ithalatın hızla azaltılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi. Kendi denizaltımızı da yapabildiğimizi, her üründe ithalatın azaltılması için gençlere çok büyük görevle düştüğünü ve gençlerin birer mucit olmak zorunda olduklarını vurgulayan Aşkın, yapılan projelerin kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini, bu ürünlerin yurt dışına ihraç edilebilecek şekilde üretime geçilmesini gerektiğini söyledi.

Yeni açılmış bir okulda öğrencilerin başarılara imza atmalarının ileriye bakış açısından ümit verdiğini dile getiren Aşkın, umut kaybedilirse her şeyin kaybedileceğini ve bu gençleri görünce çok umutlandığını Türkiye’nin geleceğine inancını koruduğunu ifade etti.

Öğretimin bir parçası olmalı

Eğitimde artırılmış gerçekliğin kullanımı konusunda projeler yapan ve İTÜ MTAL’da artırılmış ve sanal gerçeklik eğitimleri veren Hakan Erkan ise, “Artırılmış ve sanal gerçekliği okullarda oyunlaştırarak öğretmenin bir parçası olarak kullanmalıyız. Gençler bu teknolojileri kendilerine daha yakın ve öğretici görmekteler. Fakat AR ve VR’la yapılmış okul bazlı uygulamaların eksikliği de aşikârdır. Bunun sebeplerinden biri AR ve VR alanında teknik personel eğitimlerinin yeterli seviyede olmamasıdır. İTÜ MTAL olarak önceliklerimizden biri de mesleki eğitim alan gençlerimizi AR/VR alanında da eğiterek mesleki alanda ihtiyaç duyulan eğitim materyallerini hazırlamak ve düzenlediğimiz yarışmalarla Türkiye genelinde farkındalık oluşturmaktır” diye konuştu. Törende GEMİMO Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Aşkın da hazır bulundu.

Yarışmanın sonuçları

Birinci : Mehmet Emin Çivici / İTÜ MTAL

İkinci : Talha Güngör / Abidin Nesimi Fatinoğlu Anadolu Lisesi

Üçüncü : Selman Taha Keresteci / İTÜ MTAL

Dördücü : Ali aldeniz / İTÜ MTAL

Beşinci : Seyit Uğuz / Adil Karaağaç MTAL


Bunları da beğenebilirsin