Denizcinin anasayfası

HAT-SAN yüzer havuzu teslim etti

TSK, Türkiye'nin en büyük yüzer havuzuna kavuştu.

Denizcilik Dergisi’nin kısa sürece önce yazdığı yüzer havuz teslimatı tamamlandı.

Askeri Fabrika ve Tersane İşletmesi (ASFAT) ile HAT-SAN arasında imzalanan sözleşmeyle inşa edilen, Türk Loydu Klaslı askeri yüzer havuz tamamlandı.

Türk Loydu tarafından klas sertifikası teslim edilen yüzer havuz; 175 metre boy, 42 metre genişliği ve 10 bin ton kaldırma kapasitesi ile daha önce Türkiye’ de yapılmış en büyük yüzer havuzlardan bir tanesi olma özelliğine sahip.

Yüzer havuz nedir?

Gemi suda bulundukça teknenin su içindeki bölümü üzerinde bir iş yapılamaz. Şimdiye kadar suyun altında hiç bozulmayan, koruyucu tabaka olarak kullanılacak bir madde de bulunmamıştır. Zehirli boyaların etkisi yavaş yavaş azalır, boyayla korunan yüzeylere deniz hayvanları ve bitkiler yapışır. Geminin su altı kesimlerinin temizlenmesi, onarılması için tek yol, tekneyi belli zamanlarda sudan çıkarıp onarmak, yeniden koruyucu maddeyle kaplamaktır. Buna “geminin havuzlanması” denir.

Yüzer havuzlar dikdörtgen biçiminde, baştan, kıçtan açık, iki duvarlı birkaç bölümden meydana gelir. Geminin büyüklüğüne göre bu bölümlerden birkaçı bir araya getirilerek havuz hazırlanır. Havuzu geminin girmesini sağlayacak kadar derine batırmak için sarnıçlara su basılır. Sonra sarnıçlar boşaltılarak havuz su yüzüne çıkartılır. Yüzer havuzların en kullanışlı yönlerinden biri de, bunların istenilen yerlere çekilebilmesidir. Baş tarafları gemi başı gibidir ve dümen donanımları vardır. Yedekte çekmeyi kolaylaştırmak için büyük yüzer havuzlara da gemi başı gibi bir bölüm yapılabilir. Yüzer havuzların çoğunda bölümlerin çalıştırılması kendi donanımlarıyla yapılır. Bunların sarnıçları boşaltmak için kendi tulumbalar, kendi makineleri, atölyeleri ve mürettebat için dinlenme yerleri vardır.


Bunları da beğenebilirsin