Denizcinin anasayfası

Kaan Anul: Kumport sektör için bir okul gibi

Yılda 2.1 milyon TEU yük elleçlenen Kumport Limanı, İTÜ Denizcilik Fakültesi 2002 Güverte mezunu Kaan Anul’un yönetiminde büyümeyi sürdürüyor. Kaan Anul, Kumport’u Denizcilik Dergisi’ne verdiği özel ropörtajda anlattı. Kaan Anul sorularımıza şu yanıtları verdi:

– Kumport’un kapasitesi ne kadar?

“Limanımızda ağırlıklı olarak konteyner elleçleniyor. Yıllık kapasitemiz ise 2,1 milyon TEU’ dur. Bölgenin ve hinterlandın önde gelen limanlarından biri olduğumuzun bilinci ile müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerde sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Nitelikli insan kaynağı, yenilenmiş makina parkı ve yüksek iş hacmini destekleyen liman otomasyon sistemi ile müşteri memnuniyetini artırmayı ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”

– Kumport’ta kaç kişi çalışıyor? IK tarafında yaptığınız çalışmalardan kısaca bahseder misiniz?

Limanımızda 826 kişi çalışıyor. Türkiye’nin lider limanı olma vizyonumuz doğrultusunda çalışanlarımıza yaptığımız yatırımlar, sunmuş olduğumuz gelişim ve kariyer fırsatları ile çıktığımız bir yolculuğumuz var. Bu kapsamda kurum içi kurs programları, liderlik gelişim programı, kişisel ve mesleki eğitim olanakları ile hem çalışanlarımızın hem de şirketimizin beklentilerini karşılamayı hedefliyoruz. Bu noktada “Kurum içi kurs programları” uygulamamız bizim için her zaman gurur kaynağı olmaktadır. Kurslarımızı personel ihtiyacı, yeni ekipman alımı, iş hacminin artması, organizasyonel gereklilik gibi durumlarda yetişmiş personeli yedekleme amacıyla stratejik planlarımız doğrultusunda açıyoruz. Bu programlara katılan çalışanlarımıza, yapılandırılmış eğitim süreçlerinin sonrasında hem işi yapabilme yetkinliğini hem mesleki sertifika yeterliliğini kazandırıyoruz. Böylece adeta sektör için bir okul işlevi görürken aynı zamanda yerel istihdamı da desteklemiş oluyoruz. Eğitim süreçlerindeki vizyoner yaklaşımımız ve uygulamalarımız, Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) tarafından verilen Educorp Ödülleri ile akademik platformda da takdir edilmiştir. 2018 yılında kurum içi yetiştirme kurs programlarımız ile “Başarılı Uygulama” ödülüne, 2019 yılında ise eğitim ve gelişim süreçlerimiz ile “Kurumsal Eğitim ve Gelişim Süreçleri” ödülüne layık görüldük.

– Pandemi çalışma sistemini etkiledi mi? Sağlık açısından ne gibi önlemler alındı?

Limanımızda çalışmaların kesintisiz sürmesi ve yeni Covid-19 enfeksiyonunun neden olabileceği etkilerin önlenmesi için olası acil durumlarda tanımlanan organizasyon ile gereken uygulamaların gerçekleştirilerek acil durum sürecinin yönetilmesini sağlamak amacıyla “Yeni koronavirüs (COVID-19) Planı” oluşturuldu. Konu ile ilgili afiş, bülten ve broşürler hazırlanarak yayınlanıyor ve çalışanlar sürekli bilgilendiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu önlemler dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapıldı. HES kodu uygulamasını Ambarlı bölgesinde uygulayan ilk liman işletmesi olarak tüm personelin HES kodları sisteme eklendi ve günlük olarak kontrolü sağlanmaktadır. Limana giriş yapacak olan tüm paydaşlarımızın HES kodları da güvenlik personeli tarafından limana girişlerinde kontrol edilmekte ve riskli olan kişilerin limana girişlerine izin verilmemektedir. Maske dağıtımı, yüzde 50 çalışma kapasitesi ile oturma düzeni ayarlaması, liman girişinde termal kamera ve ateş ölçer ile ölçümlerin yapılması, hijyen kiti dağıtımı, temas yüzeylerinin sürekli dezenfeksiyonu, yemekhane oturma ve kullanım saatlerinin düzenlenmesi, vakaların takibi ve filyasyon almış olduğumuz bazı önlemlerdir. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliğinde çalışanlarımızın, paydaşlarımızın ve toplumun sağlığını gözeten uygulamalarımızla pandemi sürecini etkin bir şekilde yönetip, bu titiz ve dikkatli süreç yönetimini TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi’ni alarak tescillemiş olduk.

– Çalışma güvenliği açısından ne gibi önlemler alınıyor? Limanınızda düzenli eğitim faaliyetleri yapılıyor mu?

Çevreye ve insana saygı temel değerlerimiz ile uyumlu olarak Kumport sınıfın en iyi iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları stratejisi ile iş güvenliği kültürünün yayılımı için gerekli tüm risk değerlendirmeleri yapılıyor ve önlemler alınıyor. İş İzin Sistemi kapsamında çalışma öncesinde gerekli kontroller yapılarak, uygun olmayan durumlarda doğru şartlar sağlanana kadar çalışma yapılmıyor. Kişisel koruyucu donanım kullanımı yaygınlaştırılmış olup personellerimiz tüm güvenlik kurallarına uyuyorlar. İSG Uzmanlarımız, güvenlik görevlilerimiz ve saha sorumlularımız 7/24 saha çalışmalarını takip ediyor ve saha kontrollerini yapıyor. Limana çalışma yapmak için girecek olan herkesin İSG eğitimleri ve ilgili evrakları kontrol ediliyor ve limana girişleri öncesinde liman İSG filmi izletilerek sahamızdaki riskler hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanıyor.İş İzi sistemi ile çalışma yapacak alt-işverenlerin, eğitimleri, KKD kullanımları, yetkinlikleri, çalışma alanları denetlenerek güvenli çalışma yapılması sağlanıyor.

Ödüllü eğitim

İşe başlayan tüm personellerimiz öncelikli olarak İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini alarak işe başlıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri mevzuata uygun olarak planlanarak veriliyor. 7/24 çalışan İSG Uzmanları tarafından planlı ve plansız eğitimler düzenleniyor. İşbaşı öncesinde genel çalışma ve güncel konular ile ilgili toolbox eğitimleri veriliyor. İSG Kültürü çalışmaları kapsamında İSG Haftası etkinliklerinde, Kumport Geleneksel Aile Pikniğinde farklı simülasyonlar ile çalışanlarımıza ve diğer paydaşlarımıza iş güvenliği risklerinden korunma konusunda deneyim yaşamalarını sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak 2018 ve 2019 yıllarında Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Educorp ödüllerinde Eğitim Gelişim Başarılı İyi Uygulama Ödülü, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri İyi Uygulama Ödülü ve Kurumsal Eğitim ve Gelişim Ödüllerinin de sahibi olduk. Yine iş sağlığı ve güvenliği ile çevre konusundaki başarılı uygulamalarımız ile 2018 yılında EFQM Mükemmellik Ödülünü kazandık. İlk kez 2017 yılı itibari ile de tüm paydaşlarımıza şeffaf ve etik değerimiz doğrultusunda GRI Onaylı Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayınlayarak, bu konuda rapor yayınlayan ilk liman işletmesi olduk. Ayrıca, British Safety Council tarafından düzenlenen, iş sağlığı ve güvenliği sektörünün en prestijli ödülü olan Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri’nde (International Safety Awards) Merit Kategorisi’nde ödüllendirildik. Aynı firma tarafından düzenlenen ve partneri DOĞA HSE tarafından Türkiye operasyonu yürütülen “5 STAR İş Sağlığı ve Güvenliği” sertifikasının da sahip olduk. Sektörden bağımsız 5 yıldız kazanan 4. Türk firması ve sektör içinde ilgili sertifikayı alan ilk liman işletmesi olmayı başardık.

– Sıfır Atık Belgesi alan İstanbul’da ilk işletme oldunuz. Çevre temizliğini nasıl sağlıyorsunuz?

Kumport olarak 2013 yılından bu yana çevre ile ilgili çeşitli belge ve ödüller alıyoruz. Şirketimiz, 2013 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim sistemini, 2015 yılında ISO 14046 Sera Gazı Doğrulama Yönetim Sistemini ve Yeşil Liman Yönetim sistemlerini kurarak belgelendirdi. 2020 yılında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Sıfır Atık Belgesi’ni yürüttüğü başarılı çevre politikası sayesinde İstanbul’da almaya hak kazanan ilk işletme olduk. Sıfır Atık Projesi kapsamında, limanımızdan çıkan cam, kâğıt/karton, plastik, metal, vb. ambalajlar ile organik atıkların kaynağında ayrıştırılması için farklı renk toplama kapları belirlenen alanlara yerleştirilerek atıklarımızın ayrıştırılmasına kapsamlı olarak devam ediliyor. 2019 yılı ağustos ayında Sıfır Atık Yönetim Sistemi kapsamında “Kompost Tesisi” kurulumu gerçekleştirilmiş olup bu kapsamda, organik/bio organik atıklar ayrıştırılarak kompost ürün elde ediyoruz. Yemekhaneden çıkan, sebze/meyve posaları vb. organik atıklar ayrıştırılarak tanımlı kutularında biriktirilmekte ve kompost tesisinde kompost ürünü haline getiriliyor. 1000 kişi kapasiteli kompost tesisimizden elde edilen kompost, öncelikli olarak liman sahası içinde yeşil alanlarda kullanılıyor. Kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Çevre bilincini kurum olarak benimseyip çevre politikalarına istinaden alınan yeşil liman sertifikasına ek olarak aldığımız Sıfır Atık Belgesi ile hassas çevre politikasını daha da motive bir şekilde sürdürüyoruz.

– Kumport’ta hangi teknolojiler kullanılıyor?

Kumport olarak hayata geçirdiğimiz teknolojik dönüşümler ve uygulamalarla sektördeki öncü rolümüzü sürdürüyoruz. Türkiye limancılık sektöründe bilişim altyapısında 3G’yi hayata geçiren ilk liman biz olduk. Bununla birlikte sektörde ilk olarak SMS ile konteyner sorgulama hizmetini müşterilerimize sunduk. Tamamen yerli ve milli kaynaklarla kendi Liman Otomasyon Yazılımımızı (TOS) geliştirerek liman operasyonlarında başarıyla kullanıyoruz. Liman uygulamalarında IOT, Büyük Veri ve bulut sistemleri gibi güncel teknolojileri uygulamaya devam ediyoruz. Aynı zamanda yerli ve milli TOS’un önemli bir parçası olduğu dijital dönüşüm sürecimiz ile birlikte, birbiriyle entegre, iş sürekliliği ve bilgi güvenliğine önem veren şirketimizde Dijital İş Ekosistemi de gelişmeye devam ediyor. Sektörde ilk olma niteliği taşıyan projelere imza atan şirketimiz, en son 2020 yılında kendi yazılım ekibimizin geliştirdiği Kumport Pusula uygulaması ile tüm paydaşlarını tek bir platformda buluşturarak günlük liman işlerinin daha pratik bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

– Son dönemde içinde bulunduğunuz en önemli proje neydi?

Kumport Pusula, SAP SuccessFactor HR Dönüşüm projesi ve EFQM Türkiye Mükemmellik ödülümüz önemli projelerimiz arasında yer alıyor. Kumport olarak hayata geçirdiğimiz uygulamalarla sektördeki öncü rolümüzü sürdürüyoruz. Sürdürülebilirlik raporu, sıfır atık tesisi gibi sektörde ilk olma niteliği taşıyan işlere imza attıktan sonra şimdi de kendi yazılım ekibimizin geliştirdiği Kumport Pusula uygulamasıyla günlük liman işlerinin daha pratik bir şekilde yapılmasını sağlıyoruz. Kumport Limanı’nın kapı yoğunluğu bilgisini kullanıcılarıyla paylaşan uygulama, nakliyecilerin yükleme&boşaltma işlemleri için liman önceliklendirmesini en doğru şekilde yaparak şoförlerini yönlendirmesine olanak sağlıyor. Kumport Pusula uygulamamız kullanıcılarıyla buluşturduğu hizmetlerin bütünüyle iş süreçlerinin optimize edilmesine yardımcı oluyor.
Son yıllarda teknolojiye ve insan kaynağına yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin en büyük ve modern limanlarından biri haline geldik. Doğru yönetim şeklimiz ve İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamındaki başarılı uygulamalarımız ile, 2013 Yılından beri British Safety Council tarafından düzenlenen ve partneri DOĞA HSE tarafından Türkiye operasyonu yürütülen, “5 Star” İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası’na sahip olup, şu ana kadar sektörden bağımsız 5 yıldız kazanan 4. Türk firması ve sektör içinde ilgili sertifikayı alan ilk liman işletmesi olmayı başardık.

– Kumport Pusula hakkında bilgi verir misiniz? Bu uygulamanın sağladığı avantajlar nelerdir?

Limancılık sektörünün dijitalleşmesi yolunda önemli bir adım olan Kumport Pusula uygulamasını telefonlarına indiren tır şoförleri, liman girişinde araç ön kayıtlarını kolayca gerçekleştirerek uzun kuyrukları ortadan kaldırıyor. Yandex navigasyon altyapısı kullanılarak liman haritasının çıkarıldığı Kumport Pusula uygulaması üzerinden QR kodunu kapı girişine okutan şoförler, uygulama üzerinden yükleme ya da boşaltma yapacağı konteyner sahasına yönlendiriliyor. Böylece liman sahalarında yaşanan zaman kaybının da önüne geçilerek operasyonlar daha verimli bir hale getiriliyor. Bunun yanı sıra, konteynerlerin liman sahası giriş ve çıkışlarında Gümrük Müşavirlerine uygulama üzerinden gerçek zamanlı bilgilendirme yapılarak iş takibini ve iletişimi kolaylaştırıyor.


Bunları da beğenebilirsin