Denizcinin anasayfası

Kıran : ‘Kadınları denizde görmekten mutluyuz’

DTO ve Wista iş birliğiyle "Güvenli ve Temiz Denizler" semineri düzenlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) ve Wista Türkiye iş birliği ile düzenlenen “Güvenli ve Temiz Denizler” seminerinde denizcilik dünyasının önemli isimleri bir araya geldi.

2019 teması denizcilik ve kadın

Seminerinin açılış konuşmasını Wista Türkiye Başkanı Avukat Nazlı Selek, “IMO 2019 yılı temasının denizcilik alanında kadınları seçme ve güçlendirme olarak belirledi. Biz de bu alanda birçok etkinlik düzenledik. Bu etkinliklerin birçoğunda kadınların sektörde yaşadığı sorunlar tartışıldı. Bu etkinliğimizde biraz kadınların bu alanlardaki başarıları, sektöre kazandırdıkları üzerinde duralım istedik. Sorunları alanında profesyonel kadınlardan seçtik. Bu seminerimizde güncel konulara değinmeyi öne aldık” dedi.

Denizde kadın çalışan sayısı artıyor

Nazlı Selek’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise şunları söyledi :

Uluslararası Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği WISTA (Women’s International Shipping & Trading Association) Türkiye, denizcilik sektöründe başarılı faaliyetlerini takdirle takip ettiğimiz, destek vermeye çalıştığımız güçlü ve çok değerli bir sivil toplum kuruluşumuz…

Bu yıl Mart ayında 10’uncu kuruluş yıldönümünü kutladığımız WISTA Türkiye derneğimiz, özellikle son yıllarda eğitim ve istihdam alanlarındaki etkin çalışmaları ile denizcilik sektöründe kadın sayısının artırılmasına büyük katkılar sağlıyor. Bugün yine düzenlediğiniz panel dolayısıyla aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Zaman zaman zorlansalar da…

Günümüzde daha önceleri tamamen erkekler tarafından yapılmış birçok işte, artık kadınları da görmeye başladığımızı sevinçle müşahede ediyoruz. Denizcilik de bu tür iş sahalarından birisi… Gemilerde fiilen çalışan kadınlarımızın sayısı gittikçe artıyor. Bunu fevkalade olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.

Ancak her şeye rağmen denizcilik yine de erkek egemen bir meslek olma özelliğini sürdürüyor. Bundan dolayı, gemilerde çalışan kadınlar, yaptıkları işlerin, çalıştıkları ortamın ve işten beklenen çıktıların erkeklere göre düzenlenmiş olmasından dolayı zaman zaman güçlükler çektiklerini gözlemliyoruz.

Kadınların yönetici yönü

Tarihsel sürecinde erkek egemen bir endüstri olarak gelişmesine rağmen, WISTA Türkiye ve İMEAK DTO olarak, denizcilik endüstrisinin her alanda ilerlemesine ve kadınların 21. yüzyıldaki beklentilerine uygun bir düzeyde temsil edilmesine yardımcı olmak için büyük bir çaba harcamaktayız.

Bu arada, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO), 2019 yılı Denizcilik Günü temasını “Dünya Denizcilik Topluluğunda Kadınları Güçlendirmek” olarak belirlediğini de hatırlatmak istiyorum.

Ülkemizin denizlerle çevrili çok önemli coğrafi konumu dikkate alındığında, denizyolu taşımacılığı, limanlar, tersaneler, deniz turizmi ile birlikte denizcilik sektörü çok geniş hizmet alanlarında istihdam yaratıyor. Bu konuda kadın erkek bağlamından, cinsiyet temelli ayrımcılıktan ziyade, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci içerisinde kadınların liyakatli yönetici ve personel yönleriyle ele alınmasının daha doğru olacağını değerlendiriyoruz.

Denizcilik sektörü, kariyer yönünden en iyi ve nitelikli personeli ve çalışanları bünyesine çekmek için sektörün toplumun her kesimine ulaşması gerektiğinin de farkında… Daha fazla kadına istihdam sağlamak ve onları güçlendirmek, farklı disiplinlerde uzmanlık gerektiren denizcilik sektörünün karşılaştığı sorunların çözümüne oldukça büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.

BIMCO’daki başarımız gurur verici

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kadın erkek eşitliği konusunda ifade ettiği “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cisimin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?” sözlerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu şiar ile hareket eden, ülkemizin uluslararası alandaki lider sektörü Türk denizciliği, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şadan Kaptanoğlu’nun tüm dünyada denizcilik sektörünün çok önemli kuruluşu BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) tarihinde ilk Türk ve ilk kadın Başkanı olarak göreve başlamasından dolayı gurur ve mutluluk duymaktadır.

Sayın Kaptanoğlu, konseyin ilk kadın Başkanı olarak ülkemizin denizcilikteki gün geçtikçe artan başarılarını tüm dünyaya duyuracak ve denizciliğimizin uluslararası alandaki saygınlığını daha yükseklere taşıyacaktır.”

Kaptanoğlu : “Başarılı olmam gerekiyor”

Şadan Kaptanoğlu ise BIMCO’nun ilk kadın başkanı olarak başarılı olması halinde kendisinden sonra gelecek kadın ve gençlere iyi örnek olabileceğini dile getirdi.

Şadan Kaptanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha fazla kadın lider görünce ben kendimi bir şey başarmış hissedeceğim. Benim için en önemli misyon ‘Başarılı olmam gerekiyor’. Ben çok şanslıyım. BIMCO’da gelecek başkanım da bir kadın. Onun daha başarılı olması için benim de başarılı ve örnek olabilmem gerekiyor. Kapıyı hem hemcinslerime ve gençlere ayrıca gençlere açabilmek istiyorum. İnşallah başarabilirim. Aynı zamanda TURMEPA Başkanıyım. Denizcilik çok regüle edilmiş bir sektör. TURMEPA’da ‘Denizler kirlenirse neler olur’ diyorlar. Denizler oksijen üretir, denizler her zaman her gün yanıyor. Göremediğimiz için bunları bilemiyoruz. Gerek denizci olalım gerek se başka bir sektörde olalım herkesin çevre için yapması gereken çok şey var. Tüm regülasyonlara bu açıdan bakmakta fayda var. Denizciliğin önünde çok enteresan bir dönem başlıyor. Bu 40 yıla kadar devam edecek bir dönem. Dönemin ortalarına doğru tüm denizciliğin değişebileceği bir dönem. Ticaret, ticaretin şekli ve gemi tipleri değişecekler. Balast Water’a en hazır olan armatörler. Sera gazı regülasyonları geldiği zaman balast water ya da sülfür onlar da o kadar zor değilmiş diyeceğimiz regülasyonlar olarak kalacaklar. “

İlk gündem “Siber Güvenlik”

Nazlı Selek ve Tamer Kıran’ın konuşmalarının ardından seminer ‘Siber Güvenlik’ başlıklı oturumla devam etti.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Öğretim Üyesi D. Belma Bulut’un moderatörlüğünde yapılan oturuma Skuld P&I Başkan Yardımcısı Lena Holm Saxtoft, HFW Londra’dan Avukat Nicholas Kazaz, Astaara Company Ltd. CEO’su Rob Dorey ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Pelin Bolat konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin ikinci oturumunda ise ‘Balast Sularının Deniz Kirliliğine Etkisi ve 2020 Sülfür Düzenlemesi’ konusu masaya yatırıldı.

BIMCO Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde yapılan oturumda Galatasaray Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Yapıcı, Alfa Laval Pure Ballast Proje Müdürü Gizem Mataracı ve Türk Loydu Kıd. Araş. Ve Kur. Gel. Müh. Aslı Yıldız Öztekin görüşlerini konuklarla paylaştı.

Kaynak : Turkdeniz.com


Bunları da beğenebilirsin