Denizcinin anasayfası

Kıyı Emniyeti römorkörlerine ilk kaynak

Çelik Çelikyaman
celik@DenizcilikDergisi.com

SANMAR tarafından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ( KEGM ) için inşa edilecek olan iki römorkör için omurga kaynak töreni düzenlendi. Törende Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ile beraber denizcilik sektörünün önde gelen isimleri hazır bulundu.

11 römorkör tamamlanıyor

SANMAR Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Gürün, konuşmasına halen inşası devam eden römorkörlerle ilgili bilgi verdi.

Gürün, “>Deliçay Almanya’ya gidiyor. Boğaçay İzmit Körfezi’nde filomuzda hizmet verecek. Ovaçay kardeşi ile beraber Norveç’e gidiyor. İki römorkörümüz ise Finlandiya’ya buz kırmaya gidecek. İtalya ve Seyşeller’e römorkör yapıyoruz. İki römorkörümüz İskoçya’ya, diğer ise Letonya’ya teslim edilecek” dedi.>

Bizim için ayrı gurur

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için römorkör inşa edecek olmalarının kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirten Gürün, “Bu sefer inşa ettiğimiz römorkörler, bizler için çok önemli. Çünkü Kıyı Emniyeti için inşa ediliyor. Bu römorkörler hem SANMAR’ın üretim grubundaki en güçlü römorkörler hem de Kıyı Emniyeti’nin sahip olacağı en güçlü segment. Bizi en çok memnun eden ise bu römorkörlerimizin Türk Boğazları’nda çalışacak olması. Üç aylık pandemi sürecinde özveriyle çalışan işçilerimize teşekkür ederiz. Kurucularımız rahmetli Gökçen Seven, Orhan Gürün; yönetim kurulu başkanımız Cem Seven, şahsım ve SANMAR çalışanları adına teşekkür ediyorum” dedi.

Yerli ve milli projeler

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ise iki römorkörün yerli ve milli projelerin en somut örneklerinden olduğunu söyledi.

KEGM’nün son bir buçuk yılda 15 can kurtarma botu ve iki römorkörün yanısıra yeni inşa edilecek dört römorkör ve altı bot ile arama kurtarma ve çevre kirliliğine müdahale gibi hizmetler veren deniz aracı sayısını 96’dan 116’ya çıkardığını belirten Ünüvar, “Sözleşmeye göre kurumumuz maliyet açısından en uygun fiyatlı sözleşmeye imza attı ve iş teslim süresi de yarı yarıya azaldı” dedi.

“Dünyada hak ettiğimiz yerdeyiz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise, “Üç tarafı denizlerle çevrili eşsiz bir coğrafyaya sahip cennet vatanımızın üstünde inşa ettiğimiz Türk gemi sanayimizi bilgi, birikim ve tecrübemizle dünya klasmanında hak ettiği yere getirdik” dedi.

İki acil müdahale römorkörünün her geçen gün yükü artan Türk boğazları bölgesinde ve ihtiyaç duyulan her yerde hizmet vereceğini belirten Karaismailoğlu, römorkörlerin gemi kurtarma, hazırda bekleme, refakat, römorkörcülük ve yangın söndürme hizmetlerinde kullanılacağını kaydetti.

Karaismailoğlu şunları söyledi :

“Kıyılarımızda seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğinin artırılması amacıyla gemi takip ve kontrol sistemlerini kurduk. Bunun yanında Ankara’da kurulmuş olan Gemi Trafik Yönetim Merkezi (GTYM) bileşenlerinden oluşan Gemi Trafik Yönetim Sistemi (GTYS) 14 Mayıs 2019’da kuruldu. Diğer yandan, Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi 2009 yılında kurulmuş olup limanlarımıza gelen tüm gemiler, 1000 deniz mili mesafeden kontrol edilmektedir. Bu sistemle aynı zamanda, dünyanın neresinde olursa olsun Türk bayraklı gemilerin takibi sağlanmaktadır. Ankara’daki Ulusal Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) ile Türk Arama Kurtarma Sahası içerisinde seyir yapan gemiler anlık olarak izlenmektedir. Bakanlığımız tarafından 2019’da Tekirdağ’da kurduğumuz Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi de başarı ile çalışmaktadır.”

4,53 milyon DWT kapasite

“Mavi Vatan 7/24 esasına göre sürekli kontrol altındadır. Üç tarafı denizlerle çevrili eşsiz bir coğrafyaya sahip cennet vatanımızın üstünde inşa ettiğimiz Türk gemi sanayimizi bilgi, birikim ve tecrübemizle dünya klasmanında hak ettiği yere getirdik. Ülkemizdeki tersanelerimizin gelişimi hızla devam etmektedir. Bugün tersane sayımız 83, yıllık üretim kapasitemiz 4,53 milyon DWT’dir.”

Konuşmaların ardından Bakan Karaismailoğlu, römorkörler için temsili kaynak yaptı.

Bigaçay’ın özellikleri

29.40 metre uzunluk ve 13.30 metre genişliğe ve 6,0 metre maksimum su çekimine sahip Sanmar Bigaçay Serisi, 90 ton çeki gücünü her biri 2880kW güç üreten 2 adet yüksek devirli MTU 16V4000M73L ana makineyle sağlıyor.

RAstar klas teknelerin ergonomisini taşırken aynı zamanda yüksek performans da sağlayabilecek şekilde geliştiren Bigaçay, römorkörcülük hizmetlerinin yanı sıra, refakat hizmetleri ve 2500m3/saat’lik yangın pompası vasıtasıyla yangın söndürme hizmeti ile de kıyıların ve boğazların güvenliğine katkı sağlayacak.


Bunları da beğenebilirsin