Denizcinin anasayfası

Klasik teknelere sahip çıkmalıyız

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) Klasik Tekneler Platformu çalışmalarını sürdürüyor.

Geleneksel denizcilik kültürünün sembollerinden klasik teknelerin korunması ve denizlerimizdeki varlığının büyütülmesi için çabalarını sürdüren Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), bu alanda bir panel daha düzenleyerek çabalarını yoğunlaştırdı.

Modern teknelere oranla sayıları çok az olmasına rağmen dikkat çeken zarif görünüşleri ve sağlam yapılarıyla halen denizciliğin vazgeçilmezi olan çoğu yelken donanımlı klasik teknelerin daha çok görünür olması için Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) Klasik Tekneler Platformu çalışmalarını sürdürüyor.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in direktörlüğünü yürüttüğü KÜDENFOR bünyesinde, Kaptan Adil Tuğcu başkanlığında 22 Eylül 2019 tarihinde kurulan Klasik Tekneler Platformu (KTP), 7 Şubat 2020 tarihinde İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı’nda bir araya geldi. Klasik tekne ve tersane sahipleri ile alan uzmanları ‘’Tarihi Miras Olarak Klasik Tekneler’’ başlıklı panelde halen tüm ülke çapında sayıları 100’ü geçmeyen tarihi miras klasik teknelerin nasıl korunarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini tartıştı.

Türkiye’nin çevrelendiği her deniz alanında yelkenlerini açarak gezen pek çok geleneksel tekne bulunuyor. Türkiye’nin denizcileşmesinde mihenk taşı konumunda olan denizcilik kültürü içinde korunması gereken klasik tekneler için düzenlenen etkinlikte konuşan KÜDENFOR Direktörü Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “Başta Atatürk’ün bulunduğu gemi ve tekneler olmak üzere tarihi miras statüsündeki klasik tekneleri korumak için mecliste kanun değişikliği çalışmaları devam ediyor. Diğer yandan yelkenli ya da motor donanımlı klasik tekneler denizcilik geleneğinin bir sembolüdür. Zaten az sayıda olan bu tekneleri korumamız gerekir. Diğer taraftan Türkiye’de başta tirhandil, gulet, kancabaş vb. klasik tekne türlerini ahşap işçiliği kapsamında inşa etmeye ve bu kültürü korumaya devam etmeliyiz” dedi.

Tirhandil’den eski çağ klasiklerine

Tecrübeli kaptan ve Klasik Tekneler Platformu Başkanı Adil Tuğcu’nun yönettiği Klasik Tekne Tanım Standartları oturumunda Cem Gür, Ali San, Mahmut Berkman ve Saygun Gökşin gibi isimler bilgilerini paylaştı.

Öğleden sonra oturumunda Türkiye’de klasik tekne koleksiyonerliğini Rıfat Edin; Dünyadan ve Türkiye’den Replika Klasik Tekne Örneklerini Mehmet Kayabeyoğlu; Arşivlerdeki Teknelerimizi Murat Ertekin; Çağdaş Tekne Tasarımında Klasik Tekne Motiflerini, dünyaca ünlü tekne tasarımcısı Tanju Kalaycıoğlu; Klasik Teknelerin Klasik Çağdaki Örneklerini Ersin Böke ve Tirhandil Tekneleri Hakan Tiryaki anlattı. Ersin Böke’nin eski çağlardaki teknelere dair anlattıkları dinleyenleri şaşırtırken, Hakan Tiryaki’nin Yengeç isimli tirhandiliyle yaptığı mavi yolculuklar oldukça ilgi çekti.

Tüm sunumlarda birbirinden ilginç bilgiler aktarılırken, Klasik Tekne Platformu 2020 yılında konuyla ilgili çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.


Bunları da beğenebilirsin