Denizcinin anasayfası

MariHEALTH ile gemilerde sağlık cebe giriyor

İTÜ Denizcilik Fakültesi'nin AB tarafından kabul edilen projesiyle, gemide çalışanların online sağlık eğitimleri almaları sağlanacak.

Sadece Denizcilik Dergisi’nde

Çelik Çelikyaman
celik@DenizcilikDergisi.com

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin Erasmus + Mesleki Eğitim Programı 2019 yılı Ana Eylem 2 – Stratejik Ortaklıklar Mesleki Eğitim Yeniliği Destekleyen Stratejik Ortaklıklar Projesi kabul edildi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin Maritime Health Trainings for Seafarers and Doctors (MariHEALTH) başlıklı projesi AB Erasmus + Programı tarafından desteklendi.

24 ayda tamamlanacak

Denizcilik sektöründe sağlık eğitimi uygulamasına yönelik olarak 24 ay sürecek proje İTÜ Denizcilik Fakültesi (DF) koordinatörlüğünde yürütülecek.

Mesleki Eğitim Yeniliği Destekleyen Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında 233 adet proje arasından desteklenme kararı alınan 35 projeden biri olan MariHEALTH, 211 bin Avro da hibe almaya hak kazandı.

Denizcilik Dergisi’nin edindiği bilgiye göre MariHEALTH’in tanıtımı şu şekilde yapıldı :

“Gemi çalışma ortamının yüksek risk içermesinden dolayı ortaya çıkabilecek kaza ve hastalık durumlarında, gemi adamları uygun müdahaleyi bilgi eksikliği ve yetersiz eğitim sebebiyle yapamamaktadır. Aynı zamanda gemi adamları ciddi sağlık sorunları ile karşılaştıklarında sahil sağlık istasyonlarından yardım talep ettiklerinde yeterli desteği, sağlık ekiplerinin gemi çalışma ortamını bilmemelerinden dolayı alamamaktadırlar. Bu durum gemilerde ciddi sorunlarına yol açmaktadır. Bu proje ile beraber farklı seviyelerdeki gemi adamlarına online tıbbı eğitimler verilerek gemide karşılaşabilecek sağlık sorunlarına müdahale etmeleri sağlanacaktır. Sahil sağlık istasyonlarında görevli doktorlara gemi adamlarının çalışma şartları ve hastalıklarla ilgili bilgiler verilerek pratik çözümlerin üretilmesi sağlanacaktır. Gemi adamlarının ve sahil sağlık istasyonlarında görevli doktorların gemilerdeki sağlık uygulamaları hakkında farkındalığı artırılacaktır. Bu çerçevede farklı seviyedeki gemi adamları ve doktorlar için online eğitim modülleri hazırlanacak ve acil durumlarda gemi adamlarının ulaşabileceği mobil uygulama oluşturulacaktır”

Orca Informatics de ortaklar arasında

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin (DF) koordinasyonunda yürütülenen projenin ortakları ise İngiltere’den University of Strathclyde, Romanya’dan Constanta Maritime University, Polonya’dan  A.P.&A Limited ile Türkiye’den Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası ve Orca Informatics olacak. Orca Informatics ise İTÜ DF 2004 Güverte mezunları Levent ve Nildeniz Şen’in İngiltere’de kurduğu ve deniz bilişiminde öne çıkan firmalardan biri olarak görülüyor.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emre Akyüz proje yürütücülüğünü üstlenirken proje ekibi ise şu isimlerden oluşuyor : Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Prof. Dr. Özcan Arslan, Dr. Öğr. Üyesi Elif Bal Beşikçi ve Arş. Gör. Esma Uflaz.


Bunları da beğenebilirsin