Denizcinin anasayfası

Pandemi Döneminde Z Kuşağı Olmak

İTÜ MTAL öğrencileri, Uzman Psikolojik Danışman Gülnihal Kaçıra Çapacıoğlu danışmanlığında ülkemizin farklı bölgelerinden 10 okulun öğrencileri ile birlikte “Pandemi Döneminde Z Kuşağı Olmak” adlı projede  buluşacaklar. 

Proje Hakkında

“Pandemi Döneminde Z Kuşağı Olmak” adlı projede bir araya gelen öğrenciler, günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle çocukların evde kalması ve öğretim kurumlarının kapatılması sonucunda ruhsal ve fiziksel sağlığa yansıyan olumsuz etkilerden yola çıkarak, ergenlik dönemindeki öğrencilerin psikolojik sağlamlığını korumak, farklı illerden ve kültürlerden akranlarıyla çevrimiçi ortamda buluşup duygu paylaşımını sağlamak ve öz disiplin becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştiriyor. 

Hedefler

Proje sonunda arkadaşlık becerilerini geliştirmenin yanında etkili zaman yönetimi becerisi kazandırma, kaygıyla baş edebilme becerileri kazandırma, bilinçli internet kullanımı, online eğitim sürecini iyi yönetebilmek ve aile içi iletişimi güçlendirmek gibi hedefler bulunuyor.

Çalışma Süreci

Projenin ilk online tanışma toplantıları 1-15 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Toplantılarda projenin amaç ve beklentileri tanıtılarak detaylı bir proje planı hazırlanacak ve projeye dahil edilecek etkinliklerin belirlenmesinin ardından proje için logo oluşturulacak. İlk online toplantıların ardından Nisan ayına kadar proje planına uygun olarak psikolojik sağlamlığı korumayı öğrenme, psikolojik sağlamlığı korumaya yönelik neler yapılabilir konulu anket çalışmaları, eğitim konulu karikatürler çizilerek grup içinde birbirini tanımaya yönelik eğlenceli sorular hazırlama, pandemide sosyal hayatım konulu afiş ve broşür hazırlama, zorlu yaşam hikâyelerinin paylaşılması, aile ile ev yaşamı konulu toplantı yapılması devamında ise süreci özetleyen slogan üretilmesi ve sosyal medya hesabı açılması planlanıyor. Projenin tanıtımı ve yaygınlaştırılması konulu paylaşımların yapılması, kurumların web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında proje hakkında haber yapılmasının ardından projenin değerlendirmesi gibi konular ise Mayıs ayında gerçekleşecek.

Beklenen sonuçlar

Projenin sonuçları arasında; bireyin psikolojik sağlamlığını korumak ve güçlendirmek, akranlarıyla duygu sağaltımını sağlayarak yalıtılmışlığı önlemek, pandemi sürecinde bireyin kendini keşfedip üretkenliğini artırmak, farklı kültürlerle tanışmak, empati becerilerini geliştirmek, iletişim becerilerine katkıda bulunmak, öğrencilerin öz disiplin becerilerini geliştirmek, zamanı etkili kullanmalarını sağlamak ve psikolojik iyi oluşlarını artırmak bekleniyor.

Proje ortakları

Proje, Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi, T.C. Ziraat Bankası Güzel Sanatlar Lisesi, Yüksekova Anadolu İmam Hatip Lisesi, Karaçoban Anadolu Lisesi, Hüsniye Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Niğde Ulukışla 75.Yıl Anadolu Lisesi,  İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Denizli Erbakır Fen Lisesi,  Şehit Haki Aras Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Nilüfer Halil İnalcık Bilim ve Sanat Merkezi ortaklığıyla gerçekleşiyor.

“Sıkı iş birlikleri sanal ortamda daha kolay gerçekleşiyor”

“Pandemi Döneminde Z Kuşağı Olmak” projesine ilişkin açıklama yapan İTÜ MTAL Okul Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros şu ifadeleri kullandı: “İletişim teknolojilerindeki gelişmeler, uzakları yakın etmeye devam ediyor. Eğitimde sanal ortamların kullanımının yaygınlaşması okullar arası uzak mesafeleri yakın kılıyor. Zaman ve mekân ölçeği değişiyor. Dünyanın büyük bir imtihandan geçtiği günümüzde bu bunalımı fırsata çevirebilen kurum ve kuruluşlar hızla başarıya doğru koşuyorlar. Öğrenciler, öğretmenler, veliler, yönetimler, sektörler ve medya ile birlikte geleceğimizi merkeze insanı alarak ve insanlığımızı önemseyerek şekillendiriyorlar. 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde tüm paydaşların ortak hedef oluşturmaları ve aydınlık yarınlarımız için sıkı iş birliktelikleri yapmaları sanal ortamda daha kolay oluyor.”

 


Bunları da beğenebilirsin