Denizcinin anasayfası

Denizcilik sektörü Covid-19’un karşısında

Dünya tarihinde muhtemel dönüm noktası olacak olağanüstü günlerden geçiyoruz.  Neredeyse 9 aydır ülkemiz tüm dünyada olduğu gibi pandemi ile mücadele ediyor. Devletimiz ve sağlık kurumlarımız tüm gücüyle salgınla ilgili çalışmalar yaparken, sektörümüzde de olağanüstü önlemler söz konusu. Birçok sektör faaliyeti durma noktasındayken, dünya ticaretinin yüzde 90’ı deniz yolu ile yapıldığından, denizcilik sektörünün stratejik önemini bir kez daha ön plana çıktı. Deniz nakliyesinin sürdürülebilirliğine yönelik alınan tedbirler bazı sorunları da beraberinde getirdi. Türk profesörler tarafından geliştirilen Covid 19 aşısının ümit verici neticelerini öğrendiğimiz bugünlerde tüm Dünya’yı etkisi altına alan bu virüsün sektörümüze olan etkilerini kaleme almak istedim.

Virüsün pandemi ilan edilmesiyle birlikte, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen kuluçka süreleri göz önünde bulundurularak ilk etapta gemiler, limana yanaşmaları öncesinde 14 gün tedbir amaçlı demirde bekletilmeye başlandı. Uzun sefer yapan gemiler için bu süreler çok sıkıntı yaratmasa da özellikle sefer ve liman uğramaları sık olan gemilerde bu tedbirler operasyonların yavaşlamasına sebep oldu. Ayrıca yeni çalışma düzeni çerçevesinde limanlarda çalışan personeller belirli vardiyalara ayrıldı ve bu da aktif operasyonların yavaşlamasına neden oldu. Bu iki sebebin birleşimi de dolaylı olarak gemi işletmecilerinin günlük kazanç ve navlunlarını olumsuz yönde etkiledi.

Bu süreç içerisinde sadece yükleme-boşaltma operasyonları değil denizciliğin genelinde sıkıntılar yaşandı. Alınan seyahat tedbirleri ve kısıtlamalar nedeniyle gemilerdeki personellerin değiştirilmesinde büyük aksaklıklar oldu. Gemi personeli hem planladığından daha uzun süre gemide kaldı hem de uğradıkları limanlarda gemiden ayrılamadıkları için moral bozuklukları yaşandı.

Ayrıca gemilerin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yaptıkları yakıt, yağ, tatlı su, kumanya ve boya gibi ikmallerde de aksamalar gözlemlendi. Yerel yönetimlerin aldıkları önlem ve kısıtlamalar planlanan ve alışılmış ikmal sürelerinin uzamasına neden oldu. Bazı bölge ve limanlarda operasyon ve elleçleme ücretlerinde beklenmeyen artışlar gözlemlendi. Bazı armatörler bu dönemi tersanede bakım-tutum sürecinde geçirmek durumunda kaldı.

Tersaneler ise yerel yönetimlerin aldıkları kararlar doğrultusunda önlem ve kısıtlamaları uygulamaya başladılar. Tersanede alınan önlemler haricinde Gemi Yan Sanayi ve Klas Kuruluşlarının, servis personelleri için almış olduğu ilave önlemler de operasyonların daha yavaş gerçekleşmesine neden oldu. Bazı Klas kuruluşları gemilerin zorunlu bakım-tutum periyodlarına uzatma yazısı vererek bu süreçte tersaneye girme zorunluluğunu ortadan kaldırmayı hedeflerken bazı yerel yönetimler ise gemilerin tersanelerde zorunlu olarak 14 gün karantinada tutulmasına karar verdi.

Çalışanların sağlığı her şeyden önemli

 

Covid-19’un etkilerini yaşadığımız 2020 yılı, sektörümüz için zorlu bir sene oldu. Bu süre zarfında, Jotun iş ortaklarının da sorunsuz bir şekilde işlerini sürdürebilmeleri adına tüm faaliyetlerine devam etti. Ülkemizde Covid-19 tanısı konulan ilk vaka sonrasında hızlı bir şekilde gerekli tüm önlemleri alan Jotun; uzaktan çalışma düzenine geçen ilk boya şirketlerinden biri oldu.

Öncelikli olarak fabrikalardaki vardiya sistemi değiştirildi. Vardiyadaki kişi sayısı azaltılarak, vardiya sayısı arttırıldı ve çalışanların sosyal izolasyon kuralları çerçevesinde üretime devam etmesi sağlandı. Hammadde stokları sayesinde üretim aksama olmadan, yaşanan döneme uyum sağlanarak devam etti.

Jotun fabrikaları ve ofislerinde sosyal mesafe ve hijyen koşulları en üst düzeye çıkartılarak operasyonel olarak ofis veya fabrikada bulunması gereken personelin ve ailelerinin sağlığı ön plana alındı. Salgın süreci ve önlemlerle birlikte; ofis ve fabrikalarda düzenli dezenfeksiyon yapılmaya başlandı. Vardiya sistemine ek olarak mola düzeninde de yapılan hızlı düzenlemeler ile bulaş riski en aza indirildi. Covid-19 semptomlarından herhangi birini gösteren çalışanlar ofis ve fabrikalara alınmadan doğrudan bölgedeki yetkili sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek gerekli test ve tanıların yapılması sağlandı. Jotun, bu süreçte çalışanlarının sağlığını odak merkezine alırken operasyonların ve üretimlerin aksamaması için gerekli tüm önlemleri aldı.

Müşteri ve bayilerini çalışanlarıyla birlikte büyük bir ailenin parçası olarak gören Jotun, onlarla bu dönemde de devamlı iletişimde kalmaya ve online olarak kesintisiz bir iletişim sağlamaya devam etti. Jotun, aynı zamanda yine Covid-19 önlemleri dahilinde Gebze’de bulunan deposundaki stoklarını arttırarak Tuzla ve Yalova’da bulunan tersanelere ve limanlara hizmetin aksamadan en hızlı bir şekilde devam etmesini sağladı. Tersane sürecinde gemilere danışmanlık hizmeti veren Jotun Teknik Servis ekibi operasyonların devamlılığını sağlamak adına gerekli bütün kişisel koruyucu ekipmanlarını tedarik ederek hizmetlerine aralıksız devam etti. Bununla birlikte uzun süredir teknoloji ve çevrimiçi platformlara yapılan yatırımların da karşılığı alındı. Bu dönemde, internet üzerinden Korozyon ve Boya üzerine çeşitli eğitimler gerçekleştirdi. Tüm süreç boyunca Jotun tarafından alınan tedbir ve kısıtlamalar neticesinde tedarik zincirinde aksamaların olabileceğini öngörülerek, proaktif yaklaşımlar ile müşterilerin sorunsuz hizmet almaya devam etmesi sağlandı. Zorlu geçen bu döneme rağmen Jotun, üretim ve verimliliğini geçtiğimiz yıllara göre arttırmayı başardı.