Denizcinin anasayfası

Hedefimiz Türk’ün büyük milli ülküsü

İTÜ Denizcilik Fakültesi 135. Kuruluş Yılını geleneksel Balık Günü ile kutladı.

İTÜ Denizcilik Fakültesi ile İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği (DEFAMED) tarafından düzenlenen Balık Günü okulun Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Bu özel güne denizcilik sektöründen çok sayıda isimle beraber, mezunlar ve aileleri ile öğrenciler katıldı.

Okulun 135’nci Kuruluş Yıldönümü’nün de kutlandığı Balık Günü’ne Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, aynı zamanda YDO 1979 mezunu ve 40’ıncı yıl plaketini alan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Şevli ile Kocaeli Liman Başkanı Murat Akpınar katıldı.

Etkinlikte Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Erkan Dereli, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. İlker Meşe Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın ile beraber Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) ve Türk Uzak Yol Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) temsilcileri hazır bulundu.

YDO 1979 Makine Mezunu, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın’a 40’ıncı yıl plaketini 2013 Makine mezunu oğlu Yunus Emre Aşkın verdi.

Törende konuşma yapan Ögrenci Zabiti Makine Hasan Utku Torun, “Biz denizci öğrenciler olarak 135 yıldır buradayız. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözlerini kendimize ilke edinmiş birer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve denizcileriyiz” dedi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt :

Bayrağımızı yedi denizde dalgalandırıyoruz

“Vatan uğruna hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, okulumuzun kurucusu Hamit Naci ile birlikte tüm deniz şehitlerimizi minnetle anıyorum.

Kökleri 1884’e kadar uzanan fakültemiz, Atatürk ilke ve inkilapları doğrultusunda akılcı ve bilimsel bir yöntemle çalışan, deniz örf ve adetlerine sahip çıkarak Türk bayrağını yedi denizde şerefle dalgalandırmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

İTÜ Denizcilik Fakültesi, sadece denizcilik sektörüne kalifiye eleman yetiştiren bir kurum değildir. Araştırma üniversitesi İTÜ misyonuna uygun olarak, ulusal ve uluslararası birçok araştırma projesine imza atmaktadır.

İTÜBOA ile Boğazlara hakimiz

2012’den itibaren stajyer kontenjan programı ile yılda ortalama 200 öğrenciye staj sağlanıyor. Üniforma yönetmeliğimiz ile birlikte öğrencilerimizin üniformaları resmi kıyafet haline geldi.  İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜBOA) faaliyetlerine yoğun bir şekilde başladı. İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirilen Gemi Teçhizatı Test Merkezi çalışmalarına başladı. İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi, 2019 Antarktika seferini başarıyla tamamlandı.

Kıyı Emniyeti ile stratejik eğitim

Üniversitemiz ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) arasında imzalanan stratejik eğitim işbirliği çerçevesinde kurumun eğitim faaliyetlerine destek veriyoruz. Böylece KEGM eğitim faaliyetlerinin yönetimi, denetimi, raporlanması, uluslararası denizcilik mevzuatı ve yeni nesil eğitim teknolojileri ile uyumlu hale getirilmesini tesis edecek eğitim yönetim sisteminin araştırılması ve geliştirilmesinde önemli rol üstleniyoruz. Bu çalışmamızın ilk bölümü Aralık 2019’da tamamlanacak.

TPAO denizcilerini eğitiyoruz

Yine imzalanan protokolle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Fatih ve Yavuz sondaj gemileri ile Barbaros Hayrettin ve Piri Reis personelinin eğitimini İstanbul Teknik Üniversite (İTÜ) üstlendi. Bu çerçevede, açık denizlerde geçerli sertifika eğitimlerinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak.  Kaynak: TPAO’nun açıkdeniz petrol arama ekibini İTÜ eğitecek. 40, 50 ve 60’ıncı yıl mezunlarımızı kutluyorum. Allah selamet versin.

Ögrenci Zabiti Makine Hasan Utku Torun :

Her zaman yanımızdasınız

Balık Günü’nün mezun ağabeylerle sohbet etmek, her türlü tecrübelerini dinlemek için büyük şans olduğunu belirten Öğrenci Zabiti Hasan Utku Torun, “Hiçbir zaman öğrencilik yıllarını unutmayan ve bizim her zaman yanımızda olan değerli mezunlarımıza, denizcilik fakültesi dekanlığına teşekkür ediyorum. Bizim her zaman yanımızda olan okul yönetimimiz, değerli mezun ağabey ve ablalarımız sayesinde biz bu zincirin birer halkası olmaktan çok gurur duyuyoruz” dedi.

YDO sadece harf değildir

Torun konuşmasını şöyle sürdürdü : “Yüksek Denizcilik Okulu şimdiki adı ile İTÜ Denizcilik Fakültesi, bu kelimeleri yazarken sadece harflerden ibaret gözükse de YDO demek; öncelikle bilinçli, araştırmacı, sabırlı, otoriter, mükemmelliyetçi, pes etmeyen, her zorlukla kendi başına mücadele etmeyi bilen, dürüst, örflere adetlere ve en önemlisi de bütün bu bizi biz yapan değerlere sahip çıkan demektir. Beni biz yapmak demektir. Bir yudum suyu bir lokma ekmeği paylaşmak demektir. Acıları, mutlulukları beraber yaşamak demektir. Sen ailenin tek çocuğu olsan bile okuldan mezun olurken farklı anadan, babadan doğan yüzlerce kardeşin, mezun ağabeylerinin ve ablalarının olduğunu bilmek demektir. İşte biz hamuru öyle sağlam insanlardan oluşmuş bir okuluz ki ne şimdi ne yarın bitmeyecek bir ruhun temsilcileriyiz”

Kontenjanlar düşürülmeli

Biz Türkiye’deki en iyi denizcilik fakültesi olmamıza rağmen yılar geçtikçe artan denizcilik fakültesi sayıları, dışarıdan verilen kurslar gibi etmenler yüzünden böyle seçkin bir okulun öğrencilerinin staj bulma sorunları, yeni mezunların karada, gemideki insan fazlalığından dolayı istihdamın sağlamaması gibi üzücü durumlarda ne yazık ki mevcut. Ya da staj gemisi, eğitim gemisi gibi yatırım gerektiren projelerin bizim okulumuza değil başka okullara yapılması bizi üzen durumlar arasında. Armatörlerin ucuz işçi çalıştırma projeleri için zemin hazırlanmasına, şirketlerin stajyer seçme politikalarında torpilin önüne geçilmesi ve tek torpilimizin Yüksek Denizcilik Okulun’da okumak olması hususunda herkesin farkındalığının artacağını ya da şirketlerin ortak belirlediği bir staj politikasının hazırlaması gerektiğini savunan ağabey ve ablalarımızın sayılarının artması taraftarıyız. Kontenjanların düşürülmesi verimliliği ve kaliteyi arttıracaktır bunun herkes farkında. Sayın Rektörümüzün bu konuyla ilgili olan ilgisini ve çabalarını biliyoruz ve tekrar tensiplerine arz ediyoruz.

Gıpta ile izlenmeliyiz

Bizler öyle ayrıcalıklı bir mesleğin ve öyle ayrıcalıklı bir okulun parçasıyız ki daha öğrenciyken bile birçok insanın mezun olduktan sonra dahi elde edemediği şirket mülakatı tecrübeleri, iş alma, iş verme yetilerini daha öğrenciyken kazandığımız, topluma nasıl hitap edebileceğimizi öğrendiğimiz ve bunu Türkiye’nin en iyi denizcilik okulunda, bize ait olan bu değerlere sahip çıktığımız için devam ettirmekteyiz. Biz değerlerimizi devam ettirdikçe, Türkiye’de YDO adını duyan her denizcilik öğrencisinin, gemilerde kaptanların ve mühendislerin, limanlarda liman görevlilerinin gıpta ile baktığı okulumuzu ve okulumuz insanlarının birbiri olan bağlarını neden dünya denizlerinde de gıpta edilen hale getirmeyelim. Zaman hızla bize yeni ufuklar açtıkça biz genç nesillere düşen görev de artık kalitemizi dünya denizlerinde fark edilen boyutlara ulaştırmaktır. Bu konuda kampüsümüzde son iki yıldır yapılan staj mülakatlarına gelen ve okulumuz için kontenjan ayıran denizcilik firmalarına teşekkür ederiz. Kalitemizin, diğer yabancı şirketlerin de farkına varması adına bizlere bu kontenjanları vermesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Her zaman özgüvenimiz tam

Biz denizci öğrenciler olarak 135 yıldır buradayız. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözlerini kendimize ilke edinmiş birer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve denizcileriyiz. Her zaman özgüvenimiz tam.

Kulüplerimiz gözbebeğimiz

Bu özgüvenin aynı zamanda en büyük mimarlarından biri olan okulumuz kulüplerine, kulüp başkanlarına ve üyelerine de teşekkürü borç bilirim. Son yıllarda okul içindeki ve dışındaki faaliyetlerde gösterdikleri başarılar tüm fakültemizin göğsünü kabartmıştır. Denizcilik Fakültesi Kürek Kulübü’nün 2019 da Dragon Bot Unilig Türkiye 2’nciliği, 2018’de İstanbul Üniversitesi Dragon Bot Türkiye Birinciliği, 2017’de yine aynı turnuvada aldığı 2’liği, 2017 de Tuzla Denizyıldızı Dragon Bot Birinciliği. Denizcilik Fakültesi Yelken Kulübü’nün 2019’da Nurolbank Campus Cup Birinciliği, Kaptan İlhan Önerdem İl Birinciliği, SCF Black Sea Tall Ships 2’nciliği. Kişisel Gelişim Kulübü’nün her yıl öğrencilerin daha sosyal bir öğrencilik hayatı için düzenledikleri paintball, sinema, müzelere gitme ve düzenli olarak huzur evlerinde kitap okuma etkinlikleri, maket yapma teknikleri gibi uygulamalar yapmaktadır. Kariyer kulübünün her sene düzenledikleri kariyer günlerinde sektörün önde gelen şirketlerini, önemli kariyere sahip ağabey, ablalarımızın misafir olduğu sektör günlerinin düzenlenmesi. Sosyal etkinlikler kulübünün düzenlediği futbol, basketbol, masa tenisi turnuvaları ve Anıtkabir gezileri düzenlenmektedir. Bu faaliyetleri gösterirken de şu an okuyan öğrencilerin fedakârlığı ve mezunların vefası sayesinde gerçekleşmiştir. Biz 135 yıldır buradan mezun olan ağabey ve ablalarımız gibi entelektüel zekâsı yüksek, sosyal ve lider bireyler olarak hep buradayız. Bize verilen her görevi layığı ile yapmaya hazır şekilde bu okuldan mezun olmaktayız.

Dünyaya iz bırakacağız

Bizler bilgiye aç kendimizi daima ileriye taşımak konusunda sürekli tırmalayan gençleriz. Bizler bu değerlerimizi korudukça, diğer nesillere aktardıkça ve yeni gelen kardeşlerimiz bu bayrağı taşımaya devam ettikçe Yüksek Denizcilik Okulu’na, yani şimdiki adıyla İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne mensup olmuş ve olacak herkes bu dünyaya izini bırakacaktır.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Baybora Yıldırım :

En kalabalık balık günü

“Okul tarihimizin belki de en kalabalık Balık Gününü yaşıyoruz. Özellikle 187 ağabeyimizden oluşan 1979 mezunlarımız bugün 40’ıncı yıllarını kutluyorlar. Gittiğimiz her firmada 1979 mezunlarıyla karşılaştık. Bize hep öncü olmuş, sevgiyi ve ağabeyliği öğretmiş bir dönemdir. İnşallah tam kadro 50 ve 60’ıncı yılda da burada olmalarını bekliyoruz. Balık Günü’nün düzenlenmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan destekçilerimize çok teşekkür ediyoruz”

Mezunlar adına konuşma yapan YDO 1979 Makine mezunu Mühendis Vehbi Üstün :

En kıdemli okullardanız

Okulumuz sadece ülkemizin ilk ve en eski denizcilik okulu olmakla kalmıyor, tüm dünyadaki kıdemli denizcilik okulları arasında ki seçkin yerini koruyor. Biz de böyle bir seçkin kurumun üyesi olmaktan onur duyuyoruz.

Bu vesile ile bugünün mimarları olan başta Yüksek Denizcilik Okulu Mezunlar Derneği Başkanı Baybora Yıldırım olmak üzere ekibine , İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt ve ekibine teşekkür ediyorum.

110 mezun buradayız

Bu sene 1979 yılı mezunları olarak 40. yıl plaketlerimizi almak için gelmiş bulunuyoruz ve bunun gururunu yaşıyoruz. Bu senede 110 kişi ile buradayız.

Mezun olduğumuz ilk yıllardaki gemilerin bakımsız olması, seyir emniyet tedbirlerinin yeterli olmaması ve özellikle savaş bölgelerine gidildiği için 6 arkadaşımızı kaybettik, 10 arkadaşımız da iş kazası sonucu yaralandı.

Yıllar içinde kaybettiğimiz 21 arkadaşımızı saygı ve rahmet ile anıyoruz. Plaketlerini almak için gelen ve bizleri onurlandıran sevgili eşleri ve çocuklarına bizleri yalnız bırakmadıkları için çok teşekkür ediyoruz.

Bizler 20. yılımızdan itibaren her 5 yılda bir geniş katılımlı balolar düzenlemekteyiz. Bu balolarımızda ve bugünkü Balık Günü’müzde bizleri yalnız bırakmayan bugünlere gelmemizde emeği geçen değerli hocalarımıza da teşekkür ediyor, ellerinden öpüyoruz.

Genç zabitanlara güveniyoruz

Bu okuldan yetişen denizciler, ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında öncü rol oynayan birçok sektörde okulumuzu başarıyla temsil etmişlerdi.

Nitekim çeşitli gemilerde ve karada gözlemlediğimiz genç zabitan kardeşlerimizin yönetim olgunluğu ve çalıştıkları kuruma katkıları ülkemiz denizcilik yönetiminin gelecekte de emin ellerde olacağının güvencesini vermektedir.

Bizler mezun olduğumuz 1979 yılından beri denizcilik camiasında görev aldık, halen de görevimize devam ediyoruz. Mezuniyetten sonra denizde çalışarak yüzde 85’imiz uzak yol kaptan ve başmühendis olarak hizmet verdik. Okulumuzun bize vermiş olduğu özgüven ve denizde çalışmamızda edindiğimiz tecrübe ile arkadaşlarımızın çoğu başarılarını denizcilik sektöründe üst düzey yöneticilik ve armatörlükle taçlandırmışlardır. Bazı arkadaşlarımız da sigortacılık, sörveyörlük, bilirkişilik, enerji, turizm, cam sanayii, lojistik, inşaat, tekstil, gübre ve otomotiv sektörlerinde çalışmış ve bu sektörlere yön vermişlerdir.

Destek vermeye devam ediyoruz

1979 mezunları olarak Büyükada 125. Yıl Atatürk Orta Okulu’nun laboratuarını tefriş ettik. Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası kongreye sponsor olduk. İTÜ Denizcilik Fakültesi Yelken Kulübüne yardım ettik.  İTÜ Denizcilik Fakültesi Yurdu’nda 1979 mezunları ve şirketlerimiz adına oda tefrişi yaptık. Vefat eden arkadaşlarımızın ailelerine ve sağlık sebebiyle çalışamayan arkadaşlarımıza destek oldu. Şile Sahilköy Karaburun Mevkiin’de 2 bin ağaçlık YDO 79 mezunları ormanı oluşturduk.

Ağabey ve ablalarınızı unutmayın

Öğrenciliğiniz, staj döneminiz ve daha sonraki denizcilik yaşamınızda size emniyetli hayat rotanızı çizmenizde yardımcı olan, deniz üstünde sizi gerçek bir denizci olarak yetiştirmeye çalışan ağabey ve ablalarınızı lütfen unutmayın. Onları hayat jurnalinize kaydedin. Mezuniyetten sonra sivil toplum kuruluşlarına mutlaka üye olun ve görev alın. Özel ve mesleki yaşamınızın devamı için gerekli olan sefer planlarınızı en büyük deniz fenerimiz olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu rota ya göre hazırlamanızı ve bunun tek doğru rota olduğunu önemle hatırlatıyor, hepinize Allah selamet versin diyorum.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Kaptan Salih Zeki Çakır :

Denizcilik eğitiminin amiral gemisiyiz

Denizcilik eğitiminin amiral gemisi İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde bir aradayız. Öncelikle ülkemizde pek az meslek grubuna nasip olan 135 yıllık geçmişimizle ve daha da öncesinde Türk denizciliğine hizmet etmiş olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Bugüne kadar çok değerli ve başarılı iş insanları, kaptanlar, yöneticiler, devlet adamları yetiştiren, Türk denizciliğine çok büyük katkılar sağlayan bu güzide kurumun mezunu olmaktan çok mutluyum.

Engelleri beraber aştık

Hiçbir mesleki faaliyet dünya ve ülke gerçeklerinden bağımsız değildir. Kaldı ki, denizcilik bu anlamda hem ekonomik hem de siyasi gelişmelerden en çabuk ve derinden etkileniyor. buna rağmen başarılı işler yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bizler de okul hayatı ve sonrasında acı, tatlı, hüzünlü, umutlu, başarılı, başarısız hatıralarla 40 yıl sonra her birimiz kendi hikayelerimizi biriktirerek bu salonda bir araya geldi.

Hem okul hem meslek yıllarında engeleri, zorlukları, fırtınaları çok faydalı ağabeylik ve kardeşilik ile başarıyla atlattık. Bizleri bir araya getiren mezunlar derneğimize ve okulumuzun yöneticilerine teşekkür ediyorum. Nice balık günlerindene buluşmayı diliyorum.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca

Ortaköy’ü ziyaret edin

Biliyorsunuz 2020 Ortaköy’e döndük. İTÜ MTAL kuruldu. Arkadaşlarımız için orası çok önemli. Denizciliğin kokusunu orada aldılar. Üç tane bölüm açıldı orada. Bilişim ve elektrorik de dahil. Otonom gemiler, yeni vizyonlar. Geleceğin denizcileri buradalar. Mutlaka orayı ziyaret edin, yalnız bırakmayın.

Tuzla Kaymakamı Ali Akça :

Sürekli yeni şeyler öğreniyorum

“Üniversitelerde düzenlenen programlarda kendimi öğrenci gibi hissediyorum. Sürekli yeni şeyler öğreniyorum. Buraya da bu duygularla geldim. Denizcilik hakkında ne kadar bilgi öğrenirsem, bunu o kadar anlatabilirim”

 


Bunları da beğenebilirsin