İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Genel Kurulu, Gündüz Aybay Denizcilik Merkezi’nde (GADEM) yapıldı.
Kapt. Saim Oğuzülgen’in divan başkanlığında gerçekleştirilen genel kurulda İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Kapt. Salih Zeki Çakır, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özcan Arslan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Ufuk Teker, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Arif Bostan, Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Zafer Akbulut, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Mutlu Dündar, Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Kapt. Semih Dinçel ve Deniz Trafik Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Selahattin Alan hazır bulundu.
İki denizcimiz anıldı
Genel kurulda Çin’de çalıştığı gemide draft ölçmek için çarmıhla inerken düşerek hayatını kaybeden İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte 2007 mezunu 1. Zabit Selçuk Elibol ile yine Rusya’da yanı şekilde vefat eden İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte 2011 mezunu olan 1. Zabit Yücel Ulaşkın da anıldı.
Seçime geçmeden önce STK temsilcileri konuşmalarında şunları söylediler :
İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Dekan Vekili Prof. Dr. Özcan Arslan :
“Ben de DEFAV bursu ile okudum”
“Yaklaşık iki aydır fakültemizde dekan vekili olarak görev yapıyorum. Sizlerden çok büyük destek aldım. Fakültemizin çok önemli eksikleri var. Balık Günü konuşmamda da bahsettim. Bu vakfa, üyelerine ve sektörün desteklerine okulun her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Vakıf bu yönde çok önemli bir kurum. Ben okul mezunu bir akademisyen olarak araştırma görevim sırasında vakıftan burs aldım. Arkadaşlarımız gemide ikinci kaptan, kaptan olarak çalışırken bir araştırma görevlisi maaşıyla direnmek gerçekten çok zordu. O bakımdan o dönemde aldığımız burs bizlere çok büyük katkı yaptı. Bugüne kadar gelebilmemizde çok önemli yapı taşlarıdır bunlar. Ben de geçmişte bu vakfın yönetiminde yer aldım. Buradaki çalışmaların ne kadar zor olduğunu biliyorum. Kimisi varlığıyla parasıyla vakfederken kimi zamanını, kimi emeğini vakfediyor. Şu hafta sonu bile burada bulunmuş olmanız sektöre vermek istediğiniz bir destek. Ben kurucularından bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Birkaç hatırlatmam olacak. Vakfımızın çok daha büyük bütçeleri ve yardımları olması gerektiğini düşünüyorum. Akademisyen bursu, öğrenci bursu tabii ki zorda kalan, darda kalan mezunlarımıza yardım etmek de vakfın görevlerinden ama çok yeterli olmadığını düşünüyorum. Yurt bakımından vakıfla çok iyi işbirliği içindeyiz. Öğrencilere iyi hizmet sunarlarken mümkün olduğu kadar düşük maliyetle bu hizmeti vermeye çalışıyorlar. Sıkıntısı olan öğrencilere burs veriliyor ancak bu sayıların çok daha artması gerekiyor. Bu öğrenci sayılarının burs veren akademisyen ve öğrenci sayılarının artacağını ümit ediyorum. Vakfa destek veren tüm mütevellilere ve burada olan tüm haziruna teşekkür ediyorum. Her zaman desteklerinizi bekliyorum”
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Kapt. Salih Zeki Çakır :
“Denizcilik eğitimine destek artmalı”
“Hepinizin bildiği gibi bu tip görevler, sorumluluk almak maddi manevi sorumluluk isteyen görevler. Hakkını vermekte gerçekten ciddi olarak manevi yolculukla beraber bu anlamda bu güne kadar vakfımızda görev almış olan bütün yönetimleri kutluyorum. Bundan sonra devam edeceklere şimdiden başarılar diliyorum. Deniz Ticaret Odası olarak 9. dönem seçim sonucu meclis başkanlığına layık görülmem sonrası yapılan çalışmalarda şuna her platformda vurgu yaptım. Deniz ticaret Odası’nın kaynakları sektörde faaliyet gösteren, sosyal fayda sağlayan, özellikle eğitime fayda sağlayan bütün dernek ve vakıflara olabildiğince eşit oranda destek vermesi, faaliyetlerinin güçlendirilerek sürdürülmesi için gereğinin yapılması yönünde çıkışlarım oldu. Bu anlamda bu dönemde öyle zannediyorum denizcilik fakültemizde geçmiş dönemde olmadığı kadar yardım Deniz Ticaret Odası’ndan sağlanmıştır. Bu anlamda bizim seçilmiş olmamızın faydası anlamında bakarsanız bence tabi bu yeterli mi bence yetersiz. Bunların daha da artırılması lazım. İhtiyaçları biliyoruz. Denizcilik eğitiminde, özellikle denizcilere yönelik imkanların çeşitlenmesi, kalitesinin artırılması ve öğrencilerin niteliğinin artırılması yönünde daha çok yatırım ve desteğe ihtiyaç olduğu çok açık. Bu alanda vakıfa, Deniz Ticaret Odası’na ve diğer paydaşlara önemli sorumluluklar düştüğünü düşünüyorum”
Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Arif Bostan :
“Camiamızı daha iyi noktalara getireceğiz”
“Türkiye denizcilik Federasyonu başkanı olmak STK’dan sonra bir tık daha benim bakışımla ağırlığı sorumluluğu fazla olan bir makam. Salih abim az önce kaybettiğimiz iki kardeşimiz için başsağlığı dileğinde bulundu. Birebir paylaşıyorum. TÜRDEF ve Türk Kılavuz kaptanlar Derneği reaksiyon gösterip anında yurt içi ve yurt dışı basın açıklamalarında bulundu. Güzel de tepkiler aldık. İnşallah bunlar artarak devam edecek. Denizcilik adına güzel şeyler yapmak istiyoruz yapmayı planlıyoruz. Büyüklerimizden feyz alacağız onların bilgilerine deneyimlerine başvurup gerekli yasal girişimleri yapacağız. Camiamızı daha iyi noktalara getireceğiz. Vakfımızın geçmiş şu anda görevini tamamlamış olan yönetimine teşekkür ederken seçilecek yeni yönetime de başarılar diliyorum”
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Ufuk Teker :
“Dünya çapında mezunlarımızı buluşturacağız”
“İki mezunumuzu daha yeni kaybettik. Risk olarak baktığımız zaman tekrar eden riskler kabul edilebilir değil. Önlem alınmadığını, bazen kural geliştirmek gerektiği gibi hassasiyetleri ortaya koyuyor. Bu konuyla ilgili ulusal ve uluslararası bütün girişimlerde bulundum. Hem Uluslararası Denizcilik Örgütü (İMO) nezdinde hem uluslararası kulüpler nezdinde bu konuyla ilgili girişimlerde bulunup bunun kurallaşması, daha fazla canın gitmemesi için elimizden geleni yapacağız. Bu vesile ile hem ailelerine hem camiamıza başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Vakıf, mezunlarımızın bir araya gelip kurduğu en önemli kurumlarımızdan biri. Vakfa emeği geçenler, yönetim kurulu üyeleri büyük sorumluluklar alarak bu pozisyonlarda bulunuyorlar. Vakıf yöneticiliğinin ne kadar sorumluluk gerektiğini birebir farkındayım. Çünkü Türk Loydu Vakfı’nda görev alıyorum. Geçmiş başkanlara ve yönetim kurulu üyelerine şükranlarımı iletiyorum. Bundan sonraki dönemde seçilecek olan yönetim kuruluna da başarılar diliyorum. Bu arada okulumuzla çok yakın temas halindeyiz. Çok kısa süre içerisinde uluslararası birkaç denizcilik okuluyla bir protokol metni üzerinde çalışıyoruz. En kısa zamanda okulumuzda kardeş okullarla bir gelir kaynağı yaratmak için öğrenci değişim, yüksek lisans programı gibi bir takım konularda dekan beyimize destek vermek istiyoruz. Mezunlar derneğimizin mentorlük merkezi de yine okulumuz içerisinde şu anda faal hale geldi. Çok kısa zamanda duyurusunu yapıp açacağız. Okulumuzla birebir temas halindeyiz. Orada kümelenmiş olan mezunlarımızın bir platformu altında Almanya ,ABD, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere kümelendiğimiz bölgelerdeki mezunlarımızın envanteriyle bir çalışma da yapacağız”
Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın :
“Vakıf krize rağmen ayakta durdu”
“Şu anda sektörümüz içerisinde, diğer okullarda bulunan dekan yardımcılarımız dekanlarımızla birlikte onların eğitimine onların akademik kariyerlerine katkı sunan bir vakfa sahip olduğumuz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Vakfın ne amaçla kurulduğunu gören şu anda aramızda olmayan ve aramızda olan herkesi rahmetle, saygıyla anıyorum. Gerçekten çok büyük bir boşluğu önceden görüp bu vizyona sahip olarak ve bunu yapabilen bir kuruma sahip olduğumuz için biz kendimizle gurur duyabiliriz. Türkiye şu anda zor bir dönemden geçiyor. Ekonomik olarak da pandemi olarak da bundan etkilenmemek mümkün değil. Özellikle vakıflar bu konudan çok daha fazla etkileniyorlar. Çünkü yasaklar var. O yasaklardan dolayı yapılamayan aktiviteler var. Bütün bunlara rağmen bu süre içerisinde vakfı ayakta tutan, gelirini artıran tüm yönetim kuruluna başta sayın İlker Meşe olmak üzere camiamız adına teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten de şu ortamda şirketler bile batarken böyle bir vakfı ayakta tutup buralara getirebilmek büyük başarı gibi geliyor.
“Kenetlenmek zorundayız”
Oda başkanlığı görevimi bu dönem bitiriyorum. O yüzden sizlere veda konuşması gibi bir konuşma yapmak için geldim. 25 yıldır sivil toplum kuruluşları içindeyim. Çok hareketli çok güzel çok deneyimli günler yaşadık. Fırtınalı oldu fırtınasız oldu, başarılı başarısız olduk ama şunu net olarak gördük ki biz birbirimize kenetlenmek zorundayız. Denizcilik sektörü tek. Hepimiz bu denizcilik sektörü içinden besleniyoruz. Hiç kimsenin bu sektörün dışında başka bir faaliyeti olduğunu düşünmüyorum. O yüzden bizim bu sektörü belirli bir yere getirebilmek için elimizdeki silahları kullanmak zorundayız. İşte Deniz Ticaret Odası’nda meclis başkanımız var. İşte federasyon, işte mezunlar derneği, vakıf… Bunlar bir araya gelip denizcilik içinde söz sahibi olabilmemiz, idare üzerinde söz sahibi olabilmemiz, sektör ve kamu üzerinde söz sahibi olmamız gerekirken bu süreci bence biraz boşa harcadık gibi geliyor.
Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) :
“Yapılanı alkışlamalıyız”
“Ben de 20 gün önce değerli ağabeyim Kapt. Arif Bostan’dan bayrağı teslim aldım. İnşallah ondan öncekilerin yaptığı gibi ben de devam ederim. Bir buçuk, iki aydır diğer dernekler ve federasyon inanılmaz bir ilişki içinde. Bundan sonra da bu devam edecek. Ben DEFAV’ı dernekler üstü görüyorum. Bundan sonra da dernek olarak yanlarında olacağız. Yapılanı alkışlamak yerine tühlersek yol alamayız. Her iyi yapılanın yanında olacağız”
Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Mutlu Dündar :
“Kardeşlerimizi rahmetle anıyorum”
“Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Pandemi şartlarında çok fazla uzatmak istemiyorum konuşmamı. Geçtiğimiz günlerde ebediyete intikal eden iki değerli kardeşimize Allah rahmet eylesin, sevenlerine sabırlar diliyorum. Geçmiş tüm yönetim kurulu üyelerine ve şimdiki yönetim kurumlu üyelerine yapmış oldukları çalışmaları için teşekkür ediyorum. Seçilecek yönetim kurulu üyelerine de başarılar diliyorum”
Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Kapt. Semih Dinçel :
Mezunları brokerliğe bekliyoruz
“Gemi Brokerleri Derneği’nden bir vizyon çizmek istiyorum genç mezunlarımıza. Yeni mezunlarımız karaya geçtikleri zaman olayın sadece kılavuz kaptanlar, ekspertörlük değil de bu brokerlik hizmet kuruluşlarını da da bir vizyon olarak düşünmelerini isterim. Çünkü bir kaptanın, bir güverte bölümü mezununun kaptan olmasa bile yükle ilgili çıkabilecek teknik sorunların üstesinden gelmesi, tehlikeyi önden görmesi çok daha mümkün. Arkadaşlarımız, mezunlarımız, denizde çalışanlar karaya geçtiği zaman brokerliği de bir meslek olarak hedeflesinler”
Deniz Trafik Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Selahattin Alan :
“Devletimizin gözü, kulağı, sesiyiz”
“Bizler kendimizi şöyle tanımlıyoruz: Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin gözü, kulağı ve sesiyiz. Gemiler için de yardım eliyiz. İki buçuk sene önce vefat eden bir arkadaşımız adına bir denizcilik kütüphanesi yapmıştık. Öncelikli olarak denizcilik kütüphanesinin yapımında kitap bağışlarıyla bize katkı sunan İlker Bey’e çok teşekkür ediyorum. Seçkin kitaplarını bize bağışladı. Geçtiğimiz hafta iki çok kıymetli meslektaşımızı kaybettik. Onları da saygıyla anıyorum. Yeni yönetim kuruluna da şimdiden başarılar diliyorum. Geçmiş dönemdeki çalışmaları için teşekkür ediyorum”
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. A. İlker Meşe :
“İhtiyacı olanların tamamına burs veriyoruz”
“Akademisyen ve öğrenci bursunu bütçemize göre sağlayamaya çalışıyoruz. İhtiyacı olan öğrencilerimizin hepsine karşılıksız olarak burs veriyoruz. Gerçekten ihtiyacı olanları tespit ettikten sonra hiç tereddütsüz burs veriyoruz. Şu anda 21 öğrenciye burs veriyoruz. İstisnasız yaptığımız bu”
“Bu vakıf çok özel bir vakıf bir benzeri daha yok. Amaçları içinde kendi mensuplarına ve çocuklarına sahip çıkan bir vakıf daha yok. Bu vakfın nasıl bir vakıf olduğunu iyi anlamamız lazım. Biz denizde kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ailelerine, çocuklarına bakıyoruz. Onları sonuna kadar takip ediyoruz. Bu çok önemli bir şey. Akademisyenlerimize burs veriyoruz, denizde çalışma ihtiyaçlarını gidersinler gelsinler akademisyen olsunlar diye. İşte en güzel örneği karşımızda, Prof. Dr, Özcan Arslan. Onun gibi 5 profesörümüz var ve hepsi bizim akademisyen bursumuzu aldı. İhtiyacı olan öğrencilerimize burs veriyor uz. Biz devraldık buraya kadar getirdik bundan sona da devam ettirmeyi düşünüyoruz”
“Mezunlarımız sandık oluşturuyor”
Pandemi koşullarına rağmen iyi çalıştığımızı söyleyebilirim. Yardımlara aynı düzeyde devam ediyoruz. Bir de güzel bir şey oluştu. Denizde kaybettiğimiz kardeşlerimizin arkadaşları sandık oluşturuyor. O sandığa sürekli para aktarıyorlar ve vakıf üzerinden de ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Çünkü daha önce aileye direk yardımlarda çok büyük kayıplara uğradık. Ama böyle devam etiği sürece, akar olduğu sürece hem çocuklara hem ailelere ulaşabiliyoruz”
Meşe, yeni dönemde yapacaklarını ise şu şekilde sıraladı :
* Okulumun girişindeki bölüme kafe-müze yapılması için proje çizilmiş ve dekanlığımıza verilmişti, Bunu gerçekleştirebilmek için çalışmaya devam edeceğiz,
* Vakfımıza kesin olarak bir gayrimenkul alınması için çalışmalarımızı hızlandıracağız.
* Öğrencilerimiz ile sıcak ilişkilerimize devam edeceğiz. Bu konuda her zaman okulumuzun gelenek ve göreneklerine uygun olarak desteklerimiz devam edeceğiz.
* Yurttaki öğrencilerimizi bir zabit olarak yetişmeleri ve yurdumuzda rahat etmeleri için elimizden geleni yapacağız.
* Orman yangınlarında olduğu gibi bu tür felaketlerde maddi manevi yardım kampanyaları için bizlerin önderliği istendiğinde her zaman yanlarında olacağız.
* Bu sene yine kuruluş amacımız olan, akademisyen bursumuz, denizde kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ailelerine ve çocuklarına yardım ve ihtiyacı olan öğrencilerimize burs vermeye devam edeceğiz.
* 2020 yılına kadar her 15 günde bir DEFAV ve DEFAMED olarak ortaklaşa düzenlediğimiz ve yurtta kalan öğrencilerimizi CKM veya başka yerlerdeki tiyatro ve benzeri sanatsal faaliyetlere katılımını sağladığımız etkinliklerimizi bahar döneminde de tekrar başlatmayı düşünüyoruz.
Ardından İTÜ DEFAV Genel Kurul’nda ardından tek listeyle seçime geçildi. Seçim sonucu DEFAV’ın yeni yönetimi şu isimlerden oluştu :
Yönetim Kurulu Asil üyeler
Müh. İlker Meşe ( yönetim kurulu başkanı )
Kapt. Tayfun Sözer ( başkan yardımcısı )
Kapt. Koray Karagöz ( genel sekreter )
Müh. Adnan Erdal
Kapt. Kazım Bakan
Kapt. Alper Demircan
Müh. Nuri Mert Can
Yönetim Kurulu Yedek Üyeler
Kapt. Caner Aydın
Kapt. Engin Yücel
Müh. Hayati Okumuş
Müh. Deniz Vural
Kapt. Tarkan Karakaya
Denetleme Kurulu Üyeleri
Müh. Mesut Cesur
Kapt. Hüseyin Yangın
Kapt. Alev Tunç
Kapt. Ömer Salcı