Denizcinin anasayfası

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde heyecanlı gün

İTÜ Denizcilik Fakültesi Uygulamalı Eğitim Havuzu Açılış ve Seyit Onbaşı Gemisi imza töreni gerçekleştirildi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Uygulamalı Eğitim Havuzu Açılış ve Seyit Onbaşı Gemisi imza töreni gerçekleştirildi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Yerleşkesi’nde düzenlenen törende İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özcan Arslan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş ile beraber çok sayıda denizcilik STK’sının yöneticileri hazır bulundu.

Türk denizcilik eğitiminin ihtiyaçları karşılamak amacıyla kısa süre önce DELMAR ile yaptıkları protokolle okulun çok yakında tam donanımlı filikalar ve hızlı can kurtarma botlarını kapsayan eğitin tesisine kavuşacağını hazırlatan Arslan, bunun yanı sıra Orca Information ile yapılan anlaşma sonucu simülasyon sistemlerinin hayata geçirildiğinin altını çizdi.

Arslan şunları söyledi :

Eğitim gemimiz Kıyı Emniyeti’nden

“Fakültemizin eğitim gemisi Sismik 1’i gemisini bakımlarını yapmak üzere tersaneye götürdük ancak henüz denize döndürecek hale getiremedik. Bu eksiğimizi gidermek amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz ile görüşmelerimiz olumlu sonuçlandı ve son derece modern bir gemiyi fakültemizin rıhtımına bağladık. Bugün imzalayacağımız protokolle öğrencilerimiz eğitimlerini sevk amaçlı gemide almaya başlayacaklar. Sayın genel müdürümüz Durmuş Ünüvar’a desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim”

İTÜ kalitesine yakışır havuzumuz oldu

“Bugün açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz eğitim ve uygulama havuzumuzun inşaatının üzerinden 25 yıldan fazla zaman geçti. 1997 yılında bu okulda birinci sınıf öğrenciyken ilk olarak benim öğrencisi olduğum sınıf bu havuzdan faydalandı. Bunun üzerinden 25 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen zaman içerisinde yıprandı, eskidi, ihtiyaçları çoğaldı. O günden bugüne havuzumuz binlerce öğrencimize ve denizciye İTÜ kalitesine yakışır şekilde eğitim verilmesine aracılık etti. İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın çok değerli katkılarıyla yenilenen eğitim ve uygulama havuzunda denizde canlı kalma, gemiyi terk, temel yüzme ve dalış eğitimi gibi temel ile ileri seviyede birçok eğitim de verilebilecektir”

Kıran’a özel, “yurtdışı” teşekkürü

“DTO’nun çok değerli katkılarıyla onarım ve tadilat yapılan havuzumuz bugünden itibaren denizcilik sektörüne uzun yıllar hizmet edecektir. Ayrıca bu işbirliği protokolü kapsamında DTO’nun belirlediği Türkiye’deki diğer eğitim kuruluşlarından kursiyerlere ve denizci eğitimci eğitimleri verilmeye başlanmıştır ve bu eğitimler devam edecektir. Eğitim ve uygulama havuzumuzun yenilenmesi için tüm imkanlarını seferber eden İMEAK DTO Başkanımız sayın Tamer Kıran’a ve oda yönetimine teşekkür ederim. Sayın Kıran’a ayrıca yurt dışına araştırma amacıyla giden araştırma görevlileriyle bizzat birinci elden ilgilendiği için ayrıca teşekkür ederim. Eğitim ve alt yapımızı güçlendirdikçe; binalarımızı, simülatörlerimizi yeniledikçe yeni teknolojilere sahip akademisyenler yetiştirdikçe daha nitelikli denizcileri sektörün hizmetine sunacağız. Bu değişimi hep birlikte başarabiliriz”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran :

Deniz yolu vazgeçilmez

“Dünyanın baş döndürücü bir hızla gelişip değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Artık önümüzde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kuralların yeniden yazıldığı bir dünya bizi bekliyor. Bu hızlı değişimden denizcilik sektörü de önemli ölçüde payını alıyor. Deniz taşımacılığı, gemi teknolojileri, yeni yakıtlar kısacası denizcilik yeniden kurgulanıyor. Başta pandemi olmak üzere yakın zamanda yaşadığımız krizler gösterdi ki yeni dönemde değişmeyen tek şey deniz yolunun vazgeçilmezliği ve hayati öneminin artarak devam edecek olmasıdır.

Nicelik tamam, sırada nitelik var

“İşte bu noktada Türk Denizcilik sektörü de güçlü bir şekilde yerini almak mecburiyetindedir. Küresel rekabette iddialı olabilmek için teknolojik gelişmelerin takip edilmesi ve dijital dönüşümü sağlayacak projelerin gerçekleştirilmesinin yanı sıra bu sektörde çalışmak üzere yüksek teknolojik bilgilerle donatılmış kalifiye iş gücünün yaratılması da mecburiyeti vardır. Denizcilik zor ve pahalı bir eğitim sürecini içermektedir. Dünyada denizcilikte gelişmiş tüm ülkeler uluslararası denizcilik örgütü başta olmak üzere denizcilikte etkin kuruluşlar tarafından düzenlenen sözleşmeler protokoller kurallar sonucu belirlenen yüksek eğitim standartlarına ulaşmak için büyük çaba sarf etmekte denizde ve karada çalışacak işgücünü bu geliştirilmiş eğitim programlarına göre yetiştirmektedirler. Bugün Türkiye’de 61 lisede 12 bin 665, 18 Meslek yüksekokulu ve 12 Fakültenin deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünde 5323, gemi makinaları işletme bölümünde ise 4788 olmak üzere toplam 22276 öğrenci denizcilik eğitimi görmektedir. Denizcilik eğitimi anlamında nicelik olarak bir sıkıntı çok şükür ki kalmamış okul sayısı olarak yeterli sayıya ulaşılmıştır. Bundan sonra eğitimin kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların yapılması önem arz etmektedir”

Tüm okulların yanındayız

“Bu okullarımızdan mezun olacak öğrencilerin ulusal ve uluslararası gemilerde istihdam edilmeleri için eğitim programlarının mesleğin gereklerine uygun hale getirilmiş olması gerekmektedir. Denizcilik sektörümüzün çatı kuruluşu olan DTO olarak ülkemizin denizcilik sektöründe söz sahibi olabilmesi amacıyla eğitim kalitesini artırmak için yapılacak çalışmalara büyük önem ve destek veriyoruz. Bu kapsamda MEB ile iki yıl önce imzaladığımız mesleki eğitim iş birliği protokolü ile 9 lisemizde eğitim kalitesinin yükseltilmesi okullardaki eksik materyallerin tamamlanması gibi hususlarda güzel bir iş birliği içerisindeyiz. Yüksek Öğretimde odamızın imkanlarıyla kurulan Piri Reis Üniversitemiz her yıl öğrencilerden gördüğü ilgi ve yükselen eğitim başarısıyla göğsümüzü kabartırken kendi ayakları üzerinde durma yolunda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Yine Ordu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, KTÜ Sürmene deniz Bilimleri Fakültesi, 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi, Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu. İskenderun Teknik üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Sakarya Uygulamalı bilimler Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokuluna çok yakın bir zaman dilimi içerisinde ihtiyaç duydukları simülatörleri tedarik etmiş bulunmaktayız”

Havuzumuz uluslararası eğitim verecek

“250 yıla yaklaşan tarihiyle dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan İTÜ, Türkiye’de uluslararası nitelikte eğitim veren yurt dışında da saygıyla anılan güzide bir bilim kurumumuzdur. Üniversitenin denizcilik, gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakülteleri de sektörümüzün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmektedir. Deniz ticaret odası olarak birazdan açılışını gerçekleştireceğimiz uygulamalı eğitim havuzunun bakım, onarım ve tadilat işlemleri için çok önemli katkı sağladık. Bu havuzun devreye girmesiyle yurt dışından alınan eğitimleri artık burada yapılacak. Bu sayede offshore alanında faaliyet gösteren sondaj gemimiz ile bunlara hizmet veren destek ve sismik gemilerimiz de çalışacak personelin eğitimine imkan sağlanmasından da ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Bu eğitimlere ilave olarak fakülte öğrencilerimizin yanı sıra tuzla bölgesinde diğer denizcilik eğitimi veren okullardaki öğrenciler ile Türk ve yabancı deniz kuvvetlerinin denizde canlı kalma uygulamasını icra edeceği bu havuzun denizcilik eğitimi için hayırlı olmasını diliyorum”

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar :

Gemimiz öğrencilerimizin hizmetinde

“Eğitime destek olmak adına bugün burada olmanın başka bir sıcak sebebi de var. Seyit Onbaşı gemimizi üniversitemizin rıhtımına konuşlandırarak değerli öğrencilerimizin eğitiminde kullandırılması imkanını sağlayacak protokolün imza törenini hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu nedenle sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayım. Ülkemizin ilk denizden yakıt toplama ve şamandıra özelliğine sahip Seyit Onbaşı gemimiz yine bugün içinde bulunduğumuz Tuzla ilçemizde inşa edilerek 2010 yılında filomuza dahil oldu. Geminin ismini seçerken Çanakkale kahramanımız Seyit Onbaşı’nın ismini yaşatmak istedik. İlhamını düşmanlarımıza, ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten Çanakkale muharebesinin sayısız kahramanlarından biri olan Seyit Onbaşı’dan alan gemimiz denizlerimizde petrol kirliliğine izin vermeyeceğini tüm dünyaya gösterecektir. Dünyada yaşanan çevre felaketleri de göz önüne alındığında seyit Onbaşı gemisinin ne kadar isabetli bir yatırım olduğu da ortadadır”

Dünyada nadir gemilerden

“Deniz kirliliğine müdahale ve şamandıra iyileştirme amaçlı olarak 583 metre boyunda 12 knt surat yapabilme özelliğine sahip olarak inşa edilen Seyit Onbaşı deniz üzerinde muhtemel bir petrol kirliliğini ve iki yakıt toplama kolu ile toplam 400 metreküp yakıt toplayabilmektedir. Üzerinde bulunan kirlilik tanımlama radarı sayesinde etkin bir şekilde deniz yüzeyindeki petrol kirliliğini tespit edebilmektedir. Bu özelikleriyle seyit Onbaşı gemimiz denizlerimizde ve Türk boğazlarında derin denetim sağlanmasında etkin bir role sahiptir.  Bilindiği gibi seyit Onbaşı ve Nene Hatun gemilerimiz Hatay’da Suriye’den kaynaklanan petrol kirliliğine de etkin bir müdahalede bulunmuşlardır. Ulaştırma ve alt yapı bakanlığımızın 2023 hedeflerinden biri olan denizcilik bilincinin geliştirilmesi ve denizci ülke denizci millet ilkesi çerçevesinde eğitime katkı sağlaması amacıyla İTÜ Denizcilik Fakültesi ile yapacağımız bu protokol kapsamından Seyit Onbaşı gemisi görevlerinin yanı sıra eğitim faaliyetlerine de katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle Seyit Onbaşı gemimizde eğitim alacak genç meslektaşlarıma ilk günkü heyecanlarını hiç kaybetmemelerini ve gemimizdeki kaptan, başmühendis tecrübeli personelimizin tecrübelerinden istifade etmelerini önemli tavsiye ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle karşılıklı attığımız bu adımın deniz emniyeti ve deniz eğitimi özelinde denizciliğe ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu

Denizcilik fakültesi gözbebeğimiz

“İTÜ olarak son bir buçuk yıldır mesaimizin çok önemli bir kısmı buraya ayırdık ayırmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Bu anlamda fakültemizin ihtiyaçlarının karşılanması adına ne gerekiyorsa yapıyoruz. Özelikle geçtiğimiz yıl tabi genel olarak İTÜ açısından hamle yılı ilan edilmişti her alanda AR-GE’de dijitalleşmede uluslararası ilişkilerde üniversite sanayi iş birliği gibi birçok alanda hamle yılı ilan ettik. Birçok projeler başlatıldı ve birçok ortaklıklara imza atıldı ve çok yoğun bir 2021 yılını geride bıraktık. Yine bugün açılışını yapacağımız havuzumuz da yine bu kapsamda imza töreni gerçekleştirilmiş ve çalışmalarına başlanmış projelerimizden birisiydi. İnşallah bugün açılışını yaparak artık aktif bir şekilde kullanmaya başlayacağız. Yüksek bir enerjiyle yine 20222’ye girdiğimizi ifade etmek istiyorum. 2022 bir yandan çok yoğun çalışmalara devam ederken başlattığımız faaliyetlerin devamlılığını ve sürdürülebilirliğini sağlarken bir yandan da yine değişim ve dönüşüme odaklanmaya yine gayret ettik. Bu anlamda da 2022’yi İTÜ için dönüşüm yılı olarak öngördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Ülkemizde ve hatta bölgemizde üniversite sanayi iş birliğine en çok önemi veren ve buradan katma değer yüksek en fazla çıktığı elde eden eğitim kurumlarımızdan birisiyiz”

Her öğrencimiz girişimci olmalı

“Öğrencilerimizi daha hazırlık dönemine başlar başlamaz yönlendirmeye, teşvik etmeye gayret gösteriyoruz. Gerek öğrenci kulüplerimizle gerek girişimcilik eko sistemine verdiğimiz önemle ve gerekse de iş dünyası ile yoğun biçimde sürdürdüğümüz kapsamlı iş birliklerimize artarak devam ettireceğiz. Öğrencilerimizi İTÜ’ye adım attıkları ilk günden itibaren geleceğin birer denizcisi, mimarı mühendisi, tasarımcısı, sanatçısı olarak kabul ediyor gelecekte kendi alanlarında birinci sınıf uzmanlar olarak görüyoruz. Öğrencilerimizi geleceğin en yüksekte olmaları için yetiştirirken gönlümüzde hep şu niyet oluyor; yeter ki biz üniversite olarak onların önünü açalım ve öğrencilerinize yeni fırsat kapıları oluşturalım. İyi yetişmiş her bir İTÜ mezunu ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin geleceğine yön verecek ve yine ülkemizin marka değerini üst sıralara taşıyacak işlere imza atacaktır”

Denizcilikteki fırsatları görüyoruz

“Denizcilik alanında bugüne kadar başarıları ile bizi gururlandıran denizcilik fakültemizin tüm çalışmalarına faaliyetlerine yine devam edeceğini ifade etmek istiyorum. Ülkemizdeki denizcilik potansiyelinin büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda daha yapılacak pek çok önemli ve güzel iş olduğunun da farkındayız. Bu nedenle teknolojik ilerlemeyi ve bilgi üretim faaliyetlerinin epeyce yolun olduğu günümüzde denizcilik alanındaki başarımıza yenilerini eklemek ve özellikle akademi ile iş dünyasını birbiriyle sağlam bir şekilde kaynaştırabilmek için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. Türk denizciliğinin gelişmesi için daha fazlasını yapmaya hazırız. Çünkü teorik eğitim tek başına yeterli olmadığını ancak bu bilgilerin uygulamaya geçirildiğinde ve birçok kez sınandığında bir katma değer yaratabileceğinin farkındayız. Bununla birlikte denizcilik eğitiminin teorik bilgiden çok uygulama ve deneyime çok daha fazla ihtiyaç duyduğunu da söyleyebilirim”

Öğrencilerimiz dışında da hizmet verecek

“Öğrencilerimizi kendi alanlarının en iyisi olarak yetiştirmek bizim öncelikli hedeflerimizdendir. İTÜ’de attığınız her bir adımın arkasında bu ilke yer alıyor. Önceliğimiz her zaman bu. İTÜ olarak aldığımız en basit kararda bile yapacağımız işin faydasını öğrencilerimize en üst seviyede nasıl yarayacağını düşünerek yapıyoruz. İşte bugün de öğrencilerin eğitimine ve geleceğine önemli katkısı olacak olan eğitim havuzumuzun açılışını gerçekleştiriyoruz. 2020 yılının Kasım ayında eğitim ve uygulama havuzumuzun tadilatı ve yenilenmesi için bir protokol imzası yapmıştık ve bu salonda yapmıştık. Yine İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın ve yönetim kurulu başkanı Tamer Kıran’ın çok değerli katkılarıyla onarım ve tadilatını yaptığımız havuzumuz öğrencilerimizin uygulamalı eğitimlerini ve denizcilik sektörüne uzun yıllar hizmet edecektir. Bu vesileyle DTO Başkanımız Tamer Kıran’a, meclis başkanımız Salih Zeki Çakır’a, tüm yetkililere İTÜ olarak çok teşekkür ediyorum. Tabi bu havuzumuzda eğitimin yanında şu anda uluslararası akreditasyona sahip ve tüm eğitimler verilecek. Şu anda havuzun yenilenmiş haliyle bu akreditasyonlar yeniden alındı şu an güncellendi son üç ay içerisinde. Ve Türkiye’deki birçok personel şu anda eğitim aldı ve almaya devam ediyor. Eğitimler dışında kalan günleri de biz yoğun bir şekilde uluslararası birçok bu anlamda çalışan özel sektör firmalarının personeline de kullandırmak istiyoruz. Bu konuda İTÜ Teknoloji Transfer Ofisi AŞ iş birliği imkanları çalışılıyor. Birçok özel sektör firmasına da bu anlamda hizmet verecek ve 7/24 bu havuzun kullanılması için çaba sarf ettiğimizi de ifade etmek istiyorum. Buraya verilen bu yatırımların fazlasıyla ülkemize geri dönüşümünü sağlamak için elimizden geleni sağlamaya çalışıyoruz”

Eğitim gemisi tüm okullara açık

“Emniyeti Genel Müdürlüğümüz’ün Seyit Onbaşı gemisinin fakültemize bağlanması ve öğrencilerimizin buradan istifade etmesi eğitim anlamında son bir, bir buçuk ay içerisinde gelişen bir gelişme oldu. Dolayısıyla bu törenimizi de yine bir fırsata dönüştürüp sektörümüze burnu da ifade etmek adına bugün ikinci bir tören de devreye girdi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz ile protokol imza törenimiz olacak. Bu anlamda Genel Müdürümüz Durmuş Ünüvar’a çok teşekkür ediyorum bu imkanı fakültemize sağladıkları için. Eğitim gemisi her zaman tartışılan bir konu biliyorsunuz. Çok pahalı bir olay. Diğer üniversitelerdeki diğer fakültelerin de önemli problemi. İnşallah bu fırsatı hem üniversitemiz hem diğer bu fırsattan istifade etmek isteyenlere istifade etmek için elimizden gelen gayreti sağlayacağız. Bu anlamda bunun da çok önemli bir protokol töreni olduğunu ifade etmek istiyorum”


Bunları da beğenebilirsin