Denizcinin anasayfası

Kaptan Ömer Asmalı gemi kurtarmanın ABC’sini yazdı

300’e yakın gemiye yakın müdahalede bulunan Kurtarma Uzmanı ve Kılavuz Kaptan Ömer Asmalı tecrübelerini kitap haline getirdi.

Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) 1981 Güverte mezunu olan Kıyı Emniyeti Deniz Hizmetleri Daire Başkanlığı Donatım Müdürü Kılvuz Kaptan Ömer Asmalı meslekte geçirdiği 30 yılı ve katıldığı 300’e yakın kurtarma operasyonundaki tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak için kitap yazdı.

Ömer Kaptan Gemi Kurtarma Operasyonları ve Kriz Yönetimi” isimli kitabı için, “Ressamın tabloyu yaparken, heykeltraşın çok önemli bir heykeli işlerken yaptığı gibi özenli davrandım” dedi.

Kaptan Ömer Asmalı 1986’da başladığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ndeki görevine halen devam ediyor. Tam 33 yıldır çalıştığı kurumda 300’e yakın kurtarma operasyonunda bizzat rol aldı. Tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak istiyordu. Ders verdiği denizcilik meslek liselerinde ve üniversitelerde kaynak kitaplar yoktu. Gemi kurtarma operasyonları ve kriz yönetimi konusunda kendisi için oluşturduğu notları tüm denizcilerle paylaşmak istedi. “Gemi Kurtarma Operasyonları ve Kriz Yönetimi” kitabı böylece ortaya çıkmış oldu.

Kaptan Ömer Asmalı okul yıllarını, meslek hayatı ve denizcilik sektörü için başucu kitabı olacak eseriyle ilgili şunları söyledi:

En büyük avantajımız ağabey kardeş ilişkisi

“Ben Ortaköy’deki okulumuzun son mezunlarındanım. Bizden sonra okul Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlandı. 1989 yılında ise İTÜ’ye devredildi. Okuldayken yarı resmi hüviyetteydik. Resmi bir elbisemiz vardı. Ağabey-kardeş ilişkisiyle yürüttük her şeyi. Çok az okula nasip olan bir şey bu. Bu bizim için bir avantaj tabi ki. Çünkü herkes birbirini tanır. Bizim camia çok büyük olmasına rağmen bir şekilde toplanabiliyoruz. Sorunlarımız olduğu zaman koordine halindeyiz. Bu da birbirimize yardım açısından, sektöre faydalı olması açısından avantajımız.

Kaptan olmayı ilkokuldan beri istiyordum

Babam da kaptandı. Kıyı kaptanıydı. Liman Sendikası’nın kurucularındandı. 29 yıl sendika başkanlığı ve sendika yöneticiliği yaptı. 2007 yılında da vefat etti. Denizci bir ailenin kaptan oğluyum. Sevdiğim mesleği seçtim. İlkokul ikinci sınıftan itibaren ne olmak istiyorsun dediklerinde, ‘kaptan olmak istiyorum’ derdim. Karadenizli olmamın da etkisi var. O zaman herkes öğretmen ve doktor olmak istiyordu. Hatta benimle dalga geçerlerdi arkadaşlar. ‘Her limanda bir sevgili mi bulacaksın’ derlerdi.

Eğitim fakültesi ve mimarlığı bırakıp kaptan oldum

Aslında eğitim fakültesini kazanmıştım ama orada olaylar oldu ben gitmedim. Sonra İTÜ Mimarlık Fakültesini kazandım. O arada bizim okul ön kayıtla alıyordu. Benim puanım yüksekti. Kaydımı buraya yaptırdım. Kendi sınavları da vardı bizim okulun. Spor, mülakat vardı. Kesin kaydım olunca bizim okula geçtim. Denizi benimsedim ve kaldım.

Notlarımı toplamaya başladım, kitap oldu

Kıyı Emniyeti’nde 30 senede 300’e yakın gemiye yakın müdahalede bulundum. Bana ‘neden bunları yazmıyorsun, anlatmıyorsun’ derlerdi. Kitaba başladım, 40 – 50 sayfa yazdım devamı gelmedi. Sonra bir deniz maceram oldu. Zamanım da bol oldu o sırada. Notlarımı toparlamak amacıyla başladım. Okul için hazırladığım notlar vardı. Bunları toparladım ve hoşuma gitti. Konu konuyu açtı. Kendime ‘yapayım bu kitabı’ dedim. Yerli, yabancı literatürü taradım. Gerek karadaki gerek denizdeki bilgi birikimimi birleştirerek bir el kitabı, bir referans kitap hazırladım. Okullarda okutulabilsin istedim.

Kitap herkese hitap ediyor

Yazma aşamasında belki yüzlerce kitap elimden geçmiştir. Hatta o kadar kaptırdım ki boyutunu bile araştırdım. Sadece 2 – 3 cümle için satın aldığım kitaplar oldu. Notlar hazır olduğu halde 11 ay sürdü kitabı hazırlamam. Basılmadan önce büyüklerimize gösterdim. Denizcilik fakültelerine gönderdim. Akademik olarak yol gösterdiler. Revize ettim kitabı. Şu haliyle ilkokul mezunundan akademisyene kadar herkese hitap edecek durumda. Kitabım bir belgesel tadında. Her gemi kaptanında, her denizcilik şirketinda, her liman başkanlığında, her denizcilik fakültesinde bulunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Denizde güvenlik ve deniz emniyetini çok detaylı işledim. Türkiye’de bu alanda kaynak yok. Kurtarma olayını da çok kişi bilmez. Bildiklerini sanarlar ama bilmezler.

Kitabı Kutup Yıldızı ve Çağlayan Yayınevi satıyor. 3 bin adet basıldı. Toplam 400 sayfa. Kıyı Emniyeti’nde bir imza günü de yapmak istiyorum. Konferanslar da olacak.

Kurtarmacılık pahalı bir meslek

Türkiye’de kurtarma üzerine uğraşan çok az. Kurtarmacılık pahalı bir meslektir. Çok basit bir iş derler ama binlerce, onbinlerce, milyonlarca dolar döner. Her zaman başına gelmediği için gelince ne yapacağını da bilmiyorsun. Acil durumun önemi de bu. Kitabımın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Bir farkındalık yarattığımı düşünüyorum denizde kurtarma üzerine. Allah kaza bela vermesin. Doktorlar ve hastane misalidir. Allah doktora ya da hastaneye düşürmesin ama başımızdan da eksik etmesin. Bizde de öyledir. Kitaptan dolayı, yayından dolayı sektördeki arkadaşlarımın bilinçleneceğini düşünüyorum.

Kılavuz Kaptan Ömer Asmalı kimdir

Rize Pazar’da 1958’de doğan Kılavuz Kaptan Ömer Asmalı, 1981 yılında Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) Güverte Bölümü’nden mezun oldu. 1986’ya kadar DB Deniz Nakliyatı gemilerinde görev yapan Adalı aynı yıl şimdiki adıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde göreve başladı. 2003 yılına kadar kurtarma gemilerinde kaptan olarak çalıştıktan sonra kurum personeline STCW sertifikasyon eğitimi verme üzere karaya geçen Asmalı kurtarma başuzmanlığı, kurtarma ve römorkaj başenspektörlüğü, tahlisiye başenspektörlüğü gibi görevlerde bulundu. Asmalı gerek kurtarma gemisi kaptanı gerekse kurtarma uzmanı olarak 300’e yakın operasyonda görev aldı.

Beykoz Barbaros Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, İTÜ Denizcilik Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak ders veren Asmalı, 2003 yılından bu zamana kadar adliyelerde bilirkişi olarak görevine devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kocasinan İtfaiye Okulu’nda gemi ve deniz yangınlarıyla ilgili itfaiye teşkilatına da eğitimler veren Asmalı, evli ve bir çocuk babası.


Bunları da beğenebilirsin