Denizcinin anasayfası

Teknofest’e ITU Bees R&D damgası

Müh. Ömer Kara liderliğindeki ITU Bees R&D Team, Teknofest Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması'nda üç ödülün ikisini birden aldı.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Makine 2020 mezunu Müh. Ömer Kara liderliğinde kurulan ITU Bees R&D Team Teknofest’te üç ödül birden kazandı. Teknofest Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’na katılan takımın Thermoteche adlı projesi birinci, Pressure Gain adlı projesi ise üçüncü oldu. Thermoteche aynı zamanda en iyi sunum ödülünü aldı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun da ilk gününden beri yoğun destek verdiği takım halen Öğr. Üyesi Dr. Yalçın Durmuşoğlu’nun danışmanlığında İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde çalışmalarına devam ediyor.

Denizcilik Dergisi’ne konuşan Müh. Ömer Kara, iki yıldır süren yoğun çalışmalarının karşılığını almaya başladıklarını belirterek, “projelerimizin sanayide seri üretime geçmesi ve milli ekonomimize katkı sunması için görüşmeler yapıyoruz” dedi.

ITU Bees R&D, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile beraber.

Thermotech Projesi : Atık Isıdan Elektrik Üretimi

Projelerimizden ilki, gemilerdeki buhar borularında, gemi bacalarında vb. yerlerde oluşan atık ısıyı tekrardan kullanabilmek amacıyla oluşturulan “Thermotech” projesiydi. Bunun için bacadan atmosfere salınan atık ısı enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümü için bir ısıl pil tuğlası tasarladık. Isıl pil tuğlasında sıcaklık farkından elektrik enerjisine dönüştürebilen ve bizzat kendimizin tasarladığı ve ürettiği peltier modüllerini kullandık. Tasarım yapay ısıtma uygulanarak test edildi. Sonrasında kurulan bu sistemden elde edilen elektrik gerilimi (voltaj) ile batarya şarj edildi. Bu depolanan elektrik enerjisi ile günlük yaşamdaki ihtiyaçların bir kısmı karşılanabildi. Örnek olarak, elde edilen elektrik enerjisi ile cep telefonunun kolayca şarj edilebilmesi, yaşam alanlarımızdaki aydınlatmanın bu yolla sağlanması, verilebilir.

Presure Gain : Dengesiz Basıncı Elektrik Enerjiye Dönüştürme

Bir üçüncü proje konumuz ise “Presure Gain Projesi” idi. Bu proje ile yine gemi makine dairesinde titreşimlerden kaynaklanan dengesiz basınç dalgalanmasını enerjiye dönüştürmeyi amaç edindik. Bu proje ile tasarladığımız prototip modül, titreşimlerin yoğun olduğu yerlere kolayca monte edilebilirken, makine dairesinde oluşan farklı basınç dalgalanmalarını elektrik enerjisine dönüştürmek mümkün oldu.


Bunları da beğenebilirsin