Denizcinin anasayfası

İTÜ Meslek Lisesi çıtayı yükseltti

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “İTÜ MTAL’a bu eğitim öğretim döneminde daha büyük bir ilgi bekliyoruz. Bu sene LGS’den yüzde 1’lik dilimden öğrenci almayı hedefliyoruz. Hedefimiz bu alanda nitelikli ara elemanlar yetiştirmek. Üstüne bir de üniversite derecesi almaları ve hele İTÜ’lü olurlarsa ciddi imkân ve olanaklar onları bekliyor. Lisede birkaç dersi de üniversitedeki hocalarımız üstlenebilir. Yani lise öğrencilerine üniversite hocalarımız da ders verecek” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde faaliyetlere başlayan İTÜ MTAL’ın geçen yıl Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) 1.26’lık yüzdelik dilimden öğrenci aldığını söyledi. Geçen yılki yüzdelik dilimden öğrenci alımının mesleki ve teknik liselere olan olumsuz algıyı yıktığını belirten Karaca, “Geçen sene okulumuzdaki üç bölüme 90 öğrenci aldık. Bu sene de aynı sayıda öğrenci alacağız. İTÜ MTAL’a bu eğitim öğretim döneminde daha büyük bir ilgi bekliyoruz. Bu sene LGS’den yüzde 1’lik dilimden öğrenci almayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Ülke genelindeki meslek ve teknik Anadolu liselerine bu yıl ilginin arttığını anlatan Karaca, şunları söyledi:

Delmar Safety

“Bu ilgiye pandemi süreci de büyük bir katkı sundu. Bizim okulumuzda da bilişim, elektrik-elektronik ve denizcilik alanına ilgi daha çok artacak. Artık meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerinin önü daha da açık durumda. İTÜ MTAL’daki bir bölümde okuyan öğrenci güzel bir meslek sahibi olacak. Bu açıdan öğrencilerin okulumuzu tercih etmesinde büyük fayda var. Bunun yanında dünya hızlı bir şekilde değişiyor. Özellikle bilişim, elektrik-elektronik sektörü ve otonom denizcilik modelinin artık daha ön plana çıkacağını düşünüyorum. Buradan mezun olan öğrencilerimiz, bu üç alandaki eksiklikleri dolduracaklar. İTÜ MTAL olarak hedefimiz bu alanda nitelikli ara elemanlar yetiştirmek. Üstüne bir de üniversite derecesi almaları ve hele İTÜ’lü olurlarsa ciddi imkan ve olanaklar onları bekliyor.

Lise öğrencilerine üniversite hocaları da ders verecek

İngilizce bir dünya dili. İlk yıl öğrencilere İngilizce eğitimi verdik İTÜ MTAL’ı diğer mesleki ve teknik liselerden ayıran özelliği dil eğitimi. Bu eğitimi de üniversitemiz üstlendi. Okuldaki ileriki aşamalarda derslere üniversiteden hocalar da katılacak. Lisede birkaç dersi de üniversitedeki hocalarımız üstlenebilir. Yani lise öğrencilerine üniversite hocalarımız da ders verecek. Bu önemli bir imkân. Zaten müfredatı ve içeriği de o yönde değiştirdik. İTÜ MTAL’ın üniversiteyle entegrasyonu hemen hemen birebir oldu. İTÜ MTAL, koronavirüs döneminde eğitimlerine ara vermeden devam etti. Türkiye’de uzaktan eğitim çalışmalarının başlamasıyla İTÜ MTAL özgün bir çözüm bulmak için harekete geçti. Okulun kuruluş felsefesi milli ve özgür yazılımlar kullanmak yönünde olduğu için bu yöndeki çözümler araştırıldı. 10 yılı aşkın geçmişiyle uzaktan eğitim konusunda kendini kanıtlamış bir sistem kullandık. Testlerini de kendimiz yaptık. Eğitimi kesintisiz sürdürmeye yeterli bir sunucu altyapısı kurduk. Sponsorlarımız da oldu. Pandemi döneminde kurduğumuz ders sistemiyle online eğitime devam ettik. Bu konuda çok başarılıydık. Hiçbir eksiğimiz olmadı. Mesleki ve teknik Anadolu liseleri arasında en iyi uzaktan eğitimi yapan eğitim kurumlarından biriydik. Ciddi bir altyapımız oluştu.

İTÜ MTAL’ı şehir dışından kazanan öğrencilere yurt imkanı

İTÜ MTAL’ı tercih eden öğrencilere ciddi olanaklar sunuyoruz. İhtiyaç sahibi öğrencilerimize, okul aile birliği imkânları dahilinde burs sağlıyoruz. Bununla birlikte öğrenim gördükleri alanın devamı niteliğindeki İstanbul Teknik Üniversitesi bölümlerini kazanan öğrencilere eğitim dönemlerinde İTÜ Vakfı tarafından burs sağlayacağız. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İstanbul dışından gelen 10 öğrencimize barınma imkânı sağladık. Bu dönem içinde 30 kız öğrencimize Beşiktaş ilçesinde, 50 erkek öğrencimize ise Kağıthane ilçesinde yer alan yurtlarda barınma olanağı sağlayacağız. İstanbul gibi bir şehirde bunu sağlayabilen çok az mesleki, teknik Anadolu lisesi var. Hedefimiz fırsat eşitliği sağlamak.”


Bunları da beğenebilirsin