Denizcinin anasayfası

“Su altında yaşam korunmalı”

3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü, bu yıl "Gezegen ve İnsanlar İçin Su Altında Yaşam"a odaklandı.

3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü, bu yıl “Gezegen ve İnsanlar İçin Su Altında Yaşam”a odaklandı. BM verilerine göre, deniz ve kıyılardaki kaynakların ve bağlantılı sanayi yıllık 3 trilyon ABD Doları ile gayrisafi küresel hasılanın yaklaşık yüzde 5’ine ulaşmış durumda…

BM Genel Kurulu, yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek için 2014 yılında 3 Mart’ı Dünya Yaban Hayatı Günü olarak ilan etti.

Bu yıl 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü’nde “Gezegen ve İnsanlar İçin Su Altında Yaşam”a dikkat çekilerek; okyanusların ekosisteme katkısı, su altı canlılarından özellikle nesli tehlike altında korunan yabani türlerinin önemi temelinde korunmalarının sağlanmasına yönelik planları uygulamak amaçlandı.

Antonio Guterres: “Dünyamız ve insanlar için denizlerdeki yaşamı koruyalım”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, deniz canlılarının ekosisteme vazgeçilemez hizmetler sunduğunu, planktonların atmosferi oksijenle beslediğini, 3 milyardan fazla insanın yaşamının ve geçim kaynağının denizler ve kıyılardaki biyolojik çeşitliliğe dayandığını söyledi.

Deniz ve kıyılardaki kaynakların ve bağlantılı sanayinin yılda tahminlere göre 3 trilyon ABD Doları değerine eriştiğini ve bunun da gayrisafi küresel hasılanın yaklaşık yüzde 5’ine denk geldiğini belirten Guterres:

“Deniz ve kıyı şeridi ekosistemlerinin sürdürülebilir şekilde yönetimi ve korunması 14’üncü Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin amaçlarından birini teşkil ediyor” dedi.

Günümüzde, denizlerdeki yaşamın, iklim değişikliğinden kirlenmeye, kıyı şeridi habitatlarının yok olmasından, denizlerde aşırı avlanmaya kadar birçok nedenden dolayı giderek daha fazla oranda artan baskı altına girdiğini vurgulayan Genel Sekreter, “Ticari balıkçılık stoklarının üçte biri aşırı avlanmakta, denizlerin sürdürülemez kullanımı nedeniyle albatroslardan kaplumbağalara kadar birçok farklı tür için tehlike çanları çalıyor” ifadesini kullandı.

“Sorunların çözümü mümkün”

Tüm bu sorunların çözümünün mümkün olduğunu belirten Guterres:

“Örneğin, balıkçılığın bilimsel olarak yönetildiği alanlarında balık stoklarının büyük bölümünün yeniden eski sayısına ulaşma ihtimali oldukça yüksek.

Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) deniz canlılarıyla ilgili düzenlemeleri ortaya koyuyor. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) de 2020 sonrası küresel biyolojik çeşitlilik çerçevesinin belirlenmesinde kullanılıyor” dedi.

Guterres, mesajında, “Dünya Yaban Hayatı Gününde gelin gelecek kuşakların da aynı şekilde faydalanabilmeleri için denizlerdeki olağanüstü yaşam çeşitliliği ve deniz canlılarının sürdürülebilir kalkınma için olan önemi hakkında farkındalığı artıralım” çağrısı yaptı.

TVHB’nin mesajı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Ali Eroğlu da, 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü açıklamasında, su altı yaşamında canlıların korunması, sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları ve denizlerde kirliliğin önlenmesinin önemine dikkat çekti. Eroğlu, mesajında şunları kaydetti:

“Ayrıca dünya genelinde istilacı türlerden korunmaya yönelik çalışmalar ve nesli tehlike altındaki türlerin ticaretinde ortak kontrol çalışmalarının yapılması sudaki yaban hayatının korunması açısından bir gerekliliktir.

Veteriner hekimler olarak; tüm yaşam ortamlarındaki yaban hayvanlarına yönelik koruma, üretim ve tüketimlerinde sürdürülebilirliğe dair çalışmaların içinde bir meslek grubunun üyeleriyiz.

Bu konularda tüm dünyada olduğu gibi farklı meslek grupları ile multidisipliner çalışmalar yürütüyoruz.

Her geçen gün meslektaşlarımızın yaban hayatı hekimliğine olan ilgisinin arttığını ve fakültelerimizin eğitim müfredatında bu konulara daha fazla ağırlık verildiğini memnuniyetle görüyoruz.

“Yaban hayatı kurtarma merkezleri kurulmalı”

Ülkemizde nesli tehlike altında korunan yaban hayvanı türlerine dair otorite olan kurum Tarım ve Orman Bakanlığıdır.

Yaban hayatının yönetimi ve türlerin korunmasına dair çalışmalarda gerek yaban hayatı kurtarma merkezleri kurmak ve yönetimini sağlamak gerekse yaban hayatı ticaretini gümrük noktalarında etkin bir şekilde takip etmek gibi çok önemli görevleri bulunmaktadır.

Dünya Yaban Hayatı Gününde, Bakanlığın daha başarılı hizmetlere imza atabilmek adına bu alanda çalışan ve sayıları çok az olan veteriner hekim sayısını artırması ve yaban hayatı sağlığı konusunda daha fazla yatırım yapılması gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.”


Bunları da beğenebilirsin