Denizcinin anasayfası

AB, gemi geri dönüşüm kurallarını sıkılaştırıyor

Avrupa Birliği Çevre Komisyonu gemi geri dönüşüm standartlarını yeniden revize edeceğini açıkladı

Avrupa Birliği Çevre Komisyonu dün yaptığı açıklamada, gemi geri dönüşümü ve açık denizdeki petrol ve gaz sahalarının hizmetten çıkarılmasına ilişkin kurallarını sertleştireceğini deniz ekosistemlerini korumak içinyeni hedefler belirleyeceğini açıkladı.

Gemicilik, balıkçılık ve açık denizde elektrik üretimi gibi deniz ve okyanuslarla bağlantılı sektörler, AB’de 4 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor. Ayrıca iklim değişikliğinin balık yaşam alanlarını bozmasından, pandemi, turizm sektörünün gelir kaybına kadar birçok zorlukla karşı karşıya kalındı.

AB Çevre Komiseri Virginius Sinkevicius yaptığı açıklamada “Pandemi, deniz ekonomisi sektörlerini farklı ama derin şekilde vurdu. Bu olumsuzlukları gidermek için bir fırsatımız var” dedi.

Komisyon pazartesi günü net AB sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar ortadan kaldırmaya ve yeni kirlilik hedeflerine ulaşmaya çalışırken bloğun gemi geri dönüşümü standartlarını revize edeceğini ve potansiyel olarak brüt 500 brütten büyük tonajlı gemilerin çevresel açıdan sağlıklı geri dönüşümünü gerektiren mevcut kuralların yeniden belirleneceğini de açıkladı. .

Komisyonun kararları arasında, açık deniz petrol ve gaz platformlarının hizmetten çıkarılmasına ilişkin AB kurallarının deniz ortamını korumak için revize edilmesi de yer alıyor.

Komisyon, havadan emilen karbondioksiti depolamak için kullanılabilecek balık yumurtlama alanlarını veya siteleri hedefleyerek, zarar görmüş AB ekosistemlerini eski haline getirmek için yasal olarak bağlayıcı hedefler önerecek.

Komisyon, AB ülkelerini, sürdürülebilir denizcilik ve kıyı endüstrilerine yatırım yapmak için  750 milyar avroluk COVID-19 kurtarma fonundan nakit kullanmaya çağırdı.

Komisyon ayrıca, kirletici yakıtları daha maliyetli hale getirebilecek bir hareket olan AB vergilendirme kurallarını revize etmek için Temmuz ayında yapılması planlanan teklifler hazırlıyor.

Bu tür değişikliklerin yürürlüğe girmesi için kararların üye ülkeler tarafından imzalanması gerekecek.


Bunları da beğenebilirsin