Denizcinin anasayfası

AB’den skandal karar! Türkiye’ye yaptırım

Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama çalışmaları sebebiyle AB Türkiye'ye uygulanan kısıtlayıcı tedbirleri 1 yıl uzattı.

AB Konseyi, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye uyguladığı yaptırımları 12 Kasım 2023’e kadar uzatma kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB)  yaptığı açıklama ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama çalışmalarının yetkisiz olduğu iddiasıyla uyguladığı kısıtlayıcı tedbirleri 1 yıl uzatma kararı aldığını duyurdu.

Şubat 2020’de iki Türk vatandaşı için alınan yaptırım kararının 12 Kasım 2023’e kadar uzatıldığı kaydedildi.

AB’nin yaptırımları, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerinde yer almış ya da sorumluluğu bulunan kişi ve kuruluşlar için kısıtlayıcı tedbirler uygulanmasını kapsıyor. Buna göre, söz konusu kişilerin AB’ye seyahati engellenebilecek ya da varlıkları dondurulabilecek. Ayrıca bu kapsamda listede ismi geçen kişilerin AB kişi ve kuruluşları tarafından fon almaları da yasaklanıyor. Kararın Avrupa Birliği Resmi Gazetesi tarafından yayımlanmasının  ardından uygulanmaya konulacağı ifade edildi.

Ne olmuştu?

AB’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) görevlisi iki kişi hakkındaki kısıtlayıcı tedbirleri; seyahat yasağını, varlıkların dondurulmasını ve fon yasağını öngörüyor. AB Konseyi, 18 Ekim 2019’da “Doğu Akdeniz’de yaşa dışı sondaj faaliyetlerinden sorumlu gerçek ve tüzel kişileri hedef alan kısıtlayıcı tedbirlerin devreye sokulması” konusunda anlaşmıştı.

Şubat 2020’de de TPAO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ferruh Akalın ile TPAO Arama Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Ali Coşkun Namoğlu’na “Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerini planlama, yönetme ve uygulamadan” sorumlu oldukları için kısıtlayıcı tedbirler uygulama kararı alınmıştı.


Bunları da beğenebilirsin