Denizcinin anasayfası

“Amacımız Türk denizcilerin dünyaya açılması”

Sadece Denizcilik Dergisi’nde

Konuşmasına başlarken Lucent’in Lynoel A. Makzume Grup Şirketlerine bağlı olarak kurulduğunu söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Duygu Karasu, LAM’ın Türkiye’nin ilk gemi acente firması olduğunun altını çizdi.

Lucent’in sağladığı çalışma imkanlarının ve yetkilerinin bilgisini veren Karasu, şöyle konuştu:

“Lucent Denizcilik olarak bizler, sadece yabancı armatörler bünyesinde gemiinsanı istidamı yapıyoruz. Şirketin kurulmasının sebebi ülkedeki simsar algısını yıkabilmekti. Denizcilerimizin hakkını korurken ülkemizi de yurt dışında tanıtmak istedik bu bağlamda Türk Loydu’ndan işe alım ve yerleştirme yetki belgemizi aldık. Sonrasında da İŞKUR’dan yabancı armatöre gemiinsanı istihdamı sağlayan ilk firma olarak Özel İstihdam Bürosu Yetki Belgesi’ni aldık. Devletle de bu konuda ortaklaşa çalışmalarımızı yürütüyoruz.” 

Lucent’in “şeffaf” anlamına geldiğine dikkat çeken Karasu, şirket bünyesinde çalışan personelin tümüne her zaman şeffaf olmaya çalıştıklarını, armatörlerle çalışanlar arasında köprü kurmaya çalıştıklarını ve buradaki asıl amacın yabancı armatör bünyesinde daha fazla Türk gemiinsanı istihdam edebilmek olduğunu belirtti.

Ülkemizde son yıllarda Türk zabitlerin ve tayfaların işsiz olduğuna işaret eden Karasu, “Bunun sebebi Türk armatörlerinin istihdam etmemesi. Biz de yabancı armatörlere yönelen sizlere kapılar açmak, fırsatlar sunmak için çalışıyoruz. Bu bağlamda en iyi armatörleri sizlerle buluşturmak istiyoruz. Elbette şirket olarak bizim de kıstaslarımız mevcut, her armatöre hizmet vermiyoruz. Profesyonel armatörlerde huzurla çalışabileceğiniz ortamlarda sizlere iş imkanı sunuyoruz.” şeklinde konuştu. 

2019 yılında tamamlanan AB Komisyonu tarafından onaylanan Erasmus Plus KA2 stratejik ortaklıklar projesini hatırlatan Duygu Karasu, projenin hala geliştirmesinin yapıldığını ve sea4sea internet sitesi üzerinden bilgi alınabileceğinden bahsetti. Projenin amacının denizcilik sektöründe hizmet veren, iş veren ve iş arayanlar olarak herkesin tek bir platform altında toplayabilmek bunun da sadece gemiinsanı olarak değil öğretim görevlileri, tersane çalışanları ya da offshore piyasası gibi bütün alanları kapsadığını da sözlerine ekledi.

Konuşmasının devamında aktif filo hizmeti verilen gemileri, hangi alanlarda stajyer alımı yapıldığını, başvuru imkanlarının nasıl sağlanacağını ve sonrasında yapılacak görüşmelerde neler dikkate alınacağını anlatan Karasu, “Şu anda kimyasal tanker, petrol tankeri, gaz tanker filosu, konteyner, kuru yük ve roro gemilerine işe alım yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda armatörlerimizden biri LNG gemisi satın alacak böylelikle orada da hizmet vermeye başlayacağız.” dedi.

Eastern Pasific Shipping

Eastern Pasific Shipping’e kurulduğu günden beri hizmet verildiğini ifade eden Karasu, Eastern Pasific bünyesinde toplamda 265 aktif çalışan Türk personeli olduğunu ve bunlardan 102 tanesinin zabit olarak 163 tanesinin ise tayfa olarak çalıştığını ve 20-30 yıl hizmet verdikten sonra 140’a yakın personelin de emekli edildiğini ifade etti. 

Bu armatör bünyesinde bütün filo tiplerinin mevcut olduğunu ve bütün pozisyonlarda da ayrım olmadan işe alım yaptıklarını bildiren Duygu Karasu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normalde bu yıl pandemiden dolayı staj alımı yapılmayacaktı fakat sonrasında kontenjan belirtmeden talepte bulundular bizde bütün üniversitelerden başvuru kabul ediyoruz. Aslında süreci tamamlamış olmayı planlıyorduk ama Kariyer Günleri’nin bitişine kadar uzatma kararı aldık. Kasım sonuna doğru başvuru işlemlerinin tamamlanıp armatöre sunulmasını hedefliyoruz.”

Staj başvurularında dikkate alınan kriterlerle ilgi olarak “Daha önce bir gemi tecrübenizin olup olmadığına bakılıyor. Örneğin gaz tanker gemisinde çalışmak istiyorsanız mutlaka daha önce bir tanker deneyiminizin olması lazım ki sizi değerlendirmeye alsınlar. Ama eğer kuru yükte çalıştıysanız genelde sizi kuru yük, konteyner ya da roro gemisinde değerlendiriyor. Kısa dönem stajyer alımı yabancı armatörlerde maalesef yapılamıyor bunun sebebi yabancı armatörlerde bizim gibi tam tarih belirlenmiyor. Eastern Pacific’de stajyerlerimize 6 ay kontrat süresi var. Maaş skalamız bütün filo tiplerinde 550 dolar. Yabancı armatörlerde bizde olmayan farklı bir durum daha var, junior sistemi. Junior Officer ya da Junior Engineer dediğimiz ara bir pozisyon. Normalde biz ehliyetimizi alır stajyer olarak gemiye gideriz ama yabancı armatörlerin genelinde ehliyet aldıktan sonra junior olarak gemiye gidersiniz sonrasında performansınıza bakılarak Third Officer ya da Third Engineer olarak terfi edilirsiniz. 6 ay staj yapmayı gereksiz görenler olsa da bu tamamen sizin geleceğinize yatırımdır. İyi bir armatörle huzurla çalışmak istiyorsanız 6 ay inanın hiçbir şey. Bir de tanker için staj dahi olsa armatör bünyesinde 12 ay çalışmanızı istiyorlar. Sonrasında sizi Junior Officer ya da Junior Engineer olarak terfi ettiriyorlar onun süresi de 6 ay bu süreçte de başarı gösterirseniz zabit olarak çalışmaya başlıyorsunuz. Bu şartları kabul edenlerin başvurularını alıyor ve armatöre sunuyoruz. ”

ASM Denizcilik

ASM Denizcilik hakkında ise şunları kaydetti: “ASM Denzicilik ile 2017 yılından beri çalışmaktayız. Amsterdam merkezlidir. Bu armatörümüz kimyasal tanker filosuna sahip. Bünyesinde 24 kimyasal tanker var. Türkler olarak daha çok zabitan kadrosunda yer alıyoruz. Şu anda toplam 54 zabitimiz var. Bütün pozisyonlarda işe alım yapıyoruz. Her geminin yönetiminde genel olarak Türkler var diyebiliriz. Özellikle kaptanlarımızdan baş mühendislerimizden çok memnunlar biz de gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl stajyer alımı yaptık onlar artık sürecini tamamladılar ve Junior Officer olarak gemideler. Bu armatörde 12 ay staj yapmanıza gerek yok 6 ay stajınızı tamamladıktan sonra junior olarak gemiye gidebiliyorsunuz fakat daha önce tanker deneyimi yapıp yapmadığınıza mutlaka bakılıyor. Stajyer maaşımız 550 dolar, Junior Officer olarak terfi aldığınızda bin 500 dolar oluyor Junior Engineer olarak terfi aldığınızda ise 900 dolara tekabül ediliyor. Bu yıl stajyer alımı başladı fakat sayımız belli değil herkes başvuru yapabilir.”

XT Shipping

XT Shipping’in İsrail merkezli olarak multinational çalıştığını belirten Karasu, “30 aktif personelimizin yalnızca 3 tanesi zabit olarak görev yapıyor. Bunu sebebi geçmiş yıllarda yaşanan siyasal olaylar. Daha önce yönetimde birçok Türk bulunuyor olsa da siyasal gerginlikler sebebiyle şirketin aldığı kararla işten ayrılmışlar. Biz üç yıldır hizmet veriyoruz ve armatörün güvenini kazandık. Şu anda zabit başvurularını da gönderiyoruz. İnşallah daha fazla zabit istihdam edebileceğiz. Bu armatörümüzde kuru yük ve konteyner filosu var. Toplamda 16 konteyner 4 kuru yük 1 tane de tanker var. Ama şu anda staj alımı bulunmuyor.” diye konuştu.

“Pandemiden dolayı önümüzü göremiyoruz”

Konuşmasında pandeminin staj sürecini etkilediğine de dikkat çekerken, bütün başvurulan online olarak gerçekleştirildiğinin ve ofiste yüz yüze görüşme kabul edilmediğinin de bilgisini vererek, “Tabiki pandemiden kaynaklı önümüzü göremiyoruz. Geçtiğimiz günlerde çok zor operasyonlar gerçekleştirdik. Bütün armatörlerin önceliği özellikle bu süreçte herkesi zamanında gemiden indirebilmek.” dedi.  Yasaklar konusuna da değinen Karasu konuşmasını şöyle tamamladı: “Yasaklar gelmeye başladığında denizciler için personel değişimleri yapılabilmesi adına çalışma yapılıyor ama bu ne kadar aktif olur ne kadar olumlu yürüyen bir operasyon olur bunu bilemiyoruz. Tamamen pandeminin ilerleyişine ve ülkelerin koyacakları yasaklara bağlı. Dolayısıyla size şu armatör Şubat ayında gemiye çıkarır gibi bir söz veremiyoruz veya kontratla gemiye binseniz bile süreç dolayısıyla inemeyebilirsiniz. Buna hem sizlerin hem de ailelerinizin hazırlıklı olması gerekiyor. Başvuru yaparken lütfen bunu unutmayın. Stajlarınızın yarım kalmaması konusunda da okul yönetimlerinden de destek bekliyoruz.”


Bunları da beğenebilirsin