Denizcinin anasayfası

Aswan gemilerine yasak talebi

ITF, İstanbul merkezli Aswan’ın gemilerindeki teknik ve işçi hakları sorunları nedeniyle Avustralya’ya yasaklama talebinde bulundu.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) Avustralya’yı, iki dökme yük gemisinin ciddi teknik sorunlar ve işçi hakları sorunları nedeniyle gözaltına alınmasının ardından, İstanbul merkezli Aswan Shipping’in gemilerini yasaklamaya çağırdı.

Sendika, Aswan gibi şirketlerin denizcilerin haklarını ihlal ettikleri için böyle bir kararın alınması gerektğini belirtti.
Aswan ‘ın 97.000 dwt bulker Maryam (2004 yapımı) ve 91.800 dwt-dwt bulker Movers 3 (2002 yapımı) iki gemisi Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi (AMSA) tarafından son iki aydır tutuklu bulunuyor.

Tutuklu gemilerde yapılan teftişlerde motor ve jeneratörlerün arızalı olduğu, mürettebatın çok zor şartlarda olduğu, ücretlerini alamadıklarını, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ‘ye yardım talebinde bulundukları rapor edildi.

ITF, ayrıca Katar’daki Aswan Contracting & Trading’e ait şirketin dökme yük gemisi Ula’nın mürettebatının da , Nisan 2020’den bu yana ücretlerini alamadıkları için açlık grevi yaptığını açıkladı.

TradeWinds’de yer alan habere göre , Katar’daki Aswan Contracting & Trading’e yapılan çağrılar cevapsız kalırken, İstanbul’daki Aswan Shipping’deki yöneticiler çağrılara cevap vermediği belirtildi.

ITF Avustralyalı yetkililerden şirketin gemilerinin ülkenin limanlarına uğramasını yasaklamasını istiyor.
Avustralya, Denizcilik Çalışma Sözleşmesini ihlal eden veya birden fazla liman devleti kontrol denetiminde başarısız olan gemilere ve şirketlere sık sık altı aylık yasaklar çıkarıyor.

ITF’in Avustralya koordinatörü Ian Bray, AMSA’nın Maryam and Movers 3’ü araştırdığını ve önümüzdeki birkaç hafta içinde bir yasaklama emri çıkarılıp çıkarılmayacağına karar vereceklerini açıkladı.

Aswan Shipping’in Avustralya’daki sorunları, 19 Şubat’ta Maryam’in Çin’e kömür yüklerken Kembla Limanı’nda alıkonulmasıyla başladı.

ITF müfettişleri 5 Mart’ta Maryam’e çıktılar ve yakıt eksikliği nedeniyle elektriksiz kaldığını belirtildi ve ITF’in Avustralya koordinatörü Ian Bray “Elektrik eksikliği, mürettebatın refahını ve zihinsel sağlığını ciddi tehlikeye atıyor. Gemideki mürettebat Uluslararası Çalışma Örgütü asgari ücretlerinin çok altında ücret ile çalışmalarına rağmen onu bile alamıyorlar ve çok zor koşullar altında çalışıyor” açıklamasını yaptı. ITF mürettebatın 28.000 dolar alacağı olduğunu da açıkladı.

Bray, bütün bunların ardından Aswan’ın mürettebata acil kişisel ihtiyaçları karşılaması için 5000 dolar gönderdiğini belirtti ve gemideki jeneratörleri de onarmak için girişimde bulunduğunu ifade etti.

ITF, Aswan’ın tutuklu gemideki mürettebatın ödenmemiş ücretlerinin ödemesini ve sözleşmeleri sona eren mürettebatın ülkelerine geri gönderilmesini talep ediyor.


Bunları da beğenebilirsin