Denizcinin anasayfası

‘Denizcilik hiç bir zaman bitmeyecek’

İTÜ Denizcilik Araştırmaları Kulübü (DENARK) tarafından düzenlenen "1.Ulusal Genç Denizciler Zirvesi' gerçekleştirildi.

Sadece Denizcilik Dergisi’nde

İTÜ DENARK tarafından hazırlanan ve bu yıl ilki  gerçekleşen 1.Ulusal Genç Denizciler Zirvesi İTÜ Denizcilik Fakültesi Konferans Salonu’nda Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı(TMMOB GEMİMO) Feramuz Aşkın ve Alfa Laval Denizcilik Bölüm Müdürü Sabri Yazgan’ın açılış konuşmalarının ardından oturum başladı.

“Denizcilik hiç bir zaman bitmeyecek”

TMMOB GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın yeterli sayıda deniz adamı olmadığına vurgu yaparak,”Dünyada yeteri kadar kaliteli deniz adamı sayısı yok. Biz Türk öğrencilere Türk denizcileri olarak şunu bir kere kafamızın bir tarafına yazmak zorundayız. Dünya denizciliğinden nasıl pay alabiliriz. Dünyadaki bütün ülkelerin milli gelirlerinin %60’ına yakın deniz yoluyla taşınıyor. Yani bugün tüm ülkelerin taşıdığı harcadığı enerji ve yer mallarının hepsi bizim kumanda ettiğimiz araçlar vasıtasıyla taşınıyor. Bu da demek ki dünyada denizcilik hiç bir zaman bitmeyecek. Bizlerde bu bitmeyecek olan mesleğin bir parçasıyız. Tabiki dünyada kendimize bir yer edinebilmek için kendimizi yetiştirmek gerek. Bu zirvede bunların bir başlangıcı olabilir.”

Organizasyonu gerçekleştiren arkadaşları tebrik ederek konuşmasına başlayan Alfa Laval Denizcilik Bölüm Müdürü Sabri Yazgan, “Denizcilik sektörü oldukça farkı bir sektördür. İş alanı diğer alanlar gibi değil sizde bu alana girmekle çok farklı bir alana adım atmış oldunuz. Sizi bu konuda tebrik ediyorum. Denizcilik yapısı itibariyle kendine has özellikleri olan gemi ortamı düşündüğümüzde tamamen bütün ekipmanları, makinaları çok iyi öğrenmeniz gereken bir alan ve uluslar arası bir ortamda çalışacaksınız kendinizi bu alana çok iyi hazırlamanızı öneriyorum” diye konuştu.

“Doğru planlama doğru ekip”

Konuşmacı olarak katılan Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaptanı Ömer Asmalı,”Kurtarma mesleğini tıp doktorlarına benzetiyorum. Nasıl bir tıp doktorları insan hayatı için bir takım mücadeleler ediyorsa kurtarmalarda geminin hayatı için mücadele etmek zorundalar ve bunlar içinde 7/24 hazır olmak durumundalar. Doğru planlama doğru ekip ile en kısa sürede az maliyetle gemiyi kurtarmak zorundayız. Buna göre biz bir çalışma yapmak zorundayız. Her kurtarma farklı farklıdır ancak bunların temel bir başlangıç noktaları vardır. Öncelikle bilmemiz durum kaza zedenin durumudur bunu tespit etmek gerekiyor. Her ne şekilde olursa olsun karaya oturmuş geminin sörveyleri yapılmalıdır. Kurtarma faaliyetleri hangi planda yapılırsa yapılsın arka tarafta bir ofisin seni desteklenmesi de gerekiyor. Teknik olarak sigorta olarak bunların sağlanması gerekiyor. Kurtarmadan önce sözleşmelerin yapılması gerekiyor.” diyerek kurtarma operasyonları hakkında öğrencilere bilgiler verdi.

 

“Liman sermayeciliği yer değiştirmeye başladı”

Liman işletmelerinin konteyner dünyasındaki gelişmelerden bahseden Kumport CEO’su Özgür Soy,”Eski gemilerin yerine yeni büyük gemiler yerini aldı. Yeni gemiler artık çok az yakıt harcıyor, çok az personel kullanıyorlar masrafı daha az böyle olunca artık herkes çok gemi işletmek yerine daha az gemi işletir haline geldi. Büyük gemiler kullanılarak küçük gemiler devre dışı bırakılıyor. Global firmalar brileşmeye başladı. Jenerasyon değişikliği artık çok fazla. Eski gemiler artık işletilecek yer bulamadığı için imha ediliyor. Limanlarda artık değişim yaşandı. Yeni gemilere göre limanlarınızı yenilemez ve geliştirmezseniz piyasada yerinizi kaybedersiniz. Büyük yatırımlar yapmasınız gerekiyor. Yapmazsanız piyasada kesin yoksunuz erirsiniz ama yaparsanızda yaptığınız yatırımların kazanacağının garantiside yok. Bunlar çok zor kararlar. Bunların piyasada çok büyük bir etkileri oldu hakların sahip olduğu limanlar çok büyük büyümeye başladı. Global limancılık işletmeleride yine sahip olanlar büyüklüğün ve network sahibi olmasından kaynaklı ayakta duruyor. Yerel işletmeler ise tamamen piyasadan çekildi. Ciddi şekilde liman sermayeciliği yer değiştirmeye başladı.”

“Armatör ve kiracı arasındaki bağlantıdır”

Gemi kiralama ve brokerliği hakkında bilgi veren Stemar Denizcilik Gemi Kiralama Eğitim ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Ortağı Öğr. Gr. Tülin Şendur,”Deniz yolu taşımacılığını hizmetin sürekliliğine göre Liner taşımacılık ve Trump taşmacılık olarak iki grupta inceliyoruz. Liner taşımacılığı şu anda  konteyner taşımacılık olarak görüyoruz. Liner taşımacılık, birden fazla müşterinin yükü yüklenerek, berlili bir hat üzerinde belirli limanlara uğrayarak gemiler yüklerini bırakırlar. İşin sirkülasyonu çoktur.Bir gemide yüzlerce binlerce müşterinin yükü olabiliyor bunlara evrak düzenleniyor görüşmeler yapılıyor. Trump taşımacılık ise gemiyi tamamen kiralamadır. Taşıyan ve taşınan arasında sözleşmeler yapılarak geminin kiralamasıdır. Gemi kiralama da taşıyan tarafında armatör sahipleri vardır. Kiracı dediğimiz müşteridir. İthalatçı, ihracatçı firmalar ve ticaret yapan kişilerdir. Brokerin tanımı armatör ve kiracı arasındaki bağlantıyı kuran kişilerdir”

“Onların sana ihtiyacı var”

Xone Superyacht Group Kurucusu Uzak Yol Kaptanı Levent Baktır, sektörün bilinmediğini dile getirerek ” Nedense bizim eğitimimizde süper yat gizli kalmıştır, tanıtılmamıştır. Derslerde de bu sektörün konu alınmaması da ayrı bir şey. Okullarda size ticari alanlara yönelmenize dair eğitimler veriliyor. Bütün eğitim hayatınız boyunca bir şeylere hayal edin ve inanın hedeflerinizi kesinlikle küçük tutmayın.Bu sektör biraz arkada kalmış cesaret edememişiz bu alanda çalışmaya. Sosyeteler bunlar biz bunlarla baş edemeyiz diye bu alandan uzak kalmışız. Aslında bu durum böyle değil onların sana ihtiyacı var. Bu sektöre sizlerden çok lazım, kucağını açmış bağırıyor. Super yatlarda bulanabilmek için kendinizi çok geliştirmeniz lazım ve her şeyi de yapabilecek kapasitede olmanız lazım. Dil eğitiminiz çok çok iyi olması lazım. İngilizceyi çok iyi biliyor olmanız lazım. Çok ciddi kaliteli sizlerden lazım.  Bu sektör hızla ilerliyor ve super yatlar zaman geçtikçe sayı olarak artıyor. ” diye konuştu.

“Gelecek sizden bunu bekleyecek”

Kaptan Dr.Özkan Poyraz ” Denizcilik eğitimimin bir farklı bakış açısının olması gerektiğinin farkına varmaya başladım.Genellikle hepiniz vardiya zabitliği makinistlik veya mühendislik ünvanları üzerinde denizde çalışacak olmanızın getirdiği bir güdüyle çalışıyorsunuz ve  kendinizi geleceğe hazırlıyorsunuz. Ancak çoğunuzda deniz ulaştırma mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği gibi ünvanlara sahip oluyorsunuz. İleride kendimizi gemi alım satım yapan fizibilite hesaplarını yapabilecek konumda görebiliyor muyuz bunlara da bakmak lazım. Türkiye’nin ülke kredisi nedir, post finansman nedir, gemiyi aldıktan sonra işletirken bunları nasıl hesaplayacağımızı biliyor muyuz yani aslında risk analizi yapabiliyor muyuz bunları bilmemiz lazım. Bunlara hazır bir mühendis, sistem analisti operasyon yönetimi yöneticisi, araştırmayı planlamayı yapabilen bir gemi yöneticisi olup olamayacağımızı sorgulamamız lazım.Üniversite sadece deniz adamı olmak için yeterli değildir. Bilginizi, yeteneğinizi maksimize edebilirsiniz. Demokratik kişiliğinizin olması lazım farklı mezheplerden olan insanlarla aynı alanda çalışabilecek kapasitede olmanız lazım.Evrensel ilkelere sahip ufku görebilen insan yetilerine sahip olmanız lazım. Mutlaka durumsal farkındalığınız olmalı. Mesleğe makro bakabilme özelliğine sahip olmanız lazım. Suçlama kültürü yerine adil olabilmeyi seçin. Adil kültür denizcilikte çok önemlidir. Organizasyonlara karşı sorumluluğunuz artık daha fazla. Eskiden öğrenen makinalar vardı şimdi düşünen makinalar var. Denizcilikte teknoloji de çok değişti. Bunlarında farkında ve bilincinde olarak yavaş yavaş büyük analizlerin de yapabiliyor olmanız. Sistem ve süreci tasarlayabiliyor olabilmeniz lazım. Mutlaka ve mutlaka yazılım kodlama bilginiz en azından algoritma bilginizin olması lazım. Artık gelecek sizden bunları bekleyecek. Bunları bilemezseniz gemide olmanızın bir anlamı olmayacak”

 

Konuşmacılara katılımlarından dolayı plaket verilerek 1.Ulusal Genç Denizciler Zirvesi sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bunları da beğenebilirsin