Denizcinin anasayfası

Elon Musk iki petrol kulesi satın aldı

 

Roketleri kara yerine denizden fırlatmanın, roketin yük kapasitesini düşüreceği kanıtlanmıştı. 1999 yılında bir başka uzay şirketi Sea Launch, bir petrol kulesini Ukrayna yapımı Zenit roketlerinin fırlatılması için kullanmıştı. Petrol kulesinden dönüştürülen fırlatma rampası 2014 yılına kadar 30’dan fazla kez roketler için kullanıldı.

Çin de kullanıyor

Çin de roketlerini fırlatmak için denizdeki platformları kullanıyor. Ancak Çin’in kullandığı platformlar sabit değil, hareketli.

İki dev kule

Uzaya ticari uçuşlar planlayan SpaceX de benzer bir yöntemi seçti. İflas ilan eden ABD merkezli Valaris’in Ensco 8500 ve Ensco 8501 isimli iki petrol kulesi 7 milyon dolara satın alındı. İki kule de bakımları ve rampaya dönüştürülmek üzere Teksas’ın Brownsville Limanı’na çekildi. Rampalara Mars’ın uyduları olan Deimos ve Phobos isimleri verildi. Bilim çevrelerinde, SpaceX’in Starship isimli, kargo ve insan taşınmasına uygun roketi platformlardan fırlatacağı konuşuluyor.

Hipersonik seyahat için

SpaceX şirketi konuyla ilgili açıklama yapmazken,geçen Haziran ayında şirketin CEO’su Elon Musk “Mars, ay ve Dünya çevresinde hipersonik seyahat için yüzen, süper ağır sınıf uzay portları inşa ettiğini” açıklamıştı.

1 Milyar dolardan fazlaya mal olmuştu

Valaris şirketi sekiz itici, 25 megawatt jeneratör gücü, iki 80 tonluk güverte vinci, 50 tonluk bir portal ve 150 personel için konaklama yeri imkanı sunan iki kule için 1 milyar dolardan fazla ödeme yapmıştı. Merkezi Teksas’ta bulunan Valaris’in filosunda 50 açık deniz kulesi, 16 sondaj gemisi ve 8 yarı dalgıç platform sondaj kulesi bulunuyor.

 


Bunları da beğenebilirsin