Denizcinin anasayfası

Fuat Tosyalı: “Önceliğimiz nitelikli istihdam”

Liman işletmeciliğinden madenciliğe kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren Tosyalı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Faaliyette bulunduğumuz coğrafyalarda nitelikli istihdam yaratmak önceliğimiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı Türkiye-Cezayir Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı oldukça başarılı geçti. Türk işadamlarının Cezayir’deki mevcut yatırımları ve yatırım fırsatlarının konuşulduğu toplantının en önemli konuklarından biri de Cezayir’de de faaliyetlerini sürdüren Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ydı.

Güçlü işbirliği önemli fırsatlar yaratacak

Fuat Tosyalı Cezayir’deki yatırımlarla ilgili son durumu şöyle anlattı: “Hidro-karbon dışı sektörlerde ülkenin en büyük ihracatçısı ve en güçlü istihdam sağlayan şirketlerinden biri olan Tosyalı Algerie tesislerimiz sadece Afrika’nın değil Avrupa’nın yüksek teknoloji kullanımında en önde gelen ve enerji kullanımı açısından da dünyanın en verimli üretimini yapan tesislerinden biri. Uyguladığımız kümelenme modeliyle 1000’e yakın yerli ve yabancı şirket de bizimle birlikte bu zincirin halkaları oldu. Biz yatırıma ilk başladığımız dönemde Cezayir’e Türkiye’den haftada ortalama 3 uçuş varken, pandemi öncesinde bu sayı 50’nin üzerine çıktı. Cezayir ve Türkiye arasında kurulan güçlü iş birliği ortamının aynı zamanda enerji ticareti için de oldukça önemli fırsatlar yaratacağına inanıyorum.

 

Amaç sadece yatırım değil

Tosyalı Holding olarak gittiğimiz ülkelerde sadece ekonomik yatırımlara odaklanmıyoruz. Gittiğimiz her ülke için o coğrafyaya özel değerler yaratmaya çabalıyoruz. Kurumsal olarak şeffaf yatırımlar yapıyor, ülkenin ekonomisine, istihdamına katkı sağlamayı her zaman öncelikli olarak görüyoruz. Tosyalı olarak faaliyette bulunduğumuz coğrafyalarda nitelikli istihdam yaratmak önceliğimiz.

Cezayir fırsatlar barındırıyor

Faaliyete başladığımız günden beri Cezayir’deki yerel insan kaynağımızı 10 katına çıkardık, üniversitelerle yürüttüğümüz iş birlikleri ile de bu oranı artırmaya devam edeceğiz. Ülkeler arası iş birliğinde bir başka önemli başlık ise yaratılacak ekosistem etkisi ve teknoloji transferi ile oluşacak kümelenme. Cezayir ve Türkiye arasında kurulan güçlü iş birliği ortamının aynı zamanda enerji ticareti için de oldukça önemli fırsatlar yaratacağına inanıyorum. Bu açıdan Türkiye’nin enerji ithalatında çeşitliliğe gitmesi için Cezayir fırsatlar barındırıyor.

Dünya rekoru kırdık

Temelleri 2011 yılında atılan Tosyalı Algerie’nın ilk etabı 2013, ikinci etabı 2015 ve üçüncü etabı da 2018’de tamamlandı. Yıllık 2,5 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük DRI üretim tesisleriyle birlikte, DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağını barındıran Tosyalı Algerie, 2020 yılında 2,23 milyon tonluk üretim rakamına ulaşarak dünya rekoru kırdı. Dördüncü etap yatırımı devam eden Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek.”

Tosyalı ülkenin en büyük limanını işletiyor

Sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde uluslararası seviyede bilgi birikimine sahip bir grup olan Tosyalı Holding, liman işletmeciliğine yönelik yatırımlarını da sürdürüyor. Türkiye’de İskenderun’da mevcut liman işletmesi ve Erzin’de yapımı planlanan liman yatırımının yanı sıra Tosyalı’nın Cezayir’de de büyük bir liman yatırımı bulunuyor. Tosyalı, Cezayir’de fiili olarak 200.000 DWT büyüklüğünde ki gemilerin dahi yanaşabileceği ülkenin en büyük limanını işletiyor. Avrupa’nın en uzun hatlarından biri olan 12 km’lik konveyör bant sistemi sayesinde limandan fabrikaya kadar hiçbir araç kullanmadan saatte 4.000 ton taşıma yapılabiliyor.”


Bunları da beğenebilirsin