Denizcinin anasayfası

Gemi mühendisleri devlet kurar

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın 65. kuruluş yıl dönümü düzenlenen bir davetle kutlandı.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın 65. kuruluş yıl dönümünü düzenlenen bir davetle kutladı.

Davete, 65. Hükümetin Başbakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 65. Hükümetin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım da hazır bulundu.

Geceye ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Müşaviri Hızırreıs Deniz, Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürü ve GMO Üyesi Dündar Talazan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü ve GMO üyesi Salim Özpak, ICAO Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka,  Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve GMO üyesi Prof. Dr. Oral Erdoğan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Mehmet Başoğlu, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven,  Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı ve GMO üyesi Şükrü Fazıl Uzun, TMMOB GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu’nun yanı sıra liman başkanları, dekanlar, sektörün ileri gelenleri, üyeler ve aileleri katıldı.

Denizcilik medeniyet simgesidir

GMO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bostancı, denizciliğin her zaman medeniyetin bir simgesi olduğunu ifade ederek, denizciliğin gelişmesinin tersanecilikte ve gemi yapım faaliyetleriyle gerçekleştiğini söyledi.

Bostancı, “Yaşadığımız coğrafyada denizlere verilen önem Selçuklu döneminde kurulan Alanya, İzmir ve Sinop tersanelerimizle başlayarak dünya üzerinde hala faaliyetini sürdüren tek tersane unvanına sahip, 11 Aralık 1455 yılında kurulmuş Tersane-i Amire (Haliç Tersanesi) ile tarih boyunca tasarladığı ve ürettiği gemiler sayesinde güçlü donanmalar ve büyük devletler kurulmasını sağlayan gemi mühendisleri, aslında tarih sahnesinde bilinmeyen gizli birer kahramandır.” dedi.

“Denizcilik küresel bir meslektir”

Barboros Hayrettin Paşa’nın, “Denizlere hakim olan cihana hakim olur” sözünün her daim kulaklarında olduğunu belirten Binali Yıldırım ise, “Denizcilik olmazsa insanların yarısı açlıktan, yarısı da susuzluktan ölür. Çünkü 20 trilyonluk küresel ticaretin yüzde 89’u deniz yolu ile yapılıyor. Deniz ile yapılan bu ticareti gerçekleştirecek gemilere ihtiyaç var. Gemileri kim yapıyor? Gemileri de bizim meslektaşlarımız yapıyor. Mesleğimizin, insanlık için ne kadar önemli olduğunu sizler ile paylaşmak isterim. Bizlerin her zaman gurur duyacağımız bir meslek mensubu, Gemi inşa mühendisi olduğumuzdur” diye konuştu.

Oda gecesinde meslekte 60, 50, 40 ve 25’inci yılını dolduran üyelere plaket takdim edildi.


Bunları da beğenebilirsin