Denizcinin anasayfası

Gündüz Aybay Belgeseli KTÜ’de

“Denizlerimizin Hukukçu Kaptanı Gündüz Aybay Türk Boğazlarına Adanmış Bir Ömür” konulu belgesel film, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencileriyle buluştu.

08 Aralık İstanbul Deniz Müzesi’ndeki galasından bu yana TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, İTÜ Denizcilik Fakültesi DEFAV-DEFAMED ortak gösterimi, Barış Manço Kültür Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi gösterimleri ardından KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi daveti ve KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde 30 Nisan 2019’da Trabzon’da öğrencilerle buluştu.

Aybay Ailesi ve film ekibi adına Avukat ve Gündüz Aybay’ın öğrencisi, asistanı ve 17 yıl meslektaşı olarak çalışan Sevin Özaydın ve filmin araştırma, dokümantasyon ve röportajlarını gerçekleştiren Elif Aydoğdu Oral katıldı.

Gündüz Aybay’ın vefatına dek 17 sene boyunca stajyeri, öğrencisi, meslektaşı olarak birlikte çalışmış hukukçu Sevin Özaydın, “Savaştan yeni çıkmış TBMM Hükümetinin kabul etmek zorunda kaldığı kısıtlayıcı düzenlemeler, Türk Hükümetlerinin çalışmaları sonucunda 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle kaldırılmıştır. Montrö Boğazlar Sözleşmesi 20 yıllık bir süre için yapılmıştır. Ancak, sona erme şarta bağlıdır, taraf devletlerden biri sözleşmeyi sona erdirme isteğiyle bir bildirim yapmalıdır. 20 yıllık süre 1956’da sona ermiş olmakla beraber, hiçbir taraf devlet böyle bir bildirimde bulunmadığı için, sözleşme sürekli olarak yenilenmektedir. Montrö Sözleşmesiyle kurulan düzen, Türkiye tarafından 80 yılı aşkın bir süredir sorumlulukla yürütülmektedir. Zaman içinde dünya ticaretinde ve taşımacılıkta meydana gelen değişiklikler nedeniyle, Türkiye’nin Boğazlardan geçişteki güvenliği artırması gerekli hale gelmiştir.Montrö Sözleşmesi’ndeki “geçiş serbestliği” ilkesinin günün değişen koşullarına uygun şekilde yorumlanması sonucunda, 1994/1998 yıllarında hazırlanıp yürürlüğe konulan ve IMO tarafından da kabul gören, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü güvenli geçişi sağlamayı başarmıştır.” diye konuştu.

Elif Aydoğdu Oral

Gündüz Aybay belgeselinin araştırma, dokümantasyon ve röportajlarını gerçekleştirerek uygulayıcı yapımcılığını üstlenen Elif Aydoğdu Oral konuşmasını filmin yönetmeni Atom Şaşkal’a teşekkür ederek başladı.
“Dopdolu bir salonda bizleri karşıladığınız için hepinize çok teşekkür ediyoruz. Bugün filmin galasından bu yana altıncı gösterimi için bir aradayız. Bu filmi yaparken yönetmeniz Atom Şaşkal ile filmi denizcilik fakültesi ve deniz hukuku okumak isteyen gençler mutlaka izlemeli diye düşünüyorduk. Bu hayalimiz ne mutlu ki gerçekleşiyor. Gündüz Aybay’ın hayatında iki önemli nokta var. O hem bir denizci -kaptan- hem de ülkemizin yetiştirdiği sayılı deniz hukukçularından biri. Bugün burada aranızdan birinin, güverte mezunu bir denizcinin hayatını izleyeceğiz.Umarım hem size bir idol olur hem de kafanızdaki sorulara yanıtlar bulursunuz” dedi.

Bazı sağlık nedenlerinden dolayı programa katılamayan Gündüz Aybay’ın eşi Meral Aybay’ın mesajını Elif Aydoğdu vasıtasıyla katılımcılara aktarıldı.

Meral Aybay, “İçinizden biri, kaptan ve deniz hukukçusu eşim Gündüz Aybayı’ı anlatan bu film ümit ederim ki sizler için bir rol model olur.Sizin gibi, güverte mezunu bir denizcinin hayat yolculuğunda çalışma arkadaşlarıyla neleri başardığını, azmin, düzenli çalışmanın, mesleki dayanışmanın hayatınızda neleri değiştirebileceğini filmden sonra bir kez daha düşünmenizi isterim.”

Aybay Ailesi temsilcilerinin konuşmaları sonrasında, ev sahibi Dekan Prof. Dr. Metin Berber tarafından konuşmacı ve katılımcılara teşekkür edilerek plaketleri verildi ve belgesel filminin gösterimi gerçekleştirildi.

Gündüz Aybay’ın nasıl yetiştiği, öğrencilik yıllarında ve sonrasında gösterdiği özverili ve mücadeleli yaşam içinde verdiği kararlar, ticari gemilerden deniz hukukuna uzanan bugün bile iz bırakan çalışmaları öğrencileri, arkadaşları, ailesi, deniz sigortacıları ve dış işleri bakanlığı yetkilileri tarafından belgeselde aktarıldı. Denizlerimizin, denizcilerimizin ve tüm yurttaşlarımızın güvenlik ve emniyeti için son derece önem arz eden Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’nün önce iç hukukta sonra Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde (IMO) kabulü için verdiği hukuki mücadeleler filmde yer alan konulardı.


Bunları da beğenebilirsin