Denizcinin anasayfası

İşçiler 22 tesiste gemi geri dönüşümünü durdurdu

İzmir Aliağa’da gemi söküm işçilerinin direnişi bir haftadır sürüyor. Grev nedeniyle 22 işletmede üretim durduruldu.

Türkiye’nin İzmir Aliağa ilçesinde bir haftadır daha iyi istihdam koşulları için iş bırakan ve düşük maaşlara isyan eden  22 gemi geri dönüşüm tesisinde 1500’ü aşkın işçi eylemlerini sürdürüyor.Grevin  işçilerin talepleri gerçekleşene kadar süreceği açıklandı.

Bu arada Aliağa’da gemi söküm tesisinde işçilerin direnişi sürerken, işverenin açtığı davada mahkeme ‘Grevin tedbiren durdurulması’ talebini reddettiği ileri sürüldü.

Temiz ve güvenli gemi geri dönüşümü için kampanya yürüten bir koalisyon olan STK Shipbreaking Platform’a göre, yaklaşık 1.500 işçi, son maaş zamlarının yükselen enflasyon oranının altında kalmasıyla geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti.

STK Shipbreaking Platform ayrıca  son 30 yılda gemi dönüşüm tesislerinde meydana gelen iş kazalarının da rapor edildiğini açıkladı.

İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği İşçi İzleme Örgütü akademisyeni Aslı Odman, işçilerin gemilerde bulunan toksinlere maruz kaldıktan yıllar sonra da hastalandığını ve meslek hastalıklarından öldüğünü, ancak bu rakamların tam olarak bildirilmediğini açıkladı.

STK Gemi Sökme Platformu’nun iletişim ve politika danışmanı Nicola Mulinaris ise  “Mevcut grevin ve son kazaların Aliağa’daki işçiler için iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli bir iyileşmeye yol açacağını umuyoruz. Avrupa Komisyonu’nu, halihazırda AB Listesine dahil edilmiş tesisleri ve yeni dahil edilecek adayları gözden geçirirken bu bilgileri dikkate almaya davet ediyoruz ” dedi.

STK Gemi Sökme Platformu,  ayrıca, çevresel performans söz konusu olduğunda, Türk tesislerinin iyileştirilmesi gereken alanlar bulunduğuna dikkat çekti ve Aliağa’da hurdaya ayırma işlemleri için kapalı alanların aşamalı olarak kaldırılması gerektiği görüşünde.

İzmir Aliağa’da gemi söküm işçilerinin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları iş bırakma eylemlerine talepleri karşılana kadar devam edeceklerini belirtti.

Grevci işçiler işverenden taleplerini ise şöyle sıraladılar:

‘’Gemi söküm işçiliği ağır ve tehlikeli sanayi iş kolu kapsamına alınsın. Maaşlarımız bankalar üzerinden ödensin. Hava muhalefeti nedeniyle yevmiyelerimiz kesilmesin. 6 ayda bir zam uygulansın. Grev nedeniyle hiçbir işçi arkadaşımız işten atılmasın. İşçi temsilciliği protokol altına alınsın. İşçiler için kişisel koruyucu ekipmanlar temin edilsin. Cumartesi günleri yarım gün mesai yapılsın. Eldeki iş bitiminde işçiler işten çıkarılmasın. Yıllık izin hakkı olan işçi istediği zaman iznini kullanabilsin. İşe girişlerde rapor alınırken, rapor çıkarma ücretleri işveren tarafından karşılansın.’’


Bunları da beğenebilirsin