Denizcinin anasayfası

İşte Türk P&I’ın yurtdışı planı

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Türk P&I'ın yurtdışı planlarını ülke ismi vererek anlattı.

Su araçlarının gövde ve sorumluluk sigortalarını tek bir çatıda toplayan Türk P&I öncülüğünde düzenlenen “Türk Denizciliğine Bakış” paneli bugün Bodrum’da Bodrum Yacht Kulübü’nde gerçekleştirildi.

Panelin bir kısmı, Ekonomist Noyan Doğan’ın hazırlayıp sunduğu “Bakış” programı içinde HaberTürk’ten canlı olarak yayınlandı.

Panelde konuşan Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, şirketin yurtdışı planlarını ilk kez ülke ismi vererek anlattı.

* “Teknelerin yüzde 95’i teminatsız”

Yunanistan’dan Uzak Doğu’ya

Teker, “Önümüzdeki yıllarda dünya markası olacağız. Sadece yolcu değil, deniz araçları tarafında da armatörlerimizin ve denizcilerin hizmetindeyiz. Türk P&I olarak Yunanistan, Uzak Doğu, Arap coğrafyası, Hazar ve Karadeniz’de kendini göstermeye başlayacak” dedi.

Deniz turizmi can damarı

Genel turizmin yüzde 20’den fazlasının deniz turizm olduğunu belirten Teker, “Daha iddialı konuşayım. Yabancı turistlerin çoğu, deniz turizmi sayesinde Türkiye’yi tercih ediyor” dedi.

Tekneler hazırlanıyor peki sigorta?

Bodrum’un deniz turizminin atar damarlarından biri olduğunu hatırlatan Teker, “Biz deniz sigortacılığı tarafını temsil ediyoruz. Deniz turizmi bizim için çok önemli. Sigorta tarafında, korunması konusunda hem bakanlık hem de İMEAK Deniz Ticaret Odası ile sektörün ihtiyacı olarak teminatlar için sezon öncesi hazırlıkları yaptık. Denizcilerimiz de teknelerini sezona hazırlıyorlar. Umarım sigortalarını da hazırlıyorlardır” diye konuştu.

2023’te hedef 50 milyon DTW

Panelde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ise dünyada gayrı safi milli hasılanın 80 Trilyon Dolar’ı aştığını belirterek bunun yüzde 25’inin deniz ticareti olduğunu vurguladı.

Kümeleşmeyi de aşacağız

Türkiye’nin ilgi alanı olan Akdeniz havzasının, alan olarak dünya deniz ticaretinin yüzde 1’ini kaplamasına rağmen, toplam gelirin yüzde 25’ini elde ettiğini dile getiren Dursun, “650, 700 Milyon Doları bulan bir rakam. Denizlerde enerji, maden, petrol ve doğalgaz gibi ticaretler de var. Önümüzdeki yıllarda Akdeniz’de daha fazla pay almak için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Dünya deniz ticaretinde bir kümeleşme olduğuna dikkat çeken Dursun, Türk denizciliği 2018’de 28 milyar DTW’yi aştı. Bu kümeleşmeyi de aşacağız. 2023’te 50 milyon DTW’a çıkacağız” diye konuştu.

17.5 Milyar Dolar katkımız var

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise dünya denizciliğinin, dünya ticaretinin yüzde 85’ini oluşturduğunu belirterek, “Deniz yolu taşımacığılı olmazsa dünyanın yarısı soğuktan yarısı da açlıktan kırılır. Hammadde bir tarafta üretim başka bir tarafta, tüketim başka bir tarafta. Aradaki taşımanın en efektif yolu da deniz yolu” dedi.

Bu yıl 12 Milyar Ton bekleniyor

Dünya çapında denizlerde 12 Milyar Ton yük taşınmasını beklediklerini dile getiren Kıran, “Biz Türk filoları olarak, şu anda varolan 1.9 milyar DWT kapasitenin 29 milyon DTW’na hakimiz. Yüzde 2’sine yani. Bize katkısı da yaklaşık 17,5 milyar dolar civarında. Bu da ülkemizin 800 Milyar Dolarlık toplam hareketi içinde yüzde 2’ye denk geliyor” diye konuştu.


Bunları da beğenebilirsin