Denizcinin anasayfası

İTÜ DETAM tam tekmil test merkezi oldu

İTÜ Denizcilik Teçhizatı Test Uygulama ve Araştırma Merkezi, denizcilik ve ambalaj sektöründe ilk ve tek bağımsız uygulama ve araştırma merkezi ünvanını kazandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulan İTÜ Denizcilik Teçhizatı Test Uygulama ve Araştırma Merkezi (DETAM), denizcilik ve ambalaj sektöründe ilk ve tek bağımsız uygulama ve araştırma merkezi ünvanını kazandı. DETAM’da denizcilikle ilgili tüm testlerin yanı sıra, ambalaj, lojistik ve askeri alanda da testler yapılıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulan İTÜ Denizcilik Teçhizatı Test Uygulama ve Araştırma Merkezi (DETAM), denizcilik ve ambalaj sektöründe ilk ve tek bağımsız uygulama ve araştırma merkezi unvanını kazandı. DETAM’da denizcilikle ilgili tüm testlerin yanı sıra, ambalaj, lojistik ve askeri alanda da testler yapılıyor.

İTÜ Gemi Teçhizatı Test Merkezi (GTTM) 2013 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteklediği Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek programı kapsamında kuruldu. 2018 yılında ajans tarafından desteklenen Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamında ise, İTÜ GTTM’nin test ve ARGE kabiliyetlerinin genişletilmesi projesine başlandı. 31 Ocak 2021’de başarıyla tamamlanan projenin kapanış toplantısı ve merkezin kabiliyetlerinin tanıtım etkinliği, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Sögüt ve İSTKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen’in katılımlarıyla online olarak yapıldı. Toplantıya akademik camianın yanı sıra ulaştırma, lojistik ve savunma sanayi sektörlerinin önde gelen firmaları ve temsilcileri de katıldı.

Faaliyetlerine bağımsız olarak devam ediyor

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim, Denizcilik Fakültesi yerleşkesinde faaliyet gösteren test merkezinin Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) unvanını kazanarak, faaliyetlerine bağımsız olarak devam edecek olmasının faydalarını anlattı. Prof. Dr. Sögüt, özellikle bulunduğu konum itibariyle denizcilik, ulaştırma ve lojistik sektörlerine yakınlığı ile dikkat çeken İTÜ DETAM’ın proje sonrası kazanmış olduğu özellik ve kabiliyetler ile sektörün taleplerine daha hızlı bir şekilde cevap verebileceğini belirtti.

Desteklemeyi sürdüreceğiz

İSTKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen ise, ülkemizde faaliyet gösteren denizcilik, ulaştırma, lojistik ve savunma sanayii sektörlerinin yanı sıra bilimsel araştırma faaliyetleri göstererek özellikle Ar-Ge ve Ür-Ge konularında ülkemize katkı sağlayan bir projeyi desteklediklerinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Tüzgen, İstanbul Kalkınma Ajansı olarak katma değeri yüksek projeleri desteklemeye devam edecekleri belirtti.

Yurtdışına bağımlılığı azaltıyoruz

İTÜ DETAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çiçek, Test Merkezi Misyonunun hizmet verilen sektörlerin yurt dışına bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunmak, Merkez vizyonunun ise sektörlerimize teknik, eğitim, ürün testleri ve Ar-Ge konularında hizmet vermek olduğunu anlattı. Çiçek, proje kapsamında UYGAR Merkezi unvanını kazanan Test Merkezi’nin etkin, sürdürülebilir ve kurumsal bir yapı ile devamlılığını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Uluslararası hizmet veriyoruz

Kuruluşu ile birlikte TÜRKAK Akreditasyonunu sağlayan GTTM’nun İtalya’da uluslararası sertifikasyon ve belgelendirme hizmetleri veren CSI, Spa. ile anlaştığını, ulusal ve uluslararası düzeyde hizmet vermeye başladığı anlatan Çiçek, GTTM’nin kuruluşu ile, cihazların test ile sertifikalanması amacıyla kazanılan kabiliyetleri şöyle sıraladı:

• İklimlendirme (Sıcak Ortam, Soğuk Ortam) Kabini Testleri Test Kabini

• Düşürme (Drop) Testleri Cihazı

• İç Basınç Testleri

• Statik Yükleme ve İstif Testleri

• Tuzlu Su Sprey (Korozyon) Testleri

• Çentik Testi

• Elektrik Güvenliği Testi

• Mekanik Çekme Testi

• Termal Kamera ile İzolasyon Testi

İkinci İSTKA Projesini anlatan Proje Koordinatörü Burak Çavuşoğlu ise; İTÜ GTTM’ye gelen test talepleri doğrultusunda 2.İSTKA Projesine başvurduklarını belirterek, “Test kabiliyetlerimiz başta ulaştırma (kara, hava ve deniz), lojistik ve savunma sanayi sektörlerinde genişledi” dedi. Burak Çavuşoğlu yeni gelişmeleri şöyle sıraladı:

• Yeni Laboratuvar Alanı’nın Oluşturulması : 153 metrekare kapalı alana sahip yeni laboratuvar, toplamda 253 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.

• Tehlikeli Madde Sıcak ve Soğuk Oda Test Sistemleri : GTTM’nin ilk kuruluşu ile edinilen sıcak ve soğuk odaların boyut olarak küçük olmasının yanı sıra tehlikeli madde taşıyan ambalaj testlerinin yapılabileceği bir altyapıya sahip olmamasından dolayı 2.Proje ile birlikte kabiliyet arttırımına gidilmiş, böylelikle İTÜ DETAM kimyasal ve tehlikeli madde içeren ve büyük ebatlarda olan çeşitli ambalaj, konteyner ve IBC’lerin yüksek ve düşük sıcaklıklardaki dayanım testlerini yapabilmeye başlamıştır.

• Sızdırmazlık Testleri :

GTTM’nin ilk kuruluşu ile edinilen sızdırmazlık test havuzu IBC vb. büyük ambalaj ve ekipmanların testini gerçekleştirmek için yetersiz kaldığından, gelen test talepleri doğrultusunda 2.Proje dahilinde IBC vb. büyük ambalaj ve ekipmanların testlerinin gerçekleştirilebileceği sızdırmazlık test havuzu yeni kabiliyetler arasında eklenmiştir. Ayrıca, test edilecek ekipmanların su içerisinde tutulabilmesi için pnömatik yükleme sistemi sızdırmazlık test havuzu ile birlikte temin edilmiştir.

• Geliştirilmiş Düşürme Test Sistemi :

1.Proje ile edinilen kabiliyetlerden olan düşürme test cihazı, 60 cm – 230 cm yüksekliğinde 350 kg’a kadar ekipman testlerini gerçekleştirebilmekteyken, yeni edinilen geliştirilmiş düşürme test sistemi ile 4,5 metre yükseklikten 1 ton’a kadar ekipman teçhizatın düşürme testlerini gerçekleştirebilmektedir.

İTÜ DETAM, Türkiye’de bilinen mevcut en yüksek düşürme test sistemini bu sayede kabiliyetleri arasına eklemiş bulunmaktadır.

Sivil Havacılık (RTCA-DO-160) ve Askeri Standartlar (MIL-STD-810) başta olmak üzere birçok standarda göre sine – random – komibine – şok varyasyonlarında ki titreşim testlerinin yapılabileceği test cihazı proje dahilinde temin edilmiştir. Ayrıca, denizcilik sektöründe, gemiler üzerinde kullanılmak üzere bir cihazın test hazırlıklarına başlandığı da sunum içerisinde belirtilmiştir.

• IBC (Intermediate Bulk Container) Titreşim Test Sistemleri :

IBC Titreşim Cihazı ile konteyner ve IBC’lerin titreşim testlerinin yanı sıra hacim ve kütle bakımından büyük ekipmanların – periyodik, düşük frekans, büyük genlik – titreşim testlerinde de kullanılabilir. Bu test Sistemi aynı zamanda taşımacılıkta serbest kargoların ambalajları ile dayanım testlerinde de kullanılacaktır.

İlk ve tek UYGAR merkezi

Burak Çavuşoğlu, hedef sektörler ve yeni kazanılan kabiliyetler doğrultusunda en doğru hizmeti kalifiyeli bir şekilde verebilmek için proje dahilinde alınan eğitimlerin altını da çizdi. Çavuşoğlu, İTÜ GTTM’nin proje dahilinde 20 Şubat 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan karar ile, test merkezinin İTÜ bünyesinde faaliyet gösteren, denizcilik ve ambalaj sektöründeki ilk ve tek bağımsız UYGAR Merkezi unvanını kazandığını belirtti.

ÜR-GE ve AR-GE’oe lokomotif olma hedefi

İTÜ DETAM’ın stratejik önemi konusunda grafikler üzerinden açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, sanayi ve hizmet sektörlerinin her geçen gün önem kazandığını ve sektörel yoğunlaşmaların Marmara çevresinde gerçekleştiğini belirterek, İTÜ DETAM’ın hem konum itibariyle hem de edinmiş olduğu kabiliyetler itibariyle sektörlere verilecek Ür-Ge ve Ar-Ge destekleri için lokomotif rolünü üstlenmeyi amaçladığını söyledi.

Ambalajdan pilot çarmıhına kadar

Projenin 3.sunumunu, 5 yılı aşkın süredir test merkezinden test hizmetlerini koordine eden Öğr. Gör. İsmail Kandemir yaptı. Katılımcılara Tehlikeli Madde Ambalaj Testleri hakkında bilgi veren Kandemir, tüm katılımcıları pandemi sonrası İstanbul/Tuzla’da bulunan merkeze davet etti.

Projenin 4.sunumu ise İSTKA Projesi Gerçekleştirme Görevlisi Araş. Gör. Alper Seyhan yaptı. Cihaz ve Ekipmanların Dinamik Ortamlara Uygunluk testleri hakkında bilgiler veren Seyhan, can yeleklerinin çekme, dayanım ve yüzdürme testlerinin yanı sıra pilot çarmıhı gibi denizcilik sektöründen kullanılan ekipmanların benzer teçhizatın testleri ve testler esnasında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Denizcilerden büyük destek

Projede öngörülemeyen maliyetler için denizciler yardıma koştu. Proje için İnce Denizcilik ve özellikle Yaşar Canca Bey, Sefine Tersanesi, GİSBİR, Nippon Paint Marine, İMEAK DTO, Ottoman Capital Investment maddi destek sağladı.

İDEF ‘21 SAVUNMA FUARI’NDA

İTÜ DETAM 17-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenecek IDEF’21 Savunma Fuarı’na da katılacak. 202A numaralı İTÜ DETAM standında, merkezde yapılan test ve ARGE hizmetleri tanıtılacak.


Bunları da beğenebilirsin