İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, “Yeşil Kampüs çalışmalarımız uluslararası sıralamalardaki yeriyle doğru adımlar atıldığını gösteriyor” dedi.
Törene, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcıları, VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
İTÜ Yeşil Kampüs çalışmaları kapsamında sürdürülen projelerden birisi olan “İTÜ Gölet Rekreasyon Projesi” 6 yıl süren çalışmalarının ardından kullanıma açıldı. Kampüs içindeki ‘saklı cennet’ diye tabir edilen İTÜ Gölet’inin VakıfBank’ın desteğiyle yapılan çalışmalar ile yürüyüş parkuru, yeni ağaçlar ve endemik bitkilerle yeni görünümüne kavuştu.
İTÜ Göleti, yapılan çalışmalarla birlikte etrafında egzersiz yapabilecek ideal yer haline geldi. Yeşil korular içerisinde ördeklerin ve martıların eşlik edeceği yürüyüş hattında kısa molalar vererek yürüyüşe devam edilebilecek. Gölet, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen, ders yoğunluğuna küçük bir ara verip nefes almak isteyen misafirlerini bekliyor.
“UI GREENMETRIC’DE 719 ÜNİVERSİTE İÇİNDE 67. SIRADAYIZ”
İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca, törende yaptığı konuşmasında “Yaklaşık 250 hektarlık bir alana yayılan yerleşkemizde Yeşil Kampüs anlayışı ile peyzaj çalışmalarına 6 yıl önce başlandı. Sürdürülebilir peyzaj düzenleme çalışmalarına, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Bölümü akademisyenlerinin ortak iş birliği ile başlanıldı. Yeşil kampüs projesi kapsamında, öğretim üyelerimizin danışmanlığında, katılımcı bir yöntemle çevre düzenlemelerinin ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutları ele alındı. Bu çalışmalardaki ilk amacımız; İTÜ Ayazağa Kampüsü’nün içinde yer aldığı yeşil alanı korumak ve daha nitelikli hale getirmek oldu. Doğaya saygılı, sürdürülebilir, geri dönüşüm ve enerji tasarrufu odaklı, bisiklet dostu bir yerleşke yaşamı amacıyla başlayan Yeşil Kampüs çalışmalarımız uluslararası sıralamalardaki yeriyle doğru adımlar atıldığını gösteriyor. Uluslararası dünya yeşil kampüs sırlamaları yapan UI Greenmetric’de 719 üniversite içinde 67. Sıradayız ve ilk 100’ünde Türkiye’den yer alan ilk ve tek üniversiteyiz.Avrupa kategorisinde ise 32. sıradayız” dedi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVREDEN GEÇİYOR”
VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan ise VakıfBank ile İTÜ’nün verimli iş birliğinin tarihi geçmişi olduğunu belirterek “Şimdiye kadar birçok alanda sanat galerisindeki sergilerden, mezuniyet törenlerine kadar pek çok alanda birlikte çalıştık ama herhalde en kalıcı proje bu proje olsa gerek” diye konuştu.
İTÜ’nün özel zamanlarında yanındaki güç olmanın her zaman gurur verdiğini belirten VakıfBank Genel Müdürü Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnanıyorum ki İTÜ yeşil kampüs projesi kapsamında destek verdiğimiz İstanbul Teknik Üniversitesi gölet projesi yürüyüş parkuru yeni ağaçlar ve endemik bitkilerle kampüsümüzü daha da güzelleştirecektir. Bugün itibarıyla Uluslararası Green Metric Yeşil Kampüs sıralamasında dünyada 67’nci, Avrupa’da ise 32’nci sırada bulunan İTÜ Ayazağa Kampüsüne katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bankamız, sermayesi ve köklerindeki kültür bakımından eşsiz bir markadır. Bu nedenle VakıfBank olarak ülkemizin ve dünyamızın geleceğine duyarlı olmayı vazife biliyoruz. Sürdürülebilir kalkınma sürdürülebilir çevreden geçiyor, bunu çok iyi biliyoruz.Yaptığımız bütün faaliyetlerin, attığımız her adımın doğrudan ve dolaylı çevresel etkisi olduğu bilinciyle çevre performansımızı sürekli takip ediyor ve iyileştiriyoruz. Finansman sağladığımız tüm projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporları ön koşulu oluşturuyor. Bu kapsamda enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji projelerine büyük önem veriyoruz.Sürdürülebilirlik ve çevreye karşı sorumluluk bilincimizle, yönetim sistemlerinde gerçekleştirdiğimiz köklü değişikliklerle tüm faaliyetlerimizde önemli iyileştirmeler yapıyoruz.”
“GÖLET, AYAZAĞA KAMPÜSÜ’NÜN KALBİ”
İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap ise törende yaptığı açıklamada “İTÜ’nün büyük bir camia olmasıyla, bizim de kararlılığımız ve doğaya olan aşkımızla burayı sizlerin kullanımınıza sunmayı hedefledik. Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Bu yolda bize yardım eden sponsorlarımız oldu. Burası sadece görüntü olarak doğayla iç içe olup rahatlayabileceğiniz bir yer gibi gözükse de diğer taraftan Teknik Üniversite’nin genetiğinde olan savunma sanayiine yapılacak hizmetlerde kullanılan bir su alanı olarak da kullanılıyor. Örneğin, sessiz, radara yakalanmayan bir denizaltının testleri de burada yapılabiliyor. Teknik Üniversite’ye de yakışan bu çok yönlülük oluyor. İTÜ Göleti Üniversitemizin Ayazağa Kampüsü’nün kalbi. Çünkü burada biz yağmur suyunu topluyoruz. Küçük bir kaynak suyu var burayı besleyen ancak yeterli değil. Bütün kampüse yağan yağmuru bu gölete çekmeye çalışıyoruz. Kampüsün sürdürülebilir sulama sisteminin bir parçasıdır göletimiz. Kampüs içerisinde bulunan bütün güzel çiçekler ve ağaçların tamamı bu kampüs suyuyla sulanıyor. İTÜ, araştırmada ve eğitimde hep öncü oldu. Tekniğe dayalı çalışmalarımızı yaşam alanlarımıza yansıtıyoruz, örnek modeller geliştiriyoruz. Ayazağa Kampüsümüz başlı başına sürdürülebilirlik çalışmaları için bir modeldir. Bu açılış vesilesiyle başta VakıfBank olmak üzere tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından “İTÜ Gölet Rekreasyon Projesi”nin açılışı yapıldı. Açılış sonrası Gölet etrafında yürüyüş ve müzik dinletisi ile program sona erdi.
İTÜ GÖLETİ HAKKINDA
İTÜ Yeşil Kampüs çalışmalarında göletin ayrı bir rolü var. Göletin içinde ve çevresinde çok geniş çaplı bir ıslah çalışması yapıldı. Bu çalışmalar kapsamında “dolu savak” projesi gerçekleştirildi. Daha önce göletin su seviyesi yükseldiği zaman aşağıda yer alan kapakları açarak fazla su tasviye ediliyordu. Ancak suyun hızı nedeniyle etrafta tahribata sebebiyet veriyordu. Yapılan çalışma ile gölette suyun yükselmesi durumunda, su taşıp gövdeye zarar vermeden, kontrollü olarak açık kanaldan aşağıya akıp kolektöre gidiyor. Gölet, yağmur suyu toplama projesinden besleniyor. Ağaçların ve bitki örtüsünün sulanmasında hiçbir şebekenin suyu kullanılmıyor. Suyun, topoğrafyanın avantajlarından yararlanılarak sulama sistemlerine aktarılmasında minimum enerji tüketimi sağlanıyor. Sulama projesinin de parçası olarak Kampüsün içindeki alt yapı çalışmalarında Türkiye’de ilk defa olarak geçirimli beton kullanılıyor. Ayrıca Bio filtre yöntemi ile yağmur suları tutulmaya çalışılıyor ve gölette biriktiriliyor.
Gölet bölgesi; balıklar, ördekler ve kuşlar ile yaşayan bir alan. Kampüsümüzdeki biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla İstanbul Üniversitesi’nin de katkıları ile çalışmalar yapıldı. Buranın bütün kuş kayıtları, bitki topluluğu, Gölette yaşayan balıkların tümü, kelebekleri böcekleri, gözlemlendi ve envanteri çıkarıldı.Gölet ve tüm kampüste papağan, atmaca, saksağan gibi değişik kuş türleri de var. Ayrıca doğal hayatı bozmadan denizaltı testleri gibi bazı bilimsel çalışmalar da yapılıyor. Hidrojen teknemiz, kürek takımımız ve deniz bisikleti kulübümüz de Gölette zaman zaman antrenman yapıyorlar. Tüm bunların yanı sıra bu ortamın ruhumuza, huzurumuza katkısı ayrı bir değer olarak öne çıkıyor.