Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, muhalefet tarafından sıklıkla eleştirilen Kanal İstanbul Projesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Projenin neden gerekli olduğunu anlatan Bakan Karaismailoğlu Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndan yılda 5.6 milyar dolar para kazandığı söyledi. Karaismailoğlu, “2050’de Boğaz’dan 78 bin gemi geçmesi gerekiyor. Bunun hazırlıklarının bugünden yapılması gerekiyor” dedi.
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Muhalefetin sıklıkla eleştirdiği Kanal İstanbul Projesi’ne değinen Bakan Karaismailoğlu, projenin gerekliliğinden bahsetti. Kanal İstanbul’un tamamen bir ihtiyaçtan doğan proje olduğunu belirten İsmailoğlu, projenin dünyada bir ilk olmadığını söyledi.
“Mısır yılda 5.6 milyar dolar kazanıyor”
Bakan Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul bir ilk değil. Dünyanın birçok yerinde kanal var. Süveyş Kanalı, Panama Kanalı ve diğer kanallar hep ihtiyaçtan ve gelir hesabıyla yapılmıştır. Süveyş Kanalı kapandığında tam 10 milyar dolarlık kaybı oldu. Mısır, her yıl Süveyş Kanalı’ndan 5.6 milyar dolar para kazanıyor. Yılda geçen gemi sayısı da 22 bindir. Biz 40 bin gemi geçiriyoruz İstanbul Boğazı’ndan.” ifadelerini kullandı.
“Montrö ile bir ilgisi yok “
Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Montrö ile Kanal İstanbul’un hiçbir ilgisi yok. Kanal İstanbul da bölgede çok büyük ekonomik gelişmelere yol açacak bir projedir. Vatandaşımıza hizmet konusunda bize yapılan eleştiri ve öneriler her zaman başımızın üstündedir. Ancak, üzerinde uzun süredir tartışılan ve projelerin tüm yönleri ile tartışıldığı bir proje için ısrarla ret kampanyasını da kabul etmenin anlamı yok.
“2050’de 78 bin gemi geçecek”
Zeytinburnu sahilinde onlarca yüzlerce gemi Boğaz’ı geçmek için bekliyor. O gemiler rölantide durduğu sürece günlük 100 litre yakıt harcıyor. Boğazdaki bir gemi yangını yüzünden neler yaşadığımız unutulmadı. Karadeniz’de tüm ülkeler limanlarına yatırım yapıyor. Ticari hacimleri büyüyor. 2050’de Boğaz’dan 78 bin gemi geçmesi gerekiyor. Bunun hazırlıklarının bugünden yapılması gerekiyor.”