Denizcinin anasayfası

KEGM’den gerçeğini aratmayan tatbikat

Kıyı Emniyeti’nin düzenlediği tatbikatta hava koşullarında denizin ortasında gemide mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yenikapı İDO İskelesi ile Yenikapı dolgu alanı arasında kalan mendirek üzerinde “Denizdeki Kazazedelerin Kıyıdan Kurtarma Tatbikatı” yaptı.

Tatbikata Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ve Genel Müdür Yardımcıları, 36 kara tahlisiye (can kurtarma) personeli, 21 gemiadamı, 3 balık adam ve uzman kurtarma operasyon ekibi katıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar tatbikat ile ilgili bilgi verdi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün amacının , görev alanlarında seyreden gemilerin seyir emniyeti ile denizde can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Ünüvar ‘’Görevimiz, denizlerimizde emniyeti sağlamak… Modernize edilmiş güçlü filomuz ve 2 binin üzerinde deneyimli personel kadromuzla 7 gün 24 saat denizcilerimizin hizmetindeyiz ve olası risklere karşı her an hazırlıklıyız’’ dedi.

Her türlü acil duruma karşı hazırlıklı olmak için Kıyı Emniyeti’nin düzenli aralıklarla bu tür tatbikatları yaptığına dikkat çeken Ünüvar tatbikatlarla kendilerini sürekli güncellediklerini söyledi.

Ünüvar Osmanlı’dan günümüze geleneksel bir kurtarma yöntemi olan VarageleSistemi hakkında da bilgi verdi ve sistemle ilgili şunları söyledi:

‘’Osmanlı’dan günümüze geleneksel bir kurtarma yöntemi olan Varagele Sistemi kısaca, iki nokta arasında gerilmiş olan kuvvetlice bir halat üzerinde hareket eden makaraya bağlı bir sepetle insan taşımak için kullanılan sisteme verilen isimdir.Varagele, gemide bulunan kazazedeleri ivedilikle ve sağlıklı bir şekilde kıyıdan kurtarma sistemidir. Özellikle denizden kurtarmanın mümkün olmadığı yüksek riskli durumlarda hayat kurtaran bu sistem, zorlu coğrafi koşullarda, hava ve deniz şartlarının müsait olmadığızamanlarda kullanılır. Varagele sistemi, kuruluşumuzun tecrübeli ve konusunda uzman tahlisiye personeli tarafından kurularak kazazedeler kıyıya çıkarılır ve kıyıda hazır bekletilen sağlık ekiplerine teslim edilir.

Bugün de burada senaryo gereği karaya oturarak acil yardım talebinde bulunan ve olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle denizden veya havadan personel tahliyesinin mümkün olmadığı bir durumda, gemiye varagele sistemi kurarak 1’i yaralı toplam 16 mürettebatı tahliye edeceğiz.’’ dedi.
“Denizdeki Kazazedelerin Kıyıdan Kurtarma Tatbikatı”nın aşamaları hakkında da bilgi veren Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ‘’Tatbikatımız, gemiye kılavuz halatının ulaştırılması, sistemi oluşturan diğer ekipmanın kazazede gemiye gönderilmesiyle varagele sisteminin kurulması, personelin güvenle tahliyesi ve ambulansa tesliminden oluşuyor’’ dedi.

Ünüvar’ın konuşmasının ardından tatbikat safhasına geçildi. Senaryo gereği denizin ortasında olumsuz hava koşulları nedeniyle gemide vatandaşlar mahsur kaldı. Botlarla kurtarılamayan vatandaşlar için 36 kara tahlisiye personeli, 21 gemi adamı, 3 balık adam ve uzman kurtarma operasyon ekibi için seferber oldu.

Kıyı Emniyeti personeli önce varagele sistemi kuruldu. Kurulan düzeneğin ardından fişek yardımıyla halat gemiyle ulaştırıldı. Köprü oluşturularak makaraya kurulan sedye ve sepet yardımıyla mahsur kalan mürettebat güvenli bir şekilde kıyıya ulaştırıldı. Nefes kesen tatbikatta personel canhıraş bir şekilde çalıştı.

Bu arada son 10 yılda denizde zor durumda kalan 4 bin 134 kişi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü personeli tarafından kurtarıldı.


Bunları da beğenebilirsin