Denizcinin anasayfası

Kılavuz kaptan transfer eğitimini IMO’ya sunuyoruz

TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk, tüm dünyada gemi adamları, güverte ve kılavuz kaptan bot personeline, kılavuz kaptan transfer eğitimi verilmesini sağlamak istediklerini söyledi.

Önce Denizcilik Dergisi’nde

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) tarafından düzenlenen Meslek Şehitlerini Anma ve Kılavuzluk Haftası, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Beylerbeyi Yerleşkesi’nde yapılan törene başladı.

Törene, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türkiye Denizilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Üyesi Koray Karagöz, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Üstün, Türk Uzak Yol Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Genel Sekreteri Zafer Akbulut ile denizcilik camiasının önde gelen isimleri katıldı.

“Denizde en büyük özlem : Güven”

Konuşmasına meslek şehitlerini anarak başlayan TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk, “Denizde olanların en çok özlemini duydukları şey güven duygusudur. Bu duygu ise somut bilgi, araç ve deneyimi gerektirir. Denizde güven duygusu hissetmek için, deneyimli denizcilerin idaresinde iyi donanmış bir gemi olması şarttır” dedi.

* Arslantürk’ü ölümden kurtaran personele teşekkür

Akıntı, rüzgar, tehlikeli sığlıklar ve diğer doğal engellerin denizde seyretmeyi, olağan risk ve tehlikelerin üzerinde güvensizleştirdiğini belirten Arslantürk, “Bu noktada, olağanüstü koşullardan haberdar ve deneyimli kişiye, yani kılavuz kaptana ihtiyaç duyulur. Riskli ve tehlikeli su yollarında seyrederken, gerek can gerekse mal güvenliği için, kılavuz kaptanlar vazgeçilmez güvenlik unsurudur” diye konuştu.

İMEK DTO’nun 2018 raporuna göre, 69 limana uğrak yapan 72 bin 360, İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan 23 bin 565 ve Çanakkale Boğazı’ndan çıkış yapan 19 bin 958 olmak üzere toplamda 115 bin 883 gemiye 448 kılavuz kaptan tarafından hizmet verildiğini dile getiren Arslantürk, “Bir takım yasal düzenlemelerde tespit ettiğimiz eksiklikler konusunda idare ile birlikte çalışmak istediğimizi duyurmak isteriz. Türk boğazları ve limanlarımızın can ve mal güvenliğini sağlayan, görünmez kahramanlarımızın emniyet ve refah seviyeleri de önemsenmelidir” dedi.

Denizcilere kılavuz kaptanlık eğitimi şart

Nisan 2019’da Malta’da düzenlenen Güney Avrupa Kılavuz Kaptanlar toplantısında kendisinin geçirdiği kazayı gündeme getirdiklerini belirten Arslantürk, bu kazaların bir daha yaşanmaması için tüm dünyada gemi güverte zabitan ve personeli ile kılavuz kaptan botu personeline kılavuz kaptan transfer eğitimi verilmesi ve sertifikalandırılmasını IMO’nun tavsiye kararından çıkarılarak zorunlu kılınması ve STCR belgeleri arasına alınmasını teklif ettiklerine ve katılımcıların tamamı tarafından kabul edilerek ENPA nezdinde çalışmaların başlatıldığına dikkat çekti.

Arslantürk, Türkiye’nin bu eğitimlere hemen başlayarak öncülük edebileceğini ve TKKD’nin de hem alt yapı hem de tecrübesi ile bu eğitimi vermeye hazır olduğunu söyledi.

Kılavuz kaptanlık uzman doktorluk gibi

İMEK DTO Yönetim Kurul Başkanı Tamer Kıran ise, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile dünyaya açılan kapılarımız olan limanlarımızın “görünmez kahramanları” olarak nitelediği kılavuz kaptanların haftasını kutladı.

Kılavuz kaptanlığın, denizcilik sektöründe değerini her zaman koruyan bir emniyet unsuru olduğunun altını çizen Kıran, “Kılavuz kaptanlık deyince aklıma hep tıpta uzmanlık gelir. 7 sene okursun, pratisyen hekim olursun. Sonra bir sınav ve uzmanlık alırsın. Kılavuz kaptanlığı buna benzetiyorum. Önce üniversite, sonra staj ve ardından belgesinin alınması. Bu farklı bir yeterlilik, ayrıcalık. Hem boğazlar hem de limanlar için değeriniz çok fazla. Böylesi zor bir görevi yapan kılavuzlar kaptanların sorunlarında DTO olarak yanındayız. Tarihte ilk defa bana vermiş olduğunuz fahri kılavuz kaptanlık beratı için de teşekkür ederim” dedi.

“Her insan yapamaz”

80 trilyon dolarlık dünya ticaretininin yüzde 80’den fazlasının denizlerle yapıldığını hatırlatan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ise, “Burada en önemli şey ise güvenli seyahat ve idaredir. Kılavuz kaptanlık, tarihi milattan öncesine dayanan bir meslektir. Anlık tehlikeli durumlarda soğuk kanlı olarak en yararlı kararı verebilmek zorunlu olduğu için kılavuz kaptanlık, her insanın da yapabileceği meslek değildir. Otonom gemiler gündeme gelmesine rağmen, tehlikeli sular olduğu zaman kılavuz kaptansız seyahat mümkün görünmemektedir” diye konuştu.

Kılavuz kaptanların, çıktıkları gemilerde ülkemizi de temsil ettiklerini deli getiren Ünüvar, “Lozan başarısının ardından Montrö anlaşması da kolay şartlarda imzalanmadı. Montrö sadece ticari geçişleri değil, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerinin de güvenliğini sağlayan bir sözleşmedir. Türkiye, bu sözleşmeye eksiksiz uydu. Kıyı Emniyeti olarak olarak bizler de çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından grup tarafıdan şehit kılavuz kaptanlar anısına denize çelenk bırakıldı ve Mavu Vatanda Kılavuzluk adlı serginin açılışı yapıldı.


Bunları da beğenebilirsin