Denizcinin anasayfası

Kılavuz kaptanlar : “Uygun donanım çok önemli”

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) tarafından düzenlenen Meslek Şehitlerini Anma ve Kılavuz Kaptanlar Haftası başladı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törende Kıyı Emniyeti Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Ünüvar, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO)  Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Yönetim Kurulu Üyesi Recep Düzgit, Uzmar Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ, Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Gürün, Anadolu Kılavuzluk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Kızılay ve Marin Tug Genel Müdürü Kapt. Kazım Bakan da hazır bulundu.

Bu yıl 12.’si düzenlenen Kılavuz Kaptanlar Haftası ve Meslek Şehitlerini Anma Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Yönetim Kurul Başkanı Kapt. Mutlu Dündar, Türk Boğazları ve ülkemizin maviye açılan 69 limanında hizmet veren 500 kılavuz kaptanın neredeyse tamamını temsil eden yegâne sivil toplum kuruluşunun 1968 yılında kurulmuş olan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olduğunu söyledi.

Emniyetin sağlanması önemli

TKKD’nin kuruluş amaçlarından birinin de mesleğin bütün zorlukları ve tehlikelerine rağmen; can, mal, seyir ve çevre emniyetinin sağlanabilmesi için kılavuz kaptanların yılın 365 günü, gece ve gündüz her türlü hava koşulunda kesintisiz bir şekilde kılavuzluk hizmeti verdiklerinin kamuoyunca bilinmesini sağlamak olduğunu belirten Dündar, “Öte yandan içerdiği zorluk ve tehlikelere karşın emniyet denizciliğin bütün unsurları için vazgeçilemezdir. Kılavuzluk hizmetlerinde bu unsurlar; hizmet verilen gemi ve personeli, hizmetin verildiği suyolu veya limandaki idare ve hizmeti veren kılavuz kaptandır. Emniyetin sağlanması ve sürdürülebilmesi bütün bu unsurların müşterek çalışması ve kuralların uygulanması ile sağlanabilir” dedi.

Uygun donanım istiyoruz

Dündar şunları söyledi :

“Ancak her ne kadar kılavuzluk hizmetlerinde emniyetin sağlanabilmesi için uluslararası birçok kural ve uygulama bulunsa da özellikle kılavuz kaptan transferinde ne yazık ki standart dışı veya uygun olmayan birçok donanım kullanılmaya devam ediyor. Şöyle ki dünya genelinde IMPA tarafından yapılan sörveyler gösteriyor ki kılavuz kaptanların mesailerinde karşılaştıkları her beş kılavuz transfer donanımından bir tanesi (%20 ye tekabül ediyor) ya kurallara uygun donatılmamış ya da kötü durumda. Bu nedenle ne yazık ki çarmıh kazaları nerede ise her gün yaşanmakta ve kılavuz kaptanların can kayıpları devam etmekte.

Konuşmamın sonunda, ebediyete intikal etmiş olan meslektaşlarımızı bir kez daha saygıyla anarken, bu anlamlı günde Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak çarmıh kazalarının önlenmesi için her platformda gerekli çalışmaları yürüteceğimize söz veriyoruz. Bu bağlamda sektör paydaşlarımız ve idaremiz ile hatalı kılavuz transfer donanımı kaynaklı kazaların önlenmesi için yürütülecek her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduğumuzu beyan ederiz”

Şehit kılavuz kaptanlar

Kapt. Dündar, görevleri başında iken şehit olan kılavuz kaptanları ise şöyle sıraladı :

Klv. Kpt. Cevdet Çubukçu 14.12.1961’de Peter Zoronık gemisinde yaşanan çatışma sonucu,

Klv. Kpt. Vahit İğneci 7.7.1968’de Eisk gemisinde geçirdiği rahatsızlık sonucu,

Klv. Kpt. Lütfü Berk 20.12.2006’de İstanbul Boğazı geçişini tamamlayan Regina V gemisinden inerken geçirdiği çarmıh kazası sonucu,

Klv. Kpt. Fahrettin Aksu 10.4.2009 tarihinde İstanbul boğazı geçişişini tamamlayan Sun Genius gemisinden Büyük Liman önlerinde inerken geçirdiği çarmıh kazası sonucu,

Klv. Kpt. Levent Ruhi 6.6.2011 vardiyasında geçirdiği rahatsızlık sonucu,

Klv. Kpt. Behzat Özgür 28.8.2011’de vardiyasında geçirdiği rahatsızlık sonucu

Klv. Kpt. Atilla Karhan 17.2.2013’de vardiyasında geçirdiği rahatsızlık sonucu

Seyirli güvenin şartı kılavuz kaptanlar

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise sözlerine, her yıl bu etkiliği düzenleyerek mesleğin önemini hatırlatan TKKD yönetime tebriklerimi sunarak başladı.

Denizlerde ve su yollarında güvenli yol alabilme ihtiyacının dünyanın en eski mesleklerinden biri olan kılavuz kaptanlığı ortaya çıkardığını belirten Kıran, “Kılavuz kaptanlık, seyirli güven sağlamanın en önemli aracıdır. İnşa edilen gemilerin boyutlarının büyümesi, kontrol zorluğunu da beraberinde getirmiştir. Teknoloji gelişse de kılavuz kaptanlara ihtiyaç hiçbir zaman azalmamıştır. Büyük gemileri limanlara yanaştırmak veya boğazlardan geçirmek için kılavuz kaptanlara olan ihtiyaç artmıştır” dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ise kılavuz kaptanların aynı zamanda ülkelerinin bir temsilcisi olduğunu belirterek, “kılavuz kaptanlık sebat ve özveri mesleğidir. Türk Boğazları gibi dar su yolları söz konusu olduğunda kılavuz kaptanlar olmadan güvenli bir seyirden söz etmek mümkün değlidir” dedi.


Bunları da beğenebilirsin