Denizcinin anasayfası

Konteyner talebi navlunları rekor seviyeye taşıdı

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO), Haziran Ayı Meclis Toplantısı, video konferans yöntemiyle yapıldı.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, “Nefes Kredisi” için yapılacak başvurularda gereken faaliyet belgelerinden Oda olarak ücret alınmaması hususu Meclis’in onayına sunularak kabul edildi. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Hafta başında 1. çeyrek büyüme verilerinin açıklandığını, ilk çeyrekte ekonomimizin yüzde 7 büyüdüğünü belirten Tamer Kıran, “Kapanmaların da olduğu çok zorlu bir dönemde Türkiye Ekonomisinin yüzde 7 büyümesi memnuniyet verici bir gelişme olmuştur. Pandemi dönemi küresel ekonomide imalat sanayimizin gücünü, esnekliğini, rekabet kapasitesini çok net göstermektedir. Pandemiye bağlı olarak tedarik zincirlerindeki değişim dinamiklerinin yarattığı fırsatı bulunduğumuz bölgede imalat sanayimiz oldukça iyi bir şekilde yakalamış görünüyor. Önümüzdeki dönemde bunu korumak ve hem yeni pazarlara açılarak hem de yüksek teknolojili ürünlerin payını arttırarak ilerlemek sürdürülebilir ve istikrarlı büyümemize büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Denizcilik Piyasaları

Denizcilik piyasalarında yılın ilk 5 ayı itibariyle ortalamada navlunların canlı kalmaya devam ettiğini belirten Tamer Kıran, özellikle konteyner tarafında talep artışının devamının, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizliklerin navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdığını, dökmecilerde de, Çin kaynaklı büyümenin pozitif etkisiyle hareketli bir piyasa yaşandığını söyledi.

2020 yılının özellikle ikinci yarısından itibaren hızla artan talep karşısında birçok piyasada fiyatlarda hızlı artışlar yaşandığını kaydeden Tamer Kıran, “Önümüzdeki sürece ilişkin beklentiler de, talebin arza göre daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönünde oluşmaktadır. Nitekim 2021 Mayıs itibariyle gemi siparişlerinin mevcut filoya oranı dökmecilerde yüzde 3,9, tankerlerde yüzde 0,12 azalmıştır buna mukabil konteynerde ise %4 artmıştır. Global filonun 2021 yılında yüzde 3 artarak 2 milyar 127,5 milyon DWT büyüklüğüne ulaşması beklenmektedir.” dedi.

Nefes Kredisi ve Filyos Lİmanı

Mayıs ayında sıkıntılı süreçten geçerken, iş dünyası olarak hibe ve nefes kredisi desteği müjdesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldıklarını belirten Tamer Kıran, geçtiğimiz yıl bu krediden 197 üyenin, toplamda 10 milyon 435 bin TL’lik kredi kullanma imkanına sahip olduğunu hatırlattı.

Oda olarak TOBB Nefes Kredisi 2021 için imkanları seferber ettiklerini belirten Tamer Kıran, yine 3 milyon TL mevduat taahhüt ederek üyelerimiz için 30 milyon TL tutarında kredi imkanı sağladıklarını bildirdi. Kıran, Nefes Kredisi’nin, küçük ölçekli şirketlerimizin dertlerine derman olacağına, önemli bir destek sağlayacağına inandığını belirtti.

Haziran ayı itibarıyla Karadeniz’den güzel bir haber aldıklarını, inşaatı tamamlanan Filyos Limanının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacağını belirten Tamer Kıran, kuru yükte cape size gemilerden, konteynerde 14 bin TEU’luk gemilere kadar hizmet verebilecek limanda, aynı anda farklı boyutlarda 13 geminin elleçlemesinin yapılabileceğini söyledi.

Tamer Kıran, bölgenin kalkınmasında lokomotif rol oynayacak bu yatırımın ülkemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ederken, bu yatırımın gerçekleşmesine öncülük eden başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere şükranlarını sundu.

Bereketli Bir Turizm Sezonu Diledi

Haziran ayının başlamasıyla birlikte yeni turizm sezonunu da açıldığını hatırlatan Tamer Kıran, Covid-19 salgınından en fazla etkilenen iş kolu olan turizm sektörünün yeni sezonda önünü açmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tamer Kıran, “Bu yıl yeni turizm sezonuna hazırlıklarımızı tamamlayarak başladığımızı söyleyebiliriz. Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’nın Türkiye’nin en büyük avantajı ve rekabette önemli kozu olacağına inanıyoruz. Teknelerimiz ve personellerimiz hazır bir şekilde misafirlerini beklerken, yeni sezonun geçen yılın çok üzerinde bir dolulukla geçmesini, üyelerimize bereket ve hayırlı kazançlar getirmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Covid-19 salgınının başından beri sektörün süreçten en az zararı görmesi için aktif hareket ettiklerini belirten Tamer Kıran, “Son olarak İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nce, 31 Mayıs’ta gönderilen yazıda; Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için, uçak-gemi mürettebatı, kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamları ve TIR şoförlerinin PCR testinden ve karantina uygulamasından muaf tutulacağının bildirilmesi bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.” dedi.

Mayıs ayında bir önemli gelişmenin de, ihrakiye teslimlerinde yaşandığını belirten Tamer Kıran, DTO’nun yaptığı girişimler neticesinde Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nden gelen olumlu cevabi yazı ile sektörün yaşadığı önemli bir sorunun çözümlenmiş olduğunu kaydetti.

Bir süredir konuşmalarında, küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları ve sektörü de yakından ilgilendiren düzenlemeleri anlatmaya devam ettiğini belirten Tamer Kıran, geçtiğimiz ay Marmara Denizi’nde büyük boyutta rastlanan “denizsalyası/müsilaj” konusunu dikkat çekerek, bu konuda yapılacak çalışmaların takipçisi olacaklarını belirtti. Tamer Kıran, Meclis toplantısında müsilaj konusunda sunum yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve TOBB Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’ya teşekkür etti.

Balıkesir’in Ayvalık ve İzmir’in Dikili ilçelerinde etkisini gösteren ve birçok teknenin batmasına neden olan afete dikkat çeken Tamer Kıran, bölgeye yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını temenni etti.
25 Haziran “Dünya Denizciler Günü” ve Babalar Günü’nü kutlayan Tamer Kıran, TÜDEV’in, 16 Haziran’da yapılacak Genel Kurulu’na dikkat çekerek, üyelerin katılımını istedi.

Toplantıda, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi’nde (BIMCO) iki yıllık başkanlık görevi süresince yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı “Marmara’nın Yeni Kabusu: Müsilaj”, Prof. Dr. Mustafa İnsel de Odamızca yaptırılan “İklim Değişikliği Tedbirlerinin Türk Sahipli Gemi Filosuna Etki Değerlendirme Analizi Projesi” hakkında birer sunum yaptılar.


Bunları da beğenebilirsin