Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, hizmete girdikleri 2021 yılından bu yana 120’yi aşkın kruvaziyer gemisine ev sahipliği yaptıklarını ve bu yılın sonuna kadar yaklaşık 150 gemi ve mürettebat dâhil 450 bin yolcunun gelmesini planladıklarını açıkladı. Ayan Akdeniz çanağındaki 145 kruvaziyer limanını temsil eden MedCruise Birliği’nin ilk Türk başkanı olma unvanına sahip sektörün başarılı ismi açıklamalarına şöyle devam etti:
“Gelecek yıl 250 gemi ağırlayacağız”
Dünya’ya açıklamalarda bulunan Ayan “150 gemi, yıl sonuna kadar toplamda 450 bin yolcuya denk geliyor. Asıl, gelecek yıl bizim için son derece umutlu. 250 gemi ağırlayacağız. Burada şu noktayı anlatmakta fayda var; burada bir transit limanı da olabiliyorsunuz. Ne demek bu? Gemi, günübirlik geliyor, tarihi yarımadayı gezdikten sonra gidiyor. Burada önemli olan nokta, burayı bir ana liman olarak konumlandırmak. Neden? Çünkü ana liman olduğunuz zaman seyahatinize bu noktadan başlayıp, bu noktadan bitiriyorsunuz. Havalimanını, havayolu şirketini kullanıyorsunuz, daha uzun süre kalıyorsunuz, organik bir şekilde daha fazla sektöre dokunmuş oluyorsunuz. Burada bir ekosistem yaratıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“Kruvaziyerle gelen turist daha çok harcıyor”
Kruvaziyerle gelen turistin daha fazla harcama yaptığına dikkat çeken Ayan “Biz burayı devraldığımız günlerde, seferlerin sadece yüzde 13’ü Karaköy’ü ana liman olarak kullanıyordu. Gemiler çok daha küçüktü. Şu anda gelen 150 seferin yüzde 50’si Galataport’u ana liman olarak kullanıyor. Ayrıca Türkiye’ye kruvaziyer sektörü dışında gelen bir turist günlük 62 dolar harcarken, kruvaziyer yolcusu bir günde 400 dolarlık harcama yapıyor. Bir de hiç kimsenin bilmediği, düşünmediği, aslında bu sektörün ‘iceberg’i mürettebat mevcut. 3 bin kişilik gemi geldiği zaman 1.200 kişilik de bir mürettebatı var. Bu mürettebat günde 70 dolar harcıyor. Biz yolcu kadar mürettebatı da önemsiyoruz. Onlara limanımızda ücretsiz WiFi sağlıyoruz, mağazalarda indirimli alışveriş imkânı sunuyoruz. En önemlisi onları belli bir alanda tutmak yerine, tüm limanı kullanabilecekleri bir imkân sağlıyoruz” şeklinde konuştu
“MSC ana liman olarak Galatport’u kullanacak”
Sektörün dev markalarından MSC’nin Galataport’a bu yıl 3 olan sefer sayısını gelecek sene 23’e çıkartacağını ve şirketin Türk yolcuları da hedeflediğini açıklayan Ayan, “Türk yolcuların da kendi gemileriyle seyahat etmelerini sağlayacaklar, burayı ana liman olarak kullanacaklar. Bunun için her türlü tanıtımı hazırlıyorlar. Burayı kaynak pazar olarak konumladılar” dedi.
“2024’te bunu hayata geçireceğiz”
Sektör devi Royal Caribbean’ın da 2023’te Galataport’a 8 sefer yapacağını belirten Ayan, “Biz şu an firmalarla rezervasyonlarda 2025 yılını konuşuyoruz. Bu sektörde rezervasyonlar hep 2 yıl evvelden konuşulur. Galataport’ta çok iyi gidiyoruz. Hedeflerimizde 1,5 milyon yolcu artı mürettebata hizmet vermek var. İddialıyım, 2024’te bunu hayata geçireceğiz. Sefer sayısı olarak da 400-450 olur” açıklamasında bulundu.
“Çeşitlilik önemli”
Ayan, liman işletmeciliğinde önemli olanın yolcu adedi ve hizmet verilen gemi firmalarının oluşturduğu portföy olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Ben çeşitliliğe bakıyorum. Biz 43 adet gemi firmasına hizmet verdik. İstanbul o kadar zengin bir destinasyon ki, buraya yolcularından bin euro alıp onları buraya getiren gemi firmalarına da hitap etmek istiyorum, 10 bin euro alanlara da… Nasıl ki, Galataport’u kruvaziyer sektörüne olduğu kadar tüm halka da açıp herkesi kucakladık, bunu turizm sektöründe de hayata geçirmek istiyorum”