İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (İTÜDF) Öğretim Üyesi Dr. Elif Bal Beşikçi’nin yürütücülüğündeki “Maritime Education for Energy Efficiency (MarEd)” projesi, Avrupa Birliği Erasmus + Programı tarafından kabul edildi.
Proje, KA202 2018 yılı Mesleki Eğitim Yeniliği Destekleyen Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında başvurusu alınan 199 projeden seçilen 13 proje arasında yer aldı.
MarEd’in denizcilik sektöründe enerji verimliliğine yönelik eğitim uygulamalarıyla 24 ay sürmesi planlanan projenin ortakları ise İngiltere’den University of Strathclyde ve Calmac Ferries LTD, Yunanistan’dan A.P.&A Limited ve Türkiye’den de Türk Loydu ile Orka Informatics.
Projenin ilk toplantısı ise İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Dr. Elif Bal Beşikçi’nin liderliğinde Doç. Dr. Özcan Arslan, Arş. Gör. Esma Uflaz ve Betül Eşsiz’in katıldığı toplantıda proje ortakları arasında yer alan Strathclyde Üniversitesi’nden Dr. Rafet Emek Kurt; Türk Loydu’ndan Dr. Bekir Sıtkı Türkmen, Zeliha Tuğçe Aydın, Aslı Yaldız Öztekin ve Doğan Öztekin; Orka Informatics’ten Levent Şen ve Mehmet Enes Çaylak ile Calmac Ferries LTD ve A.P.A Limited’den temsilciler katıldı.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt’ün açılış konuşmasının ardından projenin tanıtımı ve hedefleri ile ortaklar arasındaki görev ve sorumluluk dağılımı yapıldı.
Yapılan açıklamada, gemilerde enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çeşitli yöntemler olmasına rağmen personelin yetersiz eğitimi ve tecrübe eksikliğinin bu yöntemlerin yaygın ve etkin bir şekilde uygulanmasının önündeki en büyük engeli oluşturduğu belirtilerek, projenin temel amacının, gemilerde gemi kaptanı, baş mühendis, zabitler ve diğer çalışanların; denizcilik işletmelerinde ise enerji müdürleri, enspektörler, filo müdürleri ve diğer görevlilerin enerji verimliliği politikaları ile MARPOL Annex VI uygulamaları ile ilgili bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi olduğu bildirildi.
Açıklamada, “çalışmada uzaktan eğitim ve değerlendirme modülü sunulacağı, böylece enerji verimliliğine yönelik sektörel farkındalığın artırılacağı” dile getirildi.
Proje ile denizcilik endüstrisindeki enerji verimliliği ile ilgili uygulamalardaki boşluklar belirlenmesi ve eğitim modülünde kullanılacak müfredatın oluşturulması amaçlanıyor.
Araştırma, Türk akademisyenlerinin Avrupa ve ABD’deki araştırmacılarla rekabet gücünü göstermesi açısından da dikkat çekiyor.
Proje aşağıdaki sosyal medya kanallarından takip edilebiliyor :