Birleşmiş Milletler’in 2018 yılını “Plastik Kirliliği ile Mücadele Yılı” ilan etmesi nedeniyle Denizlere Dalış Saygı Topluluğu üyeleri, Noel baba kıyafeti ile sualtından plastik atıkları topladı.
Milliyet’ten Gökhan Karakaş’ın haberine göre, Noel Baba’nın çuvalından bu kez çocuklara hediye ve oyuncaklar yerine kullanılıp denize atılan atıklar çıktı.
“Hoh Hoh Hoh çuvalımda çöpler var”
Dünyanın en büyük çevre sorunlarından olan plastik kirliliğine dikkat çekmek isteyen bir grup dalgıç ilginç etkinliğe imza attı. Marmara Denizi’nin 7 derece soğukluğunda ki derinlerine dalmak isteyen Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu üyeleri, Caddebostan’da ki Türk Balıkadamlar Kulübü’nün önünde toplandı. 8 kişilik dalış ekibinden Yener Kuşçuluoğlu Noel Baba kıyafeti ile dalarken yarım saat içinde 3 çuval çöp toplandı. Yener Kuşçuluoğlu, “Aşağısı plastik poşet dolu. Bu sene aslında hediye aradık fakat plastik poşetten başka bir şey bulamadık. Çuvaldan çocuklara oyuncak çıkarmak isterdik ama plastik kirlilik çıktı. Bu konuda biraz daha duyarlı olmamız lazım. Aşağısı daha da fazla doluydu aslında. Plastik poşet çabuk vazgeçilebilir ve geri dönüşümü olmayan bir şey. Dolayısıyla biraz daha dikkatli olmamız lazım” dedi.
Deniz yıldızını öptü
Sualtındaki poşetlerin arasından çıkan denizyıldızını öptükten sonra denize bırakan Denizlere Saygı Dalış Topluluğu Başkanı Metin Karadağ, “Suyun altında bir sürü çöple karşılaştık. Plastik ucuzdur, insanın hayatını kolaylaştırır ama doğaya atılmak için değil. Bizim karşılaştığımız en büyük kötülük, bu doğada çözülmeyen plastiğin denizlere inanılmaz miktarlarda atılması. Çok kısa bir dalışta bir sürü plastik topladık. Bunlar karşılaştıklarımızın çok az bir kısmı. Tabi aşağıda çok güzel şeyler de var. Bir tane denizatı ve deniziğnesi vardı. Bir denizyıldızı bulduk çöplerin arasında. Bizim görevimiz bunları korumak. Dünya bizim değil, biz misafiriz” dedi.
Denizin altındaki kirliliği görüntüleyen Cumhur Ayar ise, “Yarım saat gibi kısa bir sürede bir sürü çöp çıktı. Çok vahim bir durum. Bunlar sadece örnekleme olsun diye toplayabildiklerimiz. Gerçekten su soğuk. Buradan çıkardığımız plastikler bin sene boyunca yaşayacaklar. Bin sene boyunca biz kaç nesil değiştireceğiz ama onlar hala orada olacak. Önemli olan onları oraya atmamak” dedi. Soğuk suda gerçekleşen zorlu dalış etkinliğinde dalgıçların güvenliğini Denizde Arama Kurtarma Derneği(DAK/SAR) ekipleri sağladı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğrencileri de etkinlikte görev alırken, çöp toplanmasına yardım etti.