Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi’nin birinci gemisi olan TGC Akhisar’ın sac kesim töreni İstanbul Tersane Komutanlığı’nda düzenledi.
Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, 21. yüzyılda dünya denizlerindeki hak ve menfaat sağlama mücadelesinin yoğunlaştığını ve Türkiye’nin coğrafi konumunun, denizlerdeki bu mücadeleyi kaçınılmaz kıldığını belirtti.
Özbal, denizlerde süren bu güç mücadelesinde ülkenin hak ve menfaatlerini korumak için her zaman göreve hazır, modern, vurucu gücü ve eğitim seviyesi yüksek, yerli ve milli gemi, silah ve sistemlerle tesis edilmiş bir deniz kuvvetini tesis ve idame etmenin asıl hedefleri olduğunu vurguladı.
Bugün itibarıyla inşa faaliyetlerine başlanan hisar sınıfı açık deniz karakol gemisinin, bu coğrafyada denizlerde güçlü olmak konusundaki kararlılıklarının bir ifadesi olduğuna dikkati çeken Özbal, şu bilgileri verdi:
MİLGEM tasarımı temel alındı
“Hisar sınıfı açık deniz karakol gemisi için MİLGEM tasarımı esas alınmıştır. Başlangıcı 1990’lı yıllara dayanan MİLGEM Projesi, aslında yarım asrı geçen milli harp gemisi tasarım ve inşaat çalışmalarının bir sıçrama noktasını teşkil etmektedir. Bugün ilk kez sac kesimi yapılacak olan 1’inci hisar sınıfı açık deniz karakol gemisi Akhisar, savunma sanayimizdeki ilerlemenin yeni bir örneğidir. Aynı sınıf gemilerden 10 adet tedarik edilmesi planlanmıştır. Başlangıçta 2 adet geminin inşasını içeren proje sözleşmesinin imzalanmasından sadece 8 aylık bir sürede inşa aşamasına başlanması önemli bir başarıdır. Daha önce denenmiş ve uygunluğu kanıtlanmış MİLGEM Proje modeli tasarım, üretim ve teknik veri paketlerinin kullanılması bu başarının en önemli etkenidir. Yerli ve milli silah ve sistemlerle donatılacak geminin, ada sınıfı korvetler yani MİLGEM’lerle benzer özellikte olması bakım, tutum, idame giderlerinin ve onarım sürelerinin azaltılmasında önemli imkanlar sağlayacaktır.”
Mavi Vatan’da görev yapacak
Deniz Kuvvetleri Komutanı Özbal, 4’üncü nesil hisar sınıfı açık deniz karakol gemilerinin “Mavi Vatan” olarak tarif edilen deniz yetki alanları başta olmak üzere dünya denizlerinde refakat, keşif, karakol, gözetleme, deniz yollarının emniyetinin sağlanması ve deniz güvenliği gibi görevlerde kullanılacağını, bu görevler için uygun özellikte yeterli silah ve sistemlerle donatılacağını bildirdi.
İhtiyaç halinde yeni silah ve sistemler gemiye entegre edilecek
Görevlerini daha az personel ile daha ekonomik olarak yapabilmenin projeden ana beklentileri olduğunu dile getiren Özbal, “Böylece daha ağır silahlı ve işletimi daha pahalı muhrip, fırkateyn gibi gemilerin görevlerinden ve ömürlerinden tasarruf sağlanmış olacaktır. İhtiyaç halinde yeni silah ve sistemlerin gemiye entegrasyonu ile imkan ve kabiliyetlerinin daha da geliştirilmesi ve her türlü deniz harbinde etkinlikle kullanılmaları mümkün olacaktır.” dedi.
Açık Deniz Karakol Gemisi projesi
TGC Akhisar’ın ise 9 Temmuz 2023’te denize indirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında toplam 10 geminin inşa edileceği belirtilirken, gemiler 76 milimetrelik baş topuna ve helikopterler ile insansız hava araçlarının kullanımı için bir piste sahip olacak. Tüm gemiler Türk Loydu tarafından klaslanıyor.