Piri Reis’in kaleme aldığı Kitab-ı Bahriye’de yer alan haritaların İznik çinisi ve minyatür tarzında uygulanması sonucu ortaya çıkan tablolar sanatseverlerle buluştu.
Nişantaşı Galeri Işık, “Piri Reis Antik Akdeniz Haritaları-Yağlı Boya, Çini, Minyatür ve İpek Mendil” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.
Küratörlüğünü koleksiyoner Ali Rıza İşipek’in üstlendiği sergide, Türk denizcilik tarihi ve deniz haritacılığına dair eserler yer alıyor.
Sergide, Türk denizcisi, coğrafyacısı ve haritacısı Piri Reis’in 1521’de kaleme aldığı Kitab-ı Bahriye’de yer alan haritaların, İznik Çinisi ve Minyatür tarzında uygulanması sonucu ortaya çıkan tablolar izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Kağıt, tuval, çini ve ipek üzerine uygulanan 42 parça eserin yer aldığı sergi, 30 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
Ünlü Türk denizcisi, coğrafyacısı ve haritacısı olan Pîrî Reis, yorumladığı ve resmettiği haritalar ve özellikle de Kitab-ı Bahriye isimli eserleri ile dünya denizcilik tarihinin öncüleri arasında yer alıyor. Dünyada, coğrafyanın ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerini de birleştiren öncülerden biri olan Pîrî Reis, sadece Türk tarihine değil, aynı zamanda dünya denizcilik tarihine de damgasını vurmuştur. 500 yıl önce yorumladığı ve çizdiği coğrafi bölgelerdeki benzerlikler, Piri Reis’in evrensel gözlem becerisi ve bilimsel yönünü açık bir şekilde gösteriyor.
Piri Reis seyir sanatı ile ilgili modern çağ öncesi kaleme alınmış olan 1521 tarihli Kitab-ı Bahriye’nin yazarıdır. Kitap, Akdeniz’deki belli başlı, liman, körfez, ada, yarımada, boğaz ve barınaklar, aynı zamanda seyir ve astronomi ile ilgili teknikler ile her bir ülke ve şehir halkı hakkında ve kültürleri konusunda detaylı bilgileri içeriyor.