Denizcinin anasayfası

Prof. Dr. Ender Asyalı ECDIS’i yazdı

Elektronik Harita Gösterim ve Bilgi Sistemi adını taşıyan kitap, ECDIS’e geçiş döneminde gemi insanlarının ihtiyaç duyacağı temel operasyonel bilgileri içeriyor.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte 1992 mezunu Prof. Dr. Ender Asyalı’nın yeni kitabı ECDIS Elektronik Harita Gösterim ve Bilgi Sistemi adlı kitabı raflarda yerini aldı.

Halen ABD Maine Maritime Academy’de öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ender Asyalı’nın imza attığı ve denizcilik sektörü için kaynak niteliği gösteren kitap ECDIS’e geçiş döneminde gemi kaptanı, kılavuz kaptan, zabit ve zabit adaylarının ihtiyaç duyacağı Elektronik Harita ve Bilgi Sistemleri ile ilgili temel operasyonel bilgileri içeriyor.

Kitabın içeriği IMO ECDIS Performans Standartları referans alınarak sefer planlamasının bilgi derleme, planlama, icra ve izleme safhalarında denizcilikte seyir işlemlerini kökten değiştiren çok önemli ve bir o kadar da karmaşık bir cihaz olan ECDIS kullanımı ile ilgili konuları kapsıyor.

Emniyetli seyirin en önemli unsurlarından olan kağıt seyir haritalarını artık gemilerde göremeyeceğiz. Bunun yerine hayatımızın her alanında kendisini hissettiren dijitalleşme ve bilgi teknolojinin bir ürünü olan Elektronik Seyir Haritalarını ve ECDIS’i köprüüstlerinde kullanmaya başlayacağız. ECDIS pek çok kolaylığı ve yeniliği bize sunarken, aynı zamanda bazı emniyet risklerini de beraberinde getiriyor.

Radarın ticaret gemilerinde kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda radar destekli çatışmalar olarak adlandırılan bir dizi deniz kazası oldu. Aynı şekilde ECDIS’e geçiş dönemini yaşadığımız bu yıllarda da benzer şekilde ECDIS destekli deniz kazalarının olduğunu ve bu kazaların büyük bir kısmının ECDIS’e aşırı güven, eğitim ve bilgi noksanlığı, dikkatsizlik, umursamazlık gibi insan unsuru kaynaklı olduğunu görüyoruz.

Kitap içerik olarak genel ECDIS bilgilerini içermekte olup belli bir model ve marka ECDIS hakkında kullanıcıya bilgi vermekten çok kullanıcının her model ve marka ECDIS’e kolayca uyum sağlamasını hedefliyor. Bu kitabın temel amacı etkin ECDIS kullanımı ile köprüüstü ekibinin durum muhakemesini arttırarak seyir emniyetine katkı sağlamak.

Prof. Dr. Ender Asyalı kimdir?

1970 İzmit doğumlu olan Prof. Dr. Ender Asyalı, lise eğitimini Kocaeli Anadolu Lisesinde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Güverte Bölümünden 1992 yılında mezun olduktan sonra kamu ve özel sektöre ait gemilerde görev yaptı.

Asyalı yüksek lisans eğitimini İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği programında 1996 yılında tamamladı.Doktora derecesini ise 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, Deniz İşletmeciliği Anabilim Dalında elde etti.

Prof. Dr. Asyalı, 1998 yılında öğretim görevlisi olarak DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda göreve başladı. Prof Dr. Asyalı Şubat 2010 tarihinde aynı kurumda Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı. 2009 yılında “Yönetim ve Organizasyon” alanında doçentlik unvanı aldı. Asyalı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’ne profesör olarak atandı.

Prof. Dr. Asyalı,  Ender Asyalı 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İsletme Mühendisliği bölümünde ilk bölüm başkanı olarak görev aldı ve 2015 yılından beri Maine Denizcilik Akademisi öğretim üyesi olarak görev yapıyor.


Bunları da beğenebilirsin