Denizcinin anasayfası

RASAT’ın gözleri Antarktika’da

Antarktika’da Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın bulunduğu Horseshoe Adası, Türkiye’de üretilen ilk yerli gözlem uydusu RASAT tarafından mercek altına alındı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK-Uzay), Horseshoe Adası ve çevresinin 26 Mart’ta uzaydan çekilen görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde düzenlenen seferde, bilimsel araştırmaların yürütüldüğü yerlerin başında Horseshoe Adası gelmişti.

Ada, TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanan ve üretilen Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT tarafından da görüntülendi. Paylaşılan uydu fotoğraflarında ada ve çevresinin şekline ilişkin görüntüler yer aldı.

RASAT Nasıl Çalışıyor?

RASAT, hiçbir sınırlama olmadan dünyanın her yerinden görüntü alabiliyor ve bu görüntüleri TÜBİTAK UZAY’da bulunan yer istasyonuna iletiyor. TÜBİTAK UZAY yer istasyonunda işlenen görüntüler, ülkenin ilk millî uydu görüntü portalı olan “www.gezgin.gov.tr” internet adresinde herkesle paylaşılıyor. RASAT’tan elde edilen görüntüler haritacılık, afet izleme, akıllı tarım, çevre, şehircilik ve planlama çalışmalarında kullanılıyor.

İlk yerli gözlem uydusu RASAT’tan elde edilen tecrübe, başarı ve öz güvenle Göktürk-2 uydusu, TÜBİTAK UZAY önderliğinde Türk mühendislerince yapıldı. RASAT ve Göktürk-2 uyduları sayesinde kazanılan deneyimle yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE ve Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu Türksat 6A uyduları 2021 yılında uzaydaki yerlerini alacak. Böylece Türkiye, kendi uydusunu yapabilen az sayıda ülkeden biri oldu.


Bunları da beğenebilirsin