Denizcinin anasayfası

TERSAN : ‘Balığın stresini bile ölçüyoruz’

TERSAN Genel Müdürü Mehmet Gazioğlu, tersanelerinde inşaa ettikleri gemilerin tamamını yurtdışına sattıklarını söyledi.

Çelik Çelikyaman / Denizcilik Dergisi
celik@DenizcilikDergisi.com

TERSAN Tersanesi de, IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından düzenlenen 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı öncesinde basına kapılarını açtı.

“Yüzde 100 ihracat”

Üretilen gemilerin hepsinin ihraç edildiğini dile getiren TERSAN Tersanesi Genel Müdürü Mehmet Gazioğlu, “Tersanemizde şu anda tamamı yurtdışına ihraç edilmek üzere inşası süren 16 tane değişik geminin imalatını yapıyoruz. Bunu burada 3 bin 500 kişiyle beraber yapıyoruz. Türleri ise özel maksatlı gemiler, fabrika balıkçı gemileri ve hibrit çevreyle dost yolcu gemileri ve offshore endüstrisine hizmet veren her türdeki offshore gemilerin imalatını yapıyoruz. Ürünlerimizin hepsi yüzde 100 olarak ihracata yönelik” dedi.

Ekonomiye doğrudan katma değer üreten sektör olduklarının altını çizen Gazioğlu, “3 bin 500 kişiyle birlikte bu üretimi yapıp dünyada rekabet için dünya denizlerine gemilerimiz gönderiyoruz. İnşallah gelecekte bu oranları arttırırız” diye konuştu.

Şu an Türkiye’nin Antarktika’ya üs kurmaya çalıştığını belirten Gazioğlu, “Bizim 2012 yılından beri Antarktika’da çalışan gemilerimiz var. O bölgede bizim balık avlayan gemilerimiz var. Şu anda bu senenin 3. gemisini teslim ettik. Dünyadaki ilk hibrit feribot gemisini yapıp Norveç’e teslim ettik” dedi.

“16 proje devam ediyor”

İnşası devam eden 16 projelerinin bulunduğunu ve bu nedenle 100’üncü vinci kurduklarını, 2021 Mayıs ayında bile teslim edilecek gemileri inşaa ettiklerini dile getiren Gazioğlu, “2020 senesinin sonunda iki tane yolcu gemisi teslim edeceğiz. Yine bunlarda kendi segmentinde önemli gemilerdir. Dünyadaki en büyük batarya kapasitesine sahip aküyle çalışan gemilerdir. Kutup bölgesine giden yolcu gemileri yapıyoruz. Daha da ötesi LNG ve akü teknolojisi dışında yeni projelerde likit hidrojen teknolojilerin uygulamalarında bulunmak, bunları tersanemizde yapıp teslim etmek keyif ve gurur verici” diye konuştu.

Geçen sene 4 adet tamamen bataryalı gemi teslim ettiklerini dile getiren Gazioğlu, Bu sene iki tane daha Norveç’e teslim ediyoruz. Hibrit dediğimiz gemilerse çevre dostu gemilerdir. Kutup bölgesinde çalışan gemilerin özellikleri sacından pervanesine hatta merdivenlerinin ısırmasına kadar çok değişik şeyleri kullanıyoruz. Mesela likit Hidrojen… Şöyle bir düşünün petrol dışında inorganik olmayan enerji kaynağından bahsediyorum” dedi.

“Sadece Türkiye ile olmaz”

Denizcilik sektörünün, “dünyaya mal satacağım diye” yola çıkmazsa, sadece Türkiye’de satmaya çalışırsa başarısız olacağının altını çizen Gazioğlu, “Kullandığımız ürünlerin ne kadarı yerli ne kadarı yabancı diye soracak olursanız bir ürünün dünyanın her bir yanında servise hazır olması lazım. Müşterinin istediği gemiyi yapıyoruz. Biz kendi tercihimizi nasıl yapıyorsak müşteri de kullanılacak ürünü kendisi seçebiliyor. Yüzde 55 ile 65 arasında ithal ürün kullanıyoruz. Geri kalan ise yerli tedarikçilerden alıyoruz” dedi.

“Balığın stresini bile ölçüyoruz”

Türk denizciliğinin salt çelik değil, artık yüksek teknoloji kullanılan bileşenlere yöneldiğini belirten Gazioğlu şunları söyledi :

“Gemiyi anahtar teslim olarak yapıyoruz. Daha sonra ilgili ülkenin karasularında ince ayarlarının yapılmasını izliyoruz, takip ediyoruz. İzlanda’dan çıkıyorsunuz, Amerika kıyılarına kadar test gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız gemiler için de iki sene garanti veriyoruz. Canlı balık taşıma gemileri yapıyoruz. Balıkların stres seviyesini ölçen bir gemi düşünün. Balık stresli olursa ne olur? Ölmeden önce hormonlar kanına karışıp tadını bozabilir diye stressiz balık taşıyabilen gemiler yapıyoruz. Hiç aklınıza gelmeyecek teknolojilerle çalışıyoruz”

“Bizim bütün ürünlerimiz yurt dışına olduğu fiyat değişimleri bizi pek de etkilemiyor. Yurt içinden malzeme almak yerine yurt dışından almamızın asıl sebebi yurt dışında daha ucuz olması”


Bunları da beğenebilirsin