Denizcinin anasayfası

Türk denizcileri : “Atatürk’e minnettarız”

Tuzla'da bir araya gelen STK'lar 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutladı.

Tuzla’da faaliyet gösteren 40’dan fazla STK tarafından Sahil Tören Alanı’nda 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle tören düzenlendi. Törende Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Genel Sekreteri Kapt. Gürhan Aktürk ile beraber Atatürkçü Düşünce Derneği Tuzla Şubesi ve Tuzla Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Şengül Özpağada da hazır bulundu.

Törende bir konuşma yapan Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Başkan Yardımcısı, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) İkinci Başkanı Kapt. Koray Karagöz, “Ata’mızın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize, Türk milletine ve Türk denizciliğine armağan ettiği ve 1935 yılından beri kutlanan, 2007 tarihinden itibaren de ‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’ adını alan bu milli bayramımız hepimize kutlu olsun” dedi.

Kapt. Koray Karagöz

Türk denizciliğine kazandırılan büyük imkan

Kabotajın bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkı olduğunun altını çizen Karagöz, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. Çünkü Batılı ülkelere verilmiş olan kapitülasyon hakları sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu kıyılarında genellikle maalesef yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması uyarınca kapitülasyonlar lağvedildi. Böylece Türkiye kabotaj hakkına kavuştu. Türkiye’mizin 3 tarafı denizlerle çevrili büyük ölçüde bir yarım ada ülkesi oluşu ve kıyı uzunluğunun 8bin 333 kilometre olduğu dikkate alınırsa bu Türk denizciliğine kazandırılan bu büyük bir imkânı daha iyi anlayabiliriz” diye konuştu.

1926’da Türk limanları tamamen bizim oldu

Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Karagök, “Yasa aynı yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu tarih 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı oldu. Bizler Türk Denizcileri olarak, Türk denizciliğinin ticari olarak gelişmesinde bir mihenk taşı olan bu kanunun yaratıcısı yüce önderimiz, Ata’mız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü her zaman minnetle anarak ilelebet teşekkürü bir borç biliriz” dedi.

Kabotaj Türk Bayrağı’nın teminatıdır

Müh. Nuri Mert Can

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği  (DEFAMED) Yönetim Kurulu Üyesi Müh. Nuri Mert Can ise şunları söyledi :

“80’lerin başından beri her 1 Temmuz’da hemen burada abilerim ve kardeşlerim İTÜ Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımı’nın marşları eşliğinde diplomalarını alırlardı. Pandemi sebebiyle 2020 ve 2021 mezunu kardeşlerim maalesef bu hazzı yaşayamadılar. Umarım normalleşmenin başladığı bugün bir başlangıç olur ve 2022 mezunu kardeşlerimizin denize atılma mutluluğunu paylaşabiliriz”

1930’lardan 2021’e kendi limanlarımızda yabancı bayraklarla taşınan yüklerden, kendi denizlerimizde Türk bayraklı, Türk zabitler bulunduran derin su petrol arama gemileriyle petrol aranan günlere geldik.

Bu süreçte Kabotaj Kanunu’nun uygulayıcısı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne denizci bir Türk olarak teşekkür ederim. Unutmamalıyız ki bu kanun Türk balıkçısından, dalgıcına, kosterinden tankerine, Türk Bayrağı’nın denizdeki geleceğinin teminatıdır”


Bunları da beğenebilirsin