Denizcinin anasayfası

Türk Loydu’ndan 3 boyutlu plan onay hamlesi

Türk Loydu, 3 boyutlu plan onay konusunda çalışmalar yürütecek olan uluslarararası OCX Konsorsiyumu'na tam üye olarak katıldı.

Türk Loydu, yeni gelişmekte olan ve 3 boyutlu plan onay konusunda çalışmalar yürütecek olan uluslarararası OCX Konsorsiyum’una tam üye olarak katıldı.

Gemi inşa endüstrisinde klas kuruluşlarının görevlerinden biri inşa edilecek olan gemilerin tasarımlarının, kural ve gereklilikleri karşıladığını doğrulamak ve onaylamak. Günümüzde halen klas kuruluşları, tasarımcı veya tersane tarafından hazırlanan tasarım planlarının ve ilgili belgelerinin incelemesini 2D çizimler üzerinden yapıyorlar. Bu süreç zaman alıcı olmakla birlikte hata yapılma riski ile de dikkat çekiyor.

Dünyada yeni teknolojik trend olan 3 Boyutlu (3D) plan onay sistemi ise, gemilerin yeni inşa ve temel tasarım aşamasında paydaşlar arasında kesintisiz ve şeffaf bir dijital model alışverişi sağlayan tamamen dijital bir iş akışı oluşturmak için kullanılıyor. Tasarım aşamasının başlarında oluşturulan ve paydaşlar arasında paylaşılan bir 3D model, klas kuruluşlarının onaylaması için üretilen 2D çizim ihtiyacını ortadan kaldıracak. Dijital 3D model, tasarımın klas kurallarına ve işlevsel hedeflere göre doğrulanmasının temelini oluşturmak.

OCX standardizasyon çalışmaları

Türk Loydu’nun da aralarında bulunduğu DNV, Lloyd’s Register, Bureau Vertias, Class NK gibi dünyanın önde gelen bazı klas kuruluşları ile 3 büyük Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) sağlayıcısının yer aldığı Uluslararası OCX Konsorsiyumu, 3D Plan Onayı konusunda ihtiyaç duyulan OCX standardizasyon çalışmalarını yürütmek üzere kuruldu. Türk Loydu, tam üye olarak destek verdiği konsorsiyumun yönlendirme komitesinde söz ve oy hakkına sahip oldu. Ayrıca ileride düzenlenecek herhangi bir teknik çalıştaya ve toplantıya katılıp, koordinatörlük rolünü de gerektiğinde üstlenebilecek.

Geleneksel 2D çizim plan onayı ile karşılaştırıldığında 3D plan onay sürecinin bir çok avantajı bulunuyor. Bu avantajlar şu şekilde sıralanıyor :

* Oluşturulacak daha az çizim ile tersane iş yükünün azaltılması
* Doğrudan bir 3D tasarım üzerinden klas kurallarının isteklerinin daha net belirlenmesi
* 3D tasarım modelini kullanarak yapısal ve stabilite gibi tüm hesaplama yazılımları ile doğrudan arayüz oluşturarak hesaplama sürecini optimize etme
* Geliştirilmiş şeffaflık ve destek
* Tasarım doğrulama sürecini hızlandırılması
* Maliyet azaltma (Mühendislik saatlerinde doğrudan azalma)

Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) modelleri günümüzde artık bir çok büyük endüstride teknik çizimlerin ve belgelerin yerini almaktadır. Son on yıl içinde, otomotiv, havacılık ve inşaat endüstrisinde CAD modellerinin kullanımı hızla artıyor. Gemi inşa endüstrisinde de diğer sektörlerde olduğu gibi kuruluşlar bu akıma ayak uydurmakta ve dijitalleşme süreçlerine büyük yatırımlar yapıyor. Türk Loydu da sektöründe öne çıkan farklılaştırıcı unsurları belirleyerek dijital süreçlerini geliştirmeye devam edecek.

Dijital dönüşüme devam

OCX Konsorsiyum üyeliği hakkında açıklama yapan Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Cem Melikoğlu “ Sektörümüzde rekabet avantajı sağlama açısından dijital dönüşüm çalışmalarımızı bir adım öteye taşımaya başladığımız çok verimli bir dönemden geçiyoruz. Türk Loydu olarak her zaman kullanıcıların beklentilerini anlamaya çalışıyor; teknoloji dünyasındaki değişimin kurumumuza dahil edilmesini ve bununla birlikte yazılım açısından gelişen imkanları hem müşterimizin hem de çalışanlarımızın hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Mevcut hizmetlerimizi dönüştürmek ve yenilemek için bir çok farklı alanda girişimde bulunuyoruz. Bunlardan girişimlerden en önemlilerinden biri de bir çok önemli klas kuruluşunun bulunduğu OCX Konsorsiyumu’na tam üye olarak katılım gerçekleştirmemiz oldu.

Klaslama süreci hızlanacak

Covid-19 Pandemisi ile birlikte dijital süreçlere talebin oldukça yüksek olduğunu gördük. Biz de dijital altyapımızı güçlendirme ve süreçlerimizi iyileştirmek için büyük bir çaba sarfediyoruz. Süreçleri iyileştirmenin en kolay yollarından biri el işçiliğini ortadan kaldırmak ve insan hatasını azaltmak olduğu için otomasyon süreç iyileştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Türk Loydu bu süreçte geleneksel tasarım dokümantasyonunu ve inceleme sürecini değiştirmek ve farklı paydaşlar arasındaki bilgi alışverişini iyileştirmek ve nihayetinde klaslama sürecini hızlandırmak için 3D plan onay gibi bir çok iş sürecimizi kolaylaştıracak ve modernleştirecek yazılımlara gerekli yatırımları yaparak ve bu konuda birçok girişimde bulunarak süreçlerini iyileştirmeye devam edecektir. “ dedi.


Bunları da beğenebilirsin