Denizcinin anasayfası

Türkiye’den yardım teklifi: Nene Hatun hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz." dedi

Dünyanın en işlek ticaret yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nda karaya oturan gemi için hala bir çözüm bulunamadı. Dünya ticaretinde günlük kayıp yaklaşık 10 milyar dolar. Dünya ticaretinde kriz çıkaran gelişme sonrası Türkiye devreye girmeye hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz.” ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, Süveyş Kanalı’nda karaya oturan geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik çalışmalar konusunda Süveyş Kanalı’nın önemli lojistik koridorlarından birisi olduğunu söyledi.

Karaismailoğlu, “2 gündür trafik sağlanamıyor. Hatta şu anda Ümit Burnu’ndan rotalarını değiştiren gemiler var. Biz de tabii ki dünya ticaret hacmini etkileyen bir konu olduğu için bizim de çok güçlü ve mahir bir filomuz var. Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz. Bizim Nene Hatun Gemimiz böyle büyük operasyonları yapacak dünyadaki sayılı gemilerden bir tanesi. Burada zaten İstanbul Boğazı’nı yönetiyor arkadaşlarımız. Arkadaşlarımız hazır bekliyor. Olumlu bir yardım çağrısı olursa gereğini yaparız.” diye konuştu.
Bakan Karaismailoğlu, Nene Hatun Gemisi’nin oradaki çalışmalara nasıl destek verebileceğine ilişkin soruya, “Yani geminin kurtarılması ve Süveyş Kanalı trafiğinin açılması için önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Onlar ihtiyaç duyuyorlarsa elimizden geleni yaparız. Şu an bir yanıt gelmedi.” cevabını verdi.

Kanal İstanbul ilgili gelişmeler

Kanal İstanbul ile ilgili gelişmelere değinen Karaismailoğlu, “Yoğun çalışmalar var. Dünyanın en önemli projelerinden birisi bu. Aslında bu bir Türkiye ve hatta dünya projesi. Sonuçta bu lojistik koridorlarının önemli bir noktasında mihenk taşı. Hem boğazın geleceği hem de dünyadaki trafik durumuna ihtiyaç verebilmek için çalışma yapıyoruz. Bu sadece su yolu değil, İstanbul ve Türkiye’ye değer katacak bir çalışma. 2053, 2071’in planlarını yapan bir ülke olarak hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunlar da büyük devlet ve güçlü devlet olmanın gerekleridir.” ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı’ndaki trafik yoğunluğuna Kanal İstanbul’un alternatif olup olmayacağı yönündeki soruya cevap verirken de “Tabii ki… Oradaki trafik hacmini rahatlatacak. Riskleri minimum seviyeye indirecek önemli projelerden birisi. İstanbul Boğazı’nın değerini anlatamayız. Çünkü İstanbul eşi benzeri olmayan bir yer. İnşallah burası ülkemize yakışan projelerden birisi olacak.” dedi.


Bunları da beğenebilirsin